Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Food Experience Patata Naxou 2021: Ο γάμος (γαστρονομία - τέχνη)...

Νάξος – Food Experience Patata Naxou 2021: Ο γάμος (γαστρονομία – τέχνη) έγινε με επιτυχία

|

H Γαστρονομία και η Τέχνη, δύο τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει, στο διάβα του χρόνου, το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος «παντρεύτηκαν»! – Κουμπάρος η ΕΑΣ Νάξου και ο θεσμός του Food Experience Patata Naxou – Τι ανέφερε ο κος Καπούνης 

Φέτος «γάμος» γίνεται στην Νάξο. H Γαστρονομία και η Τέχνη, δύο τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει, στο διάβα του χρόνου, το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων, «παντρεύονται». Στο επίκεντρο του φετινού Food Experience 2021, που πραγματοποιήθηκε στο νησί, στο επίκεντρο τέθηκε η τέχνη αλλά με μεγάλη πρωταγωνίστρια την περίφημη πατάτα Νάξου.     

 Στο πανέμορφο χωριό του Δαμαλά, όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και από τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου φιλοτεχνούν έργα από ναξιώτικο μάρμαρο ενώνοντας το χθες με το σήμερα της πλούσιας ιστορίας της μαρμαροτεχνίας του νησιού.     

Ταυτόχρονα, γνωστοί σεφ σμιλεύουν τα δικά τους «γλυπτά» πάνω σε Πατάτα Νάξου στο πλαίσιο του Food Experience Patata Naxou που διοργανώνει, το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου).     

Παράλληλα, οι καλεσμένοι του Food Experience, άνθρωποι του πολιτισμού, της μαγειρικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, συμμετέχουν σε γαστροταξιδιωτικές εμπειρίες σε Νάξο και Σχοινούσα, ενώ γίνονται αγρότες για μία μέρα και για καλό σκοπό: Φυτεύουν συμβολικά πατάτες Νάξου οι οποίες, μαζί με γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ και ντόπια αμνοερίφια, θα προσφερθούν σε ιδρύματα της Ελλάδας τα οποία φιλοξενούν παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων. 

 Ποιοι ήταν αυτοί;    Η Μαρία Αντουλινάκη από τις «Άγριες Μέλισσες», ο Κώστας Καραφώτης, ο Αντώνης Λουδάρος, η Μαρία Ανδρούτσου, ο Πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, η Ναξιώτισσα μαγείρισσα Βίλλυ Σέργη που διακρίθηκε στον φετινό τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής «MasterChef», καθώς και η food blogger από την Ολλανδία, Leonie De Jong.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης με το πέρας της δράσης ανέφερε:, «το πρόγραμμα προβολής του νησιού μέσω των αγροτικών προϊόντων έχει αποφέρει καρπούς. Εν μέσω κορονοϊού, η Νάξος προσελκύει επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, κυρίως όμως, ελληνικές οικογένειες. Αυτό που συνέβη με τις τουριστικές ροές τον φετινό Αύγουστο, δεν είχε προηγούμενο στο νησί, ξεπερνώντας κατά πολύ και το 2019. Στην ΕΑΣ προσπαθούμε με συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που δεν είναι άλλα από τον πρωτογενή τομέα μας και τα αγαθά της ναξιώτικης γης. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους ντόπιους παραγωγούς και ειδικότερα τη νέα γενιά, προκειμένου να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο νησί μας».     

Σημειώνεται ότι η ξακουστή πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού.     

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.      

Στο συσκευαστήριο πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.      

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την πατάτα, παράγει και πιστοποιημένο πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν