Σαντορίνη: Τίτλοι τέλους για τον «Κουκούμαβλο»

Η είδηση έρχεται εκτός εποχής, αλλά δυστυχώς ο θρυλικός «Κουκούμαβλος» δεν θα ξανανοίξει στη Σαντορίνη. Μετά από 30 χρόνια δημιουργικής πορείας και λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα fine dining εστιατόρια στα Φηρά, ο Νίκος Πουλιάσης –ο σεφ που τον γέννησε- πήρε την δύσκολη απόφαση.

Ο «Κουκούμαβλος» άνοιξε στην Οία τον Οκτώβριο του 1989 και έγινε θρύλος εκείνα τα χρόνια στη Σαντορίνη. Τα ελάχιστα τραπέζια του ήταν περιζήτητα και δυσεύρετα. Η μεγάλη πίεση του κόσμου οδήγησε τον Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στα Φηρά όπου δημιούργησε μια ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια ενός όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα στην Καλντέρα, μέχρι που το 2016 ανέβηκε σε άλλο χώρο πάνω στο φρύδι των Φηρών.

Το 2019 τιμήθηκε με έναν ακόμη "Χρυσό Σκούφο" (15/20) και όπως διαβάσαμε " Η συναρπαστική θέα από τη σάλα και τη βεράντα στην Καλντέρα και στο ηφαίστειο είναι το μαγικό σκηνικό για τις sui generis δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Νίκου Πουλιάση. Το μαξιμαλιστικό ύφος του συνδυάζει με τολμηρό τρόπο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα κι εδέσματα με πασίγνωστες διεθνείς γεύσεις. Εξαιρετική και η wine list, σε ένα εστιατόριο μείζονα γαστρονομικό προορισμό στη Σαντορίνη".

Νίκος Πουλιάσης

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της γαστρονομίας ανέπτυξε το δικό του γευστικό ιδίωμα. Παράτολμοι και πρωτόγνωροι συνδυασμοί υλικών, ευρηματική ελληνοπρέπεια και μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στα γλυκά μέσα από την οπτική της μαγειρικής ήταν τα στοιχεία της μπαρόκ κουζίνας του με πιάτα σαν τις εμβληματικές καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου, την πολυεπίπεδη φάβα-βελούδο με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα, η τα εκπληκτικά σπαγκέτι με ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους.

Έχοντας πάθος για το φουαγκρά, το σέρβιρε με cupcake μαστίχας, κουφέτα, σιρόπι σαντορινιάς μπίρας ή ακόμη με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα. Όσο για τα καταπληκτικά γλυκά του, έφτιαξε ο αθεόφοβος μέχρι τιραμισού με ψητή μελιτζάνα σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου, αλλά και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξιδιού - κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και μπούκοβο για να κάψει πολλές καρδιές. Ο Πουλιάσης όμως είναι μεγάλος μάστορας και καταφέρνει να δημιουργεί εξαιρετικές ισορροπίες που κάνουν το εξαντρίκ γοητευτικό και καλοδεχούμενο.

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2016 μετέφερε στη Σαντορίνη το ..πνεύμα του Κλάους Φώγιερμπαχ ενός εκ των κορυφαίων chef που γνώρισε η Αθήνα... Το είχε ονομάσει «Εγκώμιο στον Κλάους Φώγιερμπαχ και το “Bajazzo”» και όπως είχε δηλώσει στο περιοδικό Αθηνόραμα για την κίνησή του εκείνη " Τα πιάτα του είχαν ψυχή, συναίσθημα, μαγεία, ποίηση, θεατρικότητα, σε κέρδιζαν με την αμεσότητά του και παρά την τόλμη τους είχαν καθαρές γεύσεις και μετρημένες αντιστίξεις. Έπαθα την πρώτη φορά που έφαγα φαγητό του Κλάους, έπαθα με την ομορφιά του».

Αυτή την περίοδο διαμορφώνει τα μελλοντικά του σχέδιά του και σύντομα θα επανέλθουμε με νέα όπως διαβάζουμε στο περιοδικό "Αθηνόραμα"  με την ελπίδα να συνεχίσει να προσφέρει γαστρονομικές εκπλήξεις στους λάτρεις του καλού φαγητού...