Νάξος - Τυροκομειό Μπαμπούνης: " Αξιώτικα τυριά με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου"

Μπαμπούνης Νάξος

Στα 13α Βραβεία Ποιότητας του περιοδικό Γαστρονόμος "Εκδόσεις Καθημερινή", βραβεία που τιμούν τους Έλληνες παραγωγούς, το Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης είχε τη χαρά να λάβει το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προΐοντων για τα αξιώτικα τυριά που παράγει για τέσσερις συνεχόμενες γενιές, στην Αγιασσό, Νάξου.

Η ομάδα του Γαστρονόμου, μέσα από τα φετινά βραβεία, θέλησε να δώσει μια διαφορετική χροιά, τιμώντας 15 Έλληνες παραγωγούς αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου, ως μέλη μιας νεότερης γενιάς, που με διάθεση να χτίσουν έναν δικό τους δρόμο, πάλεψαν και ξεχώρισαν με τα προΐοντα τους μέσα στο περιβάλλον της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής κρίσης.

Με την σοφία και εμπειρία της προηγούμενης γενιάς, ο Γιώργης, η Κατερίνα και ο Μανώλης είναι η 4η γενιά που συνεχίζει την παραγωγή των αξιώτικων τυριών στο τυροκομείο Μπαμπούνης, και θέτει μελλοντικούς στόχους εξέλιξης ενώ συνειδητά και με συνέπεια τιμά την κληρονομιά και την παράδοση. Ένας τέτοιος στόχος ήταν και η πιστοποίηση Π.Ο.Π για το Αρσενικό Νάξου Μπαμπούνης τον Απρίλιο του 2020, τρεις μήνες μετά την αναγώριση της ιδιαιτερότητας του Αρσενικού Νάξου από την Ε.Ε. ως προΐον Π.Ο.Π. Ένα ώριμο σκληρό τυρί με γαλακτερή, εύθρυπτη υφή, και πικάντικη αλλά ταυτόχρονα απαλή γεύση. Ιδιαίτερο επιτραπέζιο τυρί, με πολύπλοκα αρώματα, που απολαμβάνετε σκέτο ή ως συνοδευτικό σε σαγανάκι. Θα δώσει ξεχωριστό τόνο σε αλμυρές πίτες, ή σε πιάτα φούρνου με λαχανικά.

93385926_2542500849395590_8000046346000138240_n.jpg

Λίγα λόγια από το Τυροκομείο Μπαμπούνης

Στην οικογένεια Μπαμπούνη είμαστε κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι πάππου προs πάππον. Η αρχή έγινε πολλά χρόνια πίσω, από τον προπάππου Γιώργο, βοσκό στα ορεινά της Νάξου, με 150 αιγοπρόβατα. Δημιουργούμε παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα με ξεχωριστό χαρακτήρα, σε ιδιόκτητο, εκσυγχρονισμένο τυροκομείο στην ορεινή Νάξο και με περίπου 1000 δικά μας αιγοπρόβατα. Βασική αρχή της οικογένειας μας είναι η ανάπτυξη του τυροκομείου να στηρίζεται στην συνύπαρξη της τεχνολογίας με τη παράδοση δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα τόσο στα ζώα και στην πρώτη ύλη, το γάλα μας, όσο και στο τελικό προϊόν.

Διαλεγμένα κοπάδια ζώων ντόπιας φυλής, βόσκουν ελεύθερα σε βοσκοτόπια από τα ορεινά της Γιαλλούς ως τη θάλασσα της Αγιασσού, όπου τρέφονται με την άγρια χλωρίδα του τόπου, νοτερή από την θαλασσινή αλμύρα. Το μικροκλίμα του νησιού, η ελεύθερη βοσκή μεταξύ βουνού και θάλασσας και η ποιότητα της πρώτης ύλης, είναι τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν ξεχωριστό χαρακτήρα στα προϊόντα του οικογενειακού τυροκομείου.

Εκτός από το υπέροχα πικάντικο αλλά και απαλό σε γεύση Αρσενικό Νάξου  -4μηνης και 12μηνης* ωρίμανσης- το Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης παράγει επίσης ανάλαφρη και κρεμώδη φρέσκια μυζήθρα, με νότες καρυδιού και βουτύρου, αλλά και ένα διαφορετικό ξερό ανθότυρο, ένα βουτυράτο τυρί, με πικάντικη επίγευση και θύμιση ροκφόρ.

Διατίθενται σε αλυσίδες S/M όπως ΑΒ, MyMarket, MarketIn, Σκλαβενίτης αλλά και επιλεγμένα παντοπωλεία.

(*) Σε επιλεγμένα καταστήματα

@ Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το Οικογενειακό Τυροκομείο μπορείτε να δείτε στη σελίδα που υπάρχει στα social media.. εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News