Νάξος: Και με τη βούλα από σήμερα το "Αρσενικό Νάξου" προϊον ΠΟΠ

Τριάντα (30) Οκτωβρίου 2019... Και ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός μέσω ενημερωτικού σημειώματος αναφέρει «Σας ενημερώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε την αίτηση για την προστασία της ονομασίας «Αρσενικό Νάξου» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται από τον Κανονισμό της ΕΕ. Η θετική απόφαση της Επιτροπής δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία 13.08.2019. Μετά την παρέλευση 3 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης το τυρί «Αρσενικό Νάξου» θα καταχωρηθεί στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ». Και όπως είχε σημειώσει στο τέλος « Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μεγάλης και σημαντικής προσπάθειας που ξεκίνησε από μια ιδέα μου από το 2013 και άρχισε να υλοποιείται από το Νοέμβριο του 2015. Θέλω να ευχαριστήσω την Δρ. Φιλίππα Μανιού που έκανε την εργασία, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου που αποδέχτηκαν την πρότασή μου και κατέθεσαν την αίτηση καταχώρισης καθώς και τον φίλο μου και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου».

Είκοσι Ιανουαρίου 2020... Και από σήμερα το "Αρσενικό Νάξου" είναι και με τη ...βούλα στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ). καθότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εγγραφή του και έγινε το 280ο Ελληνικό προϊόν που μπαίνει στον εν λόγω κατάλογο. (φέρει τον κωδικό eAmbrosia). όπου συνολικά συναντάμε 2697 προϊόντα... Και η Νάξος έχει την τιμητική της... Με τέσσερα προϊόντα, Πρώτη και καλύτερη η Γραβιέρα Νάξου από το 1996, στη συνέχεια έχουμε την Πατάτα Νάξου (το 2011), με καθυστέρηση είναι η αλήθεια έρχεται το λικέρ Κίτρο (το 2014) ενώ σε εκκρεμότητα έχουμε μία ακόμη αίτηση για την πατάτα Νάξου (Νοέμβριος του 2019)... Μάλιστα, πριν από το "αρσενικό Νάξου" είχε πάρει έγκριση και το Κρασοτύρι της Κω... 

Το «Αρσενικό Νάξου» είναι ένα ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά χάρη στην έντονη, πικάντικη και αλμυρόγλυκη γεύση του. Το «Αρσενικό Νάξου» παράγεται και ωριμάζει σε διάφορες κοινότητες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η διαδικασία παραγωγής του συνδέεται στενά με τις γνώσεις των τυροκόμων, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον χρόνο τυροκόμησης λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας

Δείτε εδώ την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Αρσενικό Νάξου και τονίζεται ότι ""Η παραγωγική διαδικασία συνδέεται στενά με τη γνώση του παρασκευαστή τυριών, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει την περίοδο παραγωγής τυριού ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύνθεση της βλάστησης". 

Μονάδα από την ΕΑΣ Νάξου 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας για τη παραγωγή μόνο Αρσενικού Τυριού στην Ορεινή Νάξο.   Πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια της τάξεως των 400-500 χιλ ευρώ και θα αφορά σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες παραγωγικές ανάγκες του Συνεταιρισμού.

Επιδίωξη είναι το νέο τυροκομείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2020 ή το αργότερο στους πρώτους μήνες του 2021 και βέβαια θα παράγει αποκλειστικά αρσενικό τυρί Νάξου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμός ο νέος κωδικός του Συνεταιρισμού θα διατεθεί στην εγχώρια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρσενικό τυρί είναι ωρίμανσης 100 ημερών, ενώ η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ τυρί αναμένεται να βελτιώσει και τη τιμή παραγωγού γάλακτος έως και 10 λεπτά. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News