Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΘεσσαλονίκη: Πάρτι γευσιγνωσίας με γραβιέρα Νάξου και κρασί Σάμου

Θεσσαλονίκη: Πάρτι γευσιγνωσίας με γραβιέρα Νάξου και κρασί Σάμου

|

Mediterranean Cheese and Wines στην Θεσσαλονίκη, Σάμος και Νάξος με τα καλύτερα προϊόντα τους (κρασί και γραβιέρα) και οι πρώτες σκέψεις όπως τις παρουσίασαν οι εκπρόσωποί των παραγωγών που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση 

Τοποθετημένα στη γαλλική αγορά, κατέχοντας το 21% στην κατηγορία Grand Gru, τα γλυκά σαμιώτικα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο. «Εξάγουμε το 60% -70% της παραγωγής μας, κυρίως στη Γαλλία, και τις γαλλόφωνες χώρες, οι οποίες έχουν μια κουλτούρα του γλυκού κρασιού, στο τέλος του γεύματος, ενώ εξάγουμε και σε μικρότερο ποσοστό σε 37 χώρες παγκοσμίως» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, στο πλαίσιο αποψινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 3,8 εκατ. φιάλες, κάθε χρόνο, μπαίνουν στα γαλλικά σπίτια. «Το γλυκό κρασί ΠΟΠ έχει ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, 5% της αγοράς κρασιού, αλλά προσπαθούμε να πάρουμε το ποσοστό μας» ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Σκούτας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκούτας επισήμανε, ότι γίνονται προσπάθειες, ο συνεταιρισμός να γυρίσει σελίδα, «προσπαθούμε να αναδιοργανωθούμε και να εκσυγχρονιστούμε και πλέον, σαν μια μοντέρνα επιχείρηση, να βγούμε στην παγκόσμια αγορά». Από την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής της ΕΟΣ Σάμου Τίτος Φραντζής, ενημέρωσε ότι ο τρύγος φέτος είχε άριστα αποτελέσματα στην πρώτη ύλη – το σταφύλι-, με την χρονιά να είναι ποιοτική και να αποδίδει 5.000 τόνους.

Η γραβιέρα Νάξου και ο ΕΑΣ Νάξου

Με πολλαπλές βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρυσά μετάλλια και δυο αστέρια στον Ανώτερο Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας του Ινστιτούτο ITQ στο Βερολίνο, η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ που παράγει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της αποψινής παρουσίασης, στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines.  «Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης, παρουσιάζοντας περιληπτικά την Ενωση και τα προϊόντα της, με τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ να είναι το νούμερο ένα, η ναυαρχίδα της ΕΑΣ Νάξου. Η Ενωση παράγει ετησίως περίπου 1.000 τόνους γραβιέρα Νάξου, χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο κυκλαδίτικο νησί. Ο κ. Σέργης, αναφέρθηκε και στο κατσικάκι Νάξου, όπου παίρνονται πρωτοβουλίες από την ΕΑΣ Νάξου ώστε να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί και αυτό ως Προστατευόμενο Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Mediterranean Cheese and Wines

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα Mediterranean Cheese and Wines χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωσης και υλοποιείται από την Οικονομοτεχνική ΕΠΕ. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ). Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και στην Κολωνία. 

@ Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια του event οι εκλεκτοί καλεσμένοι, που προέρχονται από τους χώρους των γραμμάτων, της πολιτικής, των τεχνών, της δημοσιογραφίας, των καλλιτεχνικών δρώμενων και της επιστήμης, απόλαυσαν, μεταξύ άλλων δρωμένων και διαδραστικό live cooking show με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. από τον Χρήστο Ιωαννίδη! Ο καταξιωμένος Έλληνας chef ετοίμασε θεσπέσια πιάτα με… πρωταγωνίστρια τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., όπως σαλάτα ρόκας με Γραβιέρα, τοματίνια και βινεγκρέτ από γλυκό σαμιώτικο κρασί, σύνθεση Γραβιέρας με αποξηραμένα φρούτα και κριθαρότο με Γραβιέρα και Μοσχάτο Σάμου (!!!) όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία του άρθρου …  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα