Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα...

ΠΝΑΙ – European Young Chef Award 2021: Εκπροσώπηση με τον Ροδίτη Ανδρέα Δερμάτη (video)

|

Διπλή εκπροσώπηση από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό γαστρονομίας European Young Chef Award 2021 – Ποιοι είναι, ποιος ο ρόλος τους και τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος (video) 

Με την επάνοδο του ευρωπαϊκού θεσμού, μετά την παύση που επέβαλε η πανδημία την προηγούμενη χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει το νήμα ως ισχυρή ευρωπαϊκή γαστρονομική Περιφέρεια, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό European Young Chef Award, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021, στην Μπράγκα (Braga) της Πορτογαλίας.

Το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από τον νεαρό, μόλις 25 ετών, Ανδρέα Δερμάτη, ο οποίος θα δημιουργήσει την ροδίτικη συνταγή «λακάνη», στην παραδοσιακή και την καινοτόμα εκδοχή της.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη φετινή συμμετοχή και εκπροσώπηση: «Η επένδυση στην γαστρονομία, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτό, επενδύουμε σταθερά στους νέους ανθρώπους των νησιών μας που συνεχώς κερδίζουν διακρίσεις, ανεβάζουν το επίπεδο και μας κάνουν περήφανους. Καλή επιτυχία Ανδρέα Δερμάτη!».


 

«Η τοπική γαστρονομία είναι θησαυρός και αποκτά αξία μόνο όταν τη διαδίδουμε γενναιόδωρα από γενιά σε γενιά». Αυτό πιστεύει ο Ανδρέας Δερμάτης, που γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μαγειρικής από τη γιαγιά του, που του δίδασκε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής της και τη μαμά του, που συνήθιζε να κάνει τούρτες για ειδικές περιπτώσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ανδρέας σπούδασε στη συνέχεια στη σχολή μαγειρικής και αναβάθμισε ακολούθως τις μαγειρικές του δεξιότητες κάνοντας πολλά σεμινάρια γαστρονομίας σε όλη την Ευρώπη. Έχει καλή και πλούσια, για την ηλικία του εμπειρία, στον Ξενοδοχειακό κλάδο και υψηλό αίσθημα εθελοντισμού σε πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια γαστρονομίας. Είναι ένας ασταμάτητος νέος σεφ, που αναζητά εμπειρίες, νέες τεχνικές και υλικά, αλλά πάντα εστιάζεται στον παραδοσιακό και μητρικό τρόπο μαγειρικής. Το κίνητρο που παίρνει από τον Σεφ του είναι να έχει μια μέρα το δικό του Εστιατόριο, όπου θα μπορεί να παρουσιάζει στους καλεσμένους την ιδέα της μαγειρικής, συνδυάζοντας το τοπικό, το εποχιακό, το υγιεινό, το νόστιμο και το καινοτόμο.

Σεφ και μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι είναι ο Δημήτρης Κονταράτος, με πλούσια μαγειρική εμπειρία και σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων, η γνωστή εταιρία Kofler& Kompanie – Event Catering στη Γερμανία με τις δημοφιλείς εκδηλώσεις The Pret A Diner «The Tree House» και Pret A Diner «The Director’s Cut» και chefs τους Nuno Mendes, Juan Amador, Matthias Schmidt, Tim Raue και Ollysan Oliver αλλά και το εστιατόριο-ηγέτη στην παγκόσμια γαστρονομία και βραβευμένο πέντε φορές ως το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο», «NOMA», στην Κοπεγχάγη, με Chef τον Rene Redzepi. Μετά την εργασία του στο ΝΟΜΑ, ο Δημήτρης Κονταράτος εμπλούτισε την εμπειρία του ως Chef σε γνωστό Gastropub και εστιατόρια της Ρόδου αλλά και ως επιστημονικός και τεχνολογικός συνεργάτης του αθηναϊκού Baba Au Rum, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 καλύτερων cocktail bar του κόσμου. Τελευταίος του σταθμός, το 2021, υπήρξε βραβευμένο, πολυτελές ξενοδοχείο της νότιας Ρόδου ως Executive Chef. Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα συστήματα ποιότητας και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, αντικείμενο στο οποίο είναι και εκπαιδευτής. Τέλος, υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργικής Ομάδας “Dirty Dishes” και ιδρυτής του εκπαιδευτικού και ερευνητικού στούντιο για τη γαστρονομία GIAFKA (ΓΙΑΦΚΑ).

Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και με την Ειρήνη Γιωργουδιού, τη νικήτρια του European Young Chef Award 2019, η οποία θα λάβει μέρος ως μέλος στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, εκτός από την Ειρήνη, και από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016.

Το βραβείο Young Chef διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από αστέρια σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο