Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Πιστοποίηση αυθεντικότητας της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Πιστοποίηση αυθεντικότητας της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ

|

Πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης της Γραβιέρας Νάξου – Βασικός στόχος είναι, στο τέλος του προγράμματος, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να έχει το δικό της δακτυλικό αποτύπωμα

Η ΕΑΣ Νάξου θέλει να αναβαθμίσει τα προϊόντα του… Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συνεργασίες με ανθρώπους που γνωρίζουν και κυρίως έχουν την τεχνογνωσία… Οπότε; Ηρθε η στιγμή… Πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης της Γραβιέρας Νάξου.  Το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Π.Ο.Π. προϊόν Γραβιέρα Νάξου για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης», υλοποιείται στα πλαίσια της  Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β΄ ΚΥΚΛΟΣ» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (εφεξής, Ε.Α.Σ. Νάξου), με κορυφαίο της προϊόν την παραδοσιακή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ιδρύθηκε το 1926 και, από τότε έως και σήμερα, διαδραματίζει, με τη λειτουργία και την πολυποίκιλη δράση της και πάντοτε μέσω της Συνεταιριστικής Ιδέας, ρόλο πρωταγωνιστικό στο να αναπτυχθούν η αγροτική παραγωγή και η οικονομία του τόπου μας, ενώ παράλληλα στηρίζει, έμπρακτα και με πολλούς τρόπους, τον αγρότη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων που θα ισχυροποιούν την μοναδικότητα του Π.Ο.Π. προϊόντος και κατ’ επέκταση την θέση του ναξιώτη παραγωγού στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι ένα προϊόν υψηλής οικονομικής αξίας καθώς αντανακλά τα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του Νοτίου Αιγαίου.

Βασικός στόχος είναι, στο τέλος του προγράμματος, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να έχει το δικό της δακτυλικό αποτύπωμα και επομένως μία προστιθέμενη αξία στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων που αφορούν την γραβιέρα – αξία, η οποία θα ενισχύσει την εμπορική αξιοποίηση του Π.Ο.Π. προϊόντος σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος. Με αφορμή το γεγονός αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα κεντρικά γραφεία στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά αποτελέσματα του πρώτου έτους υλοποίησης του έργου. Η Δρ. Χαντζή Παρασκευή (Επιστημονικά Υπεύθυνη και Συντονίστρια του προγράμματος) ενημέρωσε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημήτρη Καπούνη, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τον Γεωπόνο και Διευθυντή Παραγωγής της Ε.Α.Σ. Νάξου, Βερνίκο Μιχάλη, σχετικά με την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκε το εύρος των ισοτοπικών τιμών (δ18O, δ13C, δ15Ν) που χαρακτηρίζουν τους βιογεωχημικούς κύκλους του οξυγόνου, του άνθρακα και του αζώτου στο σύστημα της νήσου Νάξου και του αποτυπώματός τους σε αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα την περίοδο χαμηλής υδροφορίας και υψηλού θερμοκρασιακού και ανεμολογικού προφίλ (Ιούλιος-Αυγουστος-Σεπτέμβριος 2020). Αυτή η βάση δεδομένων αποτέλεσε την αφετηρία για τον καθορισμό 13 εκτροφών αναφοράς σε συνδυασμό με δεδομένα που αφορούν την καλή υγεία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την ποιότητα του εισκομιζόμενου γάλακτος και το ζωοτεχνικό μοντέλο εκτροφής (π.χ. τύπος της εκτροφής, πρωτόκολλα διαχείρισης της αναπαραγωγής, ποιότητα και μοντέλο σιτηρεσίου).

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη δειγματοληψιών περιβαλλοντικών και τροφικών δειγμάτων στους σταθμούς αναφοράς την περίοδο υψηλής υδροφορίας και χαμηλού θερμοκρασιακού προφίλ (Ιανουάριος 2021), η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με την οριοθέτηση και συζήτηση των στόχων της επόμενης περιόδου, που αφορούν στην ερμηνεία των φυσικών διεργασιών οι οποίες καθορίζουν το χαρακτηριστικό εύρος ισοτοπικών τιμών και στις βελτιώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος με την προμήθεια αναγκαίου επιστημονικού εξοπλισμού.

Στα πλαίσια του απολογισμού του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος καταγράφηκε η θετική ανταπόκριση του μεγαλύτερου ποσοστού των κτηνοτρόφων της Νάξου συμβάλλοντας έμπρακτα στην προσπάθεια της Ε.Α.Σ. Νάξου για την ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών εργαλείων που ικανοποιούν βασικές απαιτήσεις τόσο αγροτικού κόσμου όσο και του καταναλωτή όπως η ιχνηλασιμότητα των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air