Πάρος: Οίνος (από Οινοποιείο Λουρίδη) ευφραίνει καρδίαν

«Το κρασί φέρνει στο φως όλα τα κρυμμένα μυστικά της ψυχής» είχε πει πριν από πολλούς αιώνες ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος και δεν είχε άδικο… Καθισμένος ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο μπαλκόνι του σπιτιού μου με θέα το Αιγαίο και τη Πάρο απόλαυσα για πρώτη φορά ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί ΠΟΠ από το Οινοποιείο Λουρίδη…  Με ξεχωριστό άρωμα με ταξίδεψε… Και μου έφερε στο μυαλό την σκέψη του Τζορτζ Χάρινγκτον " πέντε είναι τα δυνατά στοιχεία ενός ποτηριού κρασιού: είναι δυνατό, όμορφο, ευωδιαστό, δροσερό και σε κάνει να χορεύεις».

Όχι, δεν χόρεψα.. Αλλά ήπια κι ένα δεύτερο ποτήρι… Έκλεισα τα μάτια και βρέθηκα νοητικά στο Οινοποιείο Λουρίδη, που βρίσκεται …απέναντι, στην πανέμορφη Μάρπισσα.  Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση της Σοφίας και του Νίκου Λουρίδη. Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά το 2008 με την ίδρυση του οινοποιείου, αποστακτηρίου και εμφιαλωτηρίου στη Μάρπησσα της Πάρου. Και Στους ιδιόκτητους αμπελώνες είναι φυτεμένες οι ποικιλίες Μονεμβασιά και Μαντιλαριά οι οποίες χάρη στον ήλιο και τη θάλασσα του Αιγαίου αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη για την παραγωγή κορυφαίας ποιότητας κρασιού.

Ξέρετε, η Πάρος έχει αρκετά μεγάλη παράδοση στο κρασί, αν και λόγω του εδάφους και της τουριστικής ανάπτυξης έχει πλέον συρρικνωθεί στα περίπου 6.000 στρέμματα, διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η Πάρος είναι αυτή που διέσωσε την περίφημη ποικιλία Μονεμβασιά (Malvasia) από τη Βενετοκρατία μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχει ακόμα μία Π.Ο.Π. ποικιλία στο νησί, η ερυθρή Μαντηλαριά (η μοναδική ερυθρή Π.Ο.Π. ποικιλία που περιλαμβάνει και λευκό σταφύλι)

Οπότε, ο Νίκος και η Σοφία προσπάθησαν και τα κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα κρασιά τους την ξεχωριστή ποικιλία Μονεμβασιά… Δύο είναι τα βασικά κρασιά που μπορεί κάποιος να αγοράσει: Το λευκό ξηρό και το κόκκινο. Αμφότερα Πάρος Λουρίδη…

Όπως δε διαβάζουμε στην σελίδα του Οινοποιείου στα social media

Ο Οίνος Λευκός Ξηρός (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης):  Από την πληθωρική ποικιλία Μονεμβασιά, ένα κρασί με λαμπερό χρώμα, αρώματα ροδάκινου και αγριολούλουδων, πλούσιο στόμα και δροσερή επίγευση. Απολαύστε το στους 8-10 C, με “λευκά” πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας.

Οίνος Ερυθρός Ξηρός (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης):  Η Μαντιλαριά και η Μονεμβασιά ενώνουν τις αρετές τους, δίνοντας ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα βανίλιας και κόκκινων φρούτων, βελούδινο στόμα και μακρά επίγευση. Απολαύστε το στους 16-18 C, με πιάτα ζυμαρικών, κόκκινο κρέας και σκληρά τυριά.

Κι εσείς τι έχετε να κάνετε; Δεν ξέρω. Πάρτε το πλοίο και επισκεφθείτε το Οινοποιείο αφήνοντας το Νίκο και τη Σοφία να σας …ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του κρασιού.. Η μπείτε στο διαδίκτυο και δη στη σελίδα  www.louridis.gr, όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα…

Εγώ; Καθισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού μου απλά … Θυμάμαι την έκφραση του Βενιαμίν Φραγκλίνου «Το κρασί είναι η απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι».

Καλή χρονιά

Φωτογραφίες: από την σελίδα του Οινοποιείου στα social media και από άρθρο της Κατερίνας Μαρινάκη (Οινικές Διαδρομές Πάρου)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News