Νάξος - ΕΑΣ Νάξου: Η υπεραξία της παράδοσης

Η ελληνική διατροφή είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά, κι αυτό η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το γνωρίζει καλά. Και το τιμά. Η ΕΑΣ Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Με το πέρασμα των χρόνων, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν, η τεχνογνωσία ενισχύθηκε, και σήμερα η Ένωση είναι leader στον χώρο της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων με ναυαρχίδα την Γραβιέρα Νάξου – πιστοποιημένη από το 1996 ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), αλλά και στην καλλιέργεια πατάτας, που αποτελεί Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Τα προϊόντα της πλαισιώνουν λίγο-πολύ κάθε ελληνικό τραπέζι, ενώ εξάγονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φιγουράροντας στα ράφια των γηγενών delicatessen και Super Markets σαν πολύτιμα γαστρονομικά κοσμήματα. Κι αυτό, γιατί όλα τα τυριά της Ένωσης – εκτός του ότι είναι πεντανόστιμα – παράγονται αποκλειστικά με γάλα από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί, ακολουθώντας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τους κανόνες της παραδοσιακής τυροκόμησης, ενώ αποφεύγονται αδιαπραγμάτευτα η προσθήκη σκόνης, συντηρητικών, αντιβιοτικών και χρωστικών ουσιών.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι – δικαίως – σφυριλατημένη στη συλλογική συνείδηση ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανική για όλες τις χρήσεις, παρούσα σε κάθε πλατό τυριών που σέβεται τον εαυτό του, σε σαγανάκι, τριμμένη, κλπ.

«Must» στο νικητήριο ρόστερ της γεύσης, είναι επίσης το Κεφαλοτύρι Νάξου ένα τυρί σκληρό, κίτρινο, με σχετικά λεπτή και σκληρή επιδερμίδα και πικάντικη, αλμυρή αλλά ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα, ενώ μνείας αξίζει και το υπέροχο γίδινο τυρί, που σε αντίθεση με άλλα κατσικίσια, είναι κίτρινο και σκληρό. Φτιάχνεται από ολόφρεσκο γίδινο γάλα και η ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση του το κάνει ιδανικό για τρίψιμο στα μακαρόνια αλλά και ως επιτραπέζιο για καταναλωτές που δεν καταναλώνουν άλλα τυριά (αγελαδινά–πρόβεια).

Οι λάτρεις των πιο «εκρηκτικών» γεύσεων, έχουν ήδη ανιχνεύσει και αγαπήσει το τυρί με βότανα και μπαχαρικά της Ένωσης, με τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και το μίγμα άνω των 20 βοτάνων που πραγματικά το «απογειώνει». Είναι μια πραγματική νιρβάνα στον ουρανίσκο κι άλλη μια επιβεβαίωση της «διάθεσης» της ΕΑΣ Νάξου να καινοτομεί και να προτείνει νέες, ξεχωριστές απολαύσεις στο τραπέζι μας.

Για την πιο… νησιώτικη χωριάτικη σαλάτα, από την Ένωση μπορείς να προμηθευτείς την βελούδινη ναξιώτικη ξινή μυζήθρα, με απαλή γεύση, ιδανική για διατροφή χωρίς σχεδόν καθόλου λιπαρά. Θα την βρεις και σε γλυκιά εκδοχή. Για τέλειες παρασκευές με ολόφρεσκο βούτυρο από 100% αγελαδινό γάλα, η ΕΑΣ προσφέρει το νωπό βούτυρο σε συσκευασία του ενός κιλού, γιαούρτι, αλλά και φρέσκο παστεριωμένο γάλα (και σοκολατούχο!)

Με δεδομένο ότι η Νάξος είναι το νησί των Κυκλάδων με τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή, η προσθήκη της – αναμφισβήτητα εξαιρετικής και ξακουστής σε όλη την Ελλάδα – πατάτας του νησιού στην ομπρέλα της, ήτανε μονόδρομος. Με ένα σύγχρονο, ιδιόκτητο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο, και παραγωγή άνω των 3.200 τόνων, και η πατάτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προτάσεών της. Τα πολυβραβευμένα προϊόντα της θα τα βρεις σε μεγάλες αλυσίδες Super Markets (ποτέ σε λαϊκές αγορές για την αποφυγή νοθείας), στο Οπωροπαντοπωλείο της Ε.Α.Σ στην Παραλία της Χώρας της Νάξου και σε επιλεγμένα deli και Super Markets σε πολλές χώρες του εξωτερικού. 

Με πληροφορίες από την σελίδα athenshotspots.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News