Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift...

ΠΝΑΙ: Τα τέσσερα δώρα που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Food Gift Challenge

|

Με τέσσερα μοναδικά προϊόντα γαστρονομικού πλούτου η συμμετοχή της Περιφέρειας στον διεθνή διαγωνισμό World Food Gift Challenge – Ποια είναι; η δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων  

Επιλέχθηκαν τα τέσσερα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019, για να εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό World Food Gift Challenge, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου, στη Μινόρκα.

Το World Food Gift Challenge είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που αφορά τρόφιμα και αντικείμενα χειροτεχνίας από τις γαστρονομικές περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου και βραβεύει την τοπική δεξιοτεχνία. Φέτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με δύο δώρα από Δωδεκάνησα και δύο δώρα από Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διαγωνισμό είναι από τα μεν Δωδεκάνησα, τα:

· Αμυγδαλωτό Αχλαδάκι από τον παραγωγό της Ρόδου FILEMA RODION (Δώρο Φαγητού)

· Ξύλινη Κουτάλα του Ανεμόμυλου από τον τεχνίτη ξύλου της Πάτμου Enpatmoxylo (Δώρο Χειροτεχνίας)

Και από τις Κυκλάδες, τα:

· Άρωμα Κυκλάδων (Θεραπευτικά, αρωματικά βότανα) από την Σύρο και τον παραγωγό CYCLADES ORGANICS

 

· FAMiLY BEEZ (Βιολογικό μέλι από άγρια λουλούδια) από την Σέριφο και τον παραγωγό Ρώτα Γεώργιο.

 

Τα τέσσερα προϊόντα ξεχώρισαν σε έναν τοπικό διαγωνισμό που συγκέντρωσε συνολικά 31 δώρα κατασκευασμένα από 24 ντόπιους τεχνίτες και παραγωγούς από δέκα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πότε γίνεται ο τελικός 

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη Γαστρονομία. Με την πρωτοβουλία μας για συμμετοχή στον διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge, θέτουμε στο επίκεντρο τον μικρό και μεσαίο παραγωγό από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στις τοπικές επιχειρήσεις και αναδεικνύουμε την εντεινόμενη σημασία της ολοκληρωμένης παρουσίασης του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Είμαι βέβαιος ότι τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου θα αναβαθμίσουν το επίπεδο του διεθνούς διαγωνισμού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για συμμετοχή των προϊόντων της περιοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό σε συνεργασία με τα δύο Επιμελητήρια, επιβεβαιώνει ότι οι κλάδοι της Πρωτογενούς παραγωγής και της Μεταποίησης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας, παράλληλα με τη γενικότερη κατεύθυνση του Νοτίου Αιγαίου προς τον Τουρισμό και την εκτεταμένη δραστηριότητα στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. To Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής των εξελίξεων. Συνδιαμορφώνει τις τάσεις της νέας εποχής με συνέργεια, προσαρμοστικότητα και γνώση, μέσα από πρωτοπόρες δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στο World Food Gift Challenge. Το δίκτυο μας Aegean Cuisine είναι πλούσιο, είναι ενεργό και τα προϊόντα, που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο διαγωνισμό, είναι ένα μόνο δείγμα του γαστρονομικού μας πλούτου. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν εξαιρετική πορεία στον διαγωνισμό. Καλή επιτυχία σε κάθε παραγωγό μας.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.

«Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο το Aegean Cuisine, ένα δίκτυο επιχειρήσεων – μελών με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας στις Κυκλάδες, εκτείνεται σε 22 νησιά και περιλαμβάνει 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη και ένα μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως “Aegean Cuisine Recommended”, με 387 προϊόντα από 81 παραγωγούς. Τα προϊόντα αυτά που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τις Κυκλάδες στο Διεθνή Διαγωνισμό, είναι πράγματι “Aegean Cuisine Recommended”, όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα λάβουν διάκριση σε τοπικό επίπεδο με κριτήρια την συσκευασία, την ποιότητα, τη γεύση, τη μοναδικότητα κ.α.» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, εκφράζοντας τις ευχές του για καλή επιτυχία στους παραγωγούς που προκρίνονται: «Είμαστε περήφανοι τόσο για τα προϊόντα της περιοχής μας όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι πραγματικά επιτελούν έργο και λειτούργημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσο τις φυσικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, όσο και το υψηλό κόστος λειτουργίας και παραγωγής. Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία σε κάθε συμμετέχοντα».

H αξιολόγηση και επιλογή πραγματοποιήθηκε από μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, πραγματογνώμονες των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εξειδίκευση στους τομείς της γαστρονομίας και του σχεδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Υπεύθυνης Aegean Cuisine, Φαίδρας Σπανού, Γενικής Γραμματέα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αργυρένιας Παραμάνης, μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπεύθυνης Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Στεφανίας Παπακώστας, στελέχους Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Υπεύθυνης Επικοινωνίας και μέλος της ομάδας του έργου Aegean Cuisine και της Βάσιας Παπαηλία, ειδικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπεύθυνης έργων και εκδηλώσεων του IGCAT-International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, ως επικεφαλής και συντονίστρια της επιτροπής,

To έργο της επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων ήταν πολύ ψηλό, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πλούτο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ο τελικός διαγωνισμός διεξάγεται στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση βράβευσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για όλα τα προϊόντα που υπέβαλαν συμμετοχή και διακρίθηκαν σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως πιο δημιουργικό branding, βιώσιμη συσκευασία, μοναδικότητα κ.α.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο είναι έτοιμο για κατασκευή

Προεγκρίθηκε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

Πάρος: Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι εργάτες για την χθεσινή φωτιά

Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι για τη χθεσινή φωτιά στην Πάρο - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο

Υπουργείο Ναυτιλίας απαντά σε Κασσελάκη: “Αναβαθμίζεται συνεχώς η ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών”

Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε για πρόβλημα στην σύνδεση των νησιών

Blue Star Ferries: Ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Πως διαμορφώνονται τα σημερινά δρομολόγια της Blue Star Ferries λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Χατζηδάκης: Nομοθετική παρέμβαση για μείωση 50% στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS

H μείωση αφορά σε ποσά έως 10 ευρώ - Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Fast Ferries: Τροποποιήσεις δρομολογίων “Θεολόγου Π” και “Αικατερίνη Π” ελέω καιρού

Διαμόρφωση των δρομολογίων του "Θεολόγος Π" και του "Αικατερίνη Π" το διήμερο 23 και 24 Απριλίου , λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Blue Star Chios: Αναχώρηση από Ρόδο στις 2 το μεσημέρι για Κυκλάδες – Πειραιά

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το Blue Star Chios θα αναχωρήσει από Ρόδο για την επιστροφή στον Πειραιά στις 2 το μεσημέρι

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Επίσκεψη στην Αμοργό, ανέβηκε στην Χοζοβιώτισσα (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην Αμοργό - Η παρουσία του απέναντι σε φορείς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και η επίσκεψη στην Παναγία Χοζοβιώτισσα (video)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος