Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ - Νότιο Αιγαίο: Ενεργοποιεί τους νέους για την οικοδόμηση ενός πιο...

ΠΝΑΙ – Νότιο Αιγαίο: Ενεργοποιεί τους νέους για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος

|

Τις καλές πρακτικές και πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει για την συμπερίληψη των νέων παρουσιάστηκαν στην 9η σύσκεψη των ειδικών του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Γαστρονομία και τον Τουρισμό IGCAT   

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 συμμετείχε στο  διαδικτυακό σεμινάριο «Engaging Young Minds», που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Τεχνών IGCAT, στο πλαίσιο της ετήσιας σύσκεψης των ειδικών της γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού και των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Περιφερειών που απαρτίζουν το εν λόγω Δίκτυο.

Τις καλές πρακτικές και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζει για την ενεργοποίηση και συμπερίληψη των νέων ανθρώπων σε διαφορετικούς τομείς της δημόσιας ζωής ανέδειξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά τη συμμετοχή της στη σύσκεψη, όπου πήραν μέρος ειδικοί για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα, καθηγητές Πανεπιστημίου του εξωτερικού καθώς και εκπρόσωποι Περιφερειών από την Ευρώπη και τον κόσμο, ενδεικτικά από χώρες, όπως η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Κροατία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σκωτία, Δανία, Σλοβενία κ.α.

Η επένδυση στην γαστρονομία και η ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων υπήρξε συνειδητή και συστηματική πολιτική επιλογή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου που αποτυπώνεται σε πολλαπλές δράσεις. Η αποστολή νέων σεφ και νέων παραγωγών σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το European Young Chef Award και το World Food Gift Challenge, η υποστήριξη τους σε διεθνείς εκθέσεις, οι δράσεις του Περιφερειακού Φυτωρίου στις σχολικές μονάδες, όπως και οι παλαιότερες δράσεις Aegean Gardeners και Aegean mamas know best αποδεικνύουν την πίστη αυτής της Περιφερειακής αρχής στο ισχυρότερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο κεφάλαιο και στην επιλογή της να δίνει στους νέους ευκαιρίες για χωρίς αποκλεισμούς δημιουργία και ανάπτυξη. 

Με νέους από το Νότιο Αιγαίο γέμισαν οι οθόνες των 100 περίπου συμμετεχόντων στο διαδικτυακό σεμινάριο

Στη σύσκεψη, πήραν μέρος νέοι νησιώτες από το χώρο της μαγειρικής, της εστίασης, της βιολογικής παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης εκπροσωπώντας επάξια τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα:

#  ο Ανδρέας Δερμάτης, νέος σεφ από τη Ρόδο, νικητής του 2ου βραβείου στο περσινό European Young Chef Award

#  η Κρυσταλλένια Δρόσου, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης που εδράζεται στο νησί της Κω, Pandrosia

#  ο Δημήτρης Βουδούρης, νεαρό μέλος της οικογένειας που ανακατασκεύασε το Μυλοτόπι, στο χωριό «Κέφαλος» της Κω

#  ο Γιώργος Ιωσηφίδης και η Παναγιώτα Τερζή, εκπαιδευτικοί και οι δύο, οι οποίοι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “European Students for Sustainability 2021-2023” δημιούργησαν το Kos Locally Grown, μια πλατφόρμα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων από το νησί του Ιπποκράτη (www.koslocallygrown.gr)

Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνίστησε με την κατάκτηση ενός ακόμα βραβείου και την ανακοίνωση ανάληψης διεθνούς διοργάνωσης στην Κω

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκαν και οι νικητές του διαγωνισμού Food Film Menu για τα καλύτερα θεματικά βίντεο γαστρονομίας.

Μεταξύ περισσότερων από 50 βίντεο, η κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από ειδικούς της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του κινηματογράφου διεθνώς απένειμε το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερο βίντεο που προβάλλει τους European Young Chefs στο βίντεο «Λακάνη», από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ένα βίντεο φόρο τιμής στον αγροτικό και πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας.

Σε σκηνοθεσία Σάββα Μανουσάκη, το «Λακάνη» είναι το βίντεο παρουσίασης του νεαρού σεφ Ανδρέα Δερμάτη που εκπροσώπησε το Νότιο Αιγαίο-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στα European Young Chef Award 2021.  

«Το «Λακάνη» χαρακτηρίζει τη μετάδοση της γνώσης από τη μια γενιά στην άλλη. Η συνολική κινηματογράφηση είναι άψογη και η χρωματική διαβάθμιση καταπληκτική. Η ιστορία δείχνει τη σύνδεση μεταξύ του φαγητού και της φύσης και της παράδοσης στη σύγχρονη ζωή, φέρνοντας όχι μόνο τις παλιές συνταγές, αλλά και ολόκληρα εργαλεία, μυρωδιές και αισθήσεις που μπαίνουν σε μια εντελώς νέα δημιουργία», δήλωσε για την ταινία η Mai Damgaard Rasmussen (Δανία), μέλος της κριτικής επιτροπής, ιδρύτρια και διευθύντρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Δανίας FoodFilmFestival.dk.

Η κατάκτηση του βραβείου δεν ήταν η μόνη στιγμή του συνεδρίου που η προσοχή όλων στράφηκε στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ενώπιων όλων των συμμετεχόντων-εκπροσώπων των Περιφερειών, ακαδημαϊκών, ειδικών σε θέματα γαστρονομίας, αγροτικής παραγωγής και βιωσιμότητας- ανακοινώθηκε η ανάληψη του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Τροφίμων (4th World Food Gift Challenge) από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα φέρει τη διεθνή αυτή συνάντηση παραγωγών και σχεδιαστών στο νησί της Κω, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου του 2023.

Δύο νέοι επιχειρηματίες από το νησί του Ιπποκράτη στο ειδικό σεμινάριο «Βελτιώνοντας την καινοτομία, την προβολή και τη διάθεση των τοπικών δώρων τροφίμων»

Για το λόγο αυτό εξάλλου, η Περιφερειακή αρχή επέλεξε να έχει η Κως ισχυρή εκπροσώπηση στην ετήσια αυτή συνάντηση. Ειδικότερα, στο διαδικτυακό σεμινάριο «Βελτιώνοντας την καινοτομία, την προβολή και τη διάθεση των τοπικών δώρων τροφίμων», που συντόνισε η υπεύθυνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τις δράσεις της γαστρονομίας, Βάσια Παπαηλία, πήραν μέρος ως ομιλητές δύο νέοι επιχειρηματίες από την Κω: η Κρυσταλλένια Δρόσου, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης που εδράζεται στο νησί της Κω, Pandrosia (www.pandrosia.gr), η οποία περιέγραψε πώς από την παραγωγή βιολογικής αλόης έφτασε να πουλάει σε όλη την Ελλάδα και να εξάγει καλλυντικά προϊόντα και βιολογικά τρόφιμα με βάση την αλόη και ο Δημήτρης Βουδούρης, της οικογένειας που έχει ανακατασκευάσει το Μυλοτόπι, ένα νέο χώρο πολλαπλών τοποθεσιών και προσφέρει μια ακριβή ενσάρκωση της καθημερινής ζωής των νησιωτών του περασμένου αιώνα, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν