Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Γνωστοί σεφ μαγείρεψαν θαλασσινά (ξενικά είδη)

Σαντορίνη: Γνωστοί σεφ μαγείρεψαν θαλασσινά (ξενικά είδη)

|

«Φά’ τα πριν μας… φάνε»: Σεφ στη Σαντορίνη μαγείρεψαν με επιτυχία θαλασσινά (σ.σ. ξενικά είδη) και έδειξαν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η εισβολή λεονταρόψαρων στη Μεσόγειο

Μενού από βρώσιμα ξενικά είδη ψαριών και συγκεκριμένα από λεονταρόψαρο και γερμανό, ετοίμασαν και σέρβιραν σεφ στη Σαντορίνη ανταποκρινόμενοι στο πρόγραμμα «Φάτο πριν τα φάει» της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.

«Σε συζητήσεις με τους σεφ, ανέφεραν ότι το κρέας του λεονταρόψαρου ήταν πραγματικά κάτι διαφορετικό και πολύ εύγεστο, ειδικά για τη δημιουργία συνταγών σασίμι και σούσι και θα ήταν πρόθυμοι να το εντάξουν στο μενού των καταστημάτων όπου εργάζονται. Όσο για το κοινό που δοκίμασε τα πιάτα έμειναν όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τις γεύσεις και τους εξέπληξε που ένα είδος όπως ο γερμανός, που υπάρχει χρόνια στα νερά των Κυκλάδων, δεν έχει μπει ακόμα στο μενού εστιατορίων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Δούμπας από την iSea. Μάλιστα, αν και τα συγκεκριμένα είδη ψαριών έχουν αγκάθια με δηλητήριο, ωστόσο «μπορούν να καθαριστούν με την ίδια προσοχή που απαιτείται και για μία σκορπίνα».

Όπως εξήγησε ο κ. Δούμπας, τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο, η υποβάθμιση που προκαλούν στα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και οι ζημίες σε ανθρώπινες δραστηριότητες, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

«Η Ελλάδα είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 230 ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της, από τα οποία, τα περισσότερα -σχεδόν το 80%- είναι βρώσιμα και αποτελούν εξαιρετικά πιάτα σε πολλές χώρες παγκοσμίως», τονίζει ο κ. Δούμπας.

Εντούτοις, οι επαγγελματίες αλιείς προσπαθούν να αποφύγουν την αλίευση ξενικών ειδών καθώς είναι περισσότερος κόπος για αυτούς χωρίς να έχουν κέρδος από τα συγκεκριμένα είδη, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και το ποσοστό των ξενικών ειδών σε σύγκριση με τα αυτόχθονα είδη που συλλαμβάνουν. 

Πιάτα με ξενικά είδη ψαριών / © iSea

«Αντίθετα, σε άλλες χώρες, η κατανάλωση των ξενικών είναι αρκετά διαδεδομένη και μπορεί κανείς να βρει στην αγορά αρκετά είδη. Παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, όπου το ξενικό είδος γερμανός πωλείται κανονικά στις αγορές και έχει μεγάλη ζήτηση ενώ στην Ελλάδα απορρίπτεται από το αλίευμα», διευκρινίζει ο κ. Δούμπας προσθέτοντας ότι ο γερμανός για να καταναλωθεί πρέπει να καθαριστεί αμέσως από τους αλιείς, αλλιώς το κρέας του πικρίζει.

Στο διήμερο εκδηλώσεων που έγινε στη Σαντορίνη με πρωτοβουλία της iSea, διοργανώθηκαν ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες για το πρόβλημα των ξενικών ειδών και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της οργάνωσης “Φά’ το πριν τα φάει”.

«Δώσαμε αυτή την ονομασία στο πρόγραμμα έχοντας κατά νου το λεονταρόψαρο που είναι θηρευτής- τρώει μικρά ψάρια και γαρίδες- και το χειρότερο εισβολικό είδος στη Μεσόγειο. Ανταγωνίζεται δε τον ροφό που είναι πολλαπλάσιος στο μέγεθος αλλά έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη», σημειώνει ο κ. Δούμπας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι σεφ Χρήστος Χήτος, Αλέξανδρος Ουντίλα και Κώστας Αγγελόπουλος εμπνεύστηκαν και ετοίμασαν συνταγές με βότανα και γεύσεις της Σαντορίνης σε συνδυασμό με το κρέας των ξενικών ειδών που είχαν στα χέρια τους με σκοπό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα παραγωγής, προώθησης και κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών της περιοχής των Κυκλάδων.

«Με τη δημιουργία αυτής της αλυσίδας», τονίζει ο κ. Δούμπας, «οι αλιείς μπορούν να εκμεταλλευτούν είδη που σε διαφορετική περίπτωση θα απόρριπταν νεκρά ξανά πίσω στη θάλασσα και έτσι να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα σε μια εποχή δύσκολη για τον κλάδο, αλλά και να αντιμετωπιστεί ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αυτό των ξενικών ειδών».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες