Αμοργός: περί ξεροτήγανων ο λόγος

Κάθε νησί στις Κυκλάδες έχει τη δική του παράδοση… Στην Αμοργό όμως μπορεί να συναντήσει κανείς δύο πολύ δυνατές εκδηλώσεις που ενδεχομένως να μην έχουν σχέση με καμία άλλη στα υπόλοιπα νησιά ακόμη και του νοτίου Αιγαίου. Από τη μία έχουμε τη γιορτή του Παστελιού (τη πρώτη Κυριακή μετά της Παναγίας τον Αύγουστο) που αισίως συμπλήρωσε φέτος 18 χρόνια (!!!) Και η δεύτερη έχει σχέση με τα ξεροτήγανα. Το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κεράσματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές. Όμως, τα ξεροτήγανα έχουν συνδεθεί με την Αμοργό σε κάθε χαρούμενη στιγμή της ζωής των Αμοργιανών.

Και για 3η σερί χρονιά, οι Αμοργιανοί διοργάνωσαν την Γιορτή του Ξεροτήγανου, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου… Και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουν την διαδικασία παρασκευής του, να το δοκιμάσουν συνοδεία ψημένης ρακής, αλλά και να γλεντήσουν και να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους χορευτικούς ομίλους με την υπόκρουση των παραδοσιακών τοπικών οργάνων. Και το παρών φέτος έδωσαν τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα των Λευκιανιών Πάρου, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και της Αιγιάλης. Ενώ η ζωντανή παραδοσιακή μουσική ήταν με τους Γιακουμή και τον Καστανή.

Μήνυμα: Ευχαριστούμε

Όπως ήταν λογικό μετά το πέρας της εκδήλωσης, νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (04/09) οι εκπρόσωποι των διοργανωτών (το χορευτικό συγκρότημα Αιγιάλης, ο Σύλλογος Επαγγελματικών Αιγιάλης και ο Δήμος Αμοργού) απεύθυναν ευχαριστήριο μήνυμα σε όσους όλους βοήθησαν… «Τέλος καλό όλα καλά και φέτος !!! πολλά και μεγάλα τα ευχαριστώ προς όλους του επαγγελματίες της Αιγιάλης και όχι μόνο φυσικά! Ξεχωριστά ευχαριστώ στο «Express Skopelitis»- Δημήτρης Σκοπελίτης και την Blue Star Ferries για την μεταφορά των χορευτικών συγκροτημάτων , στους μουσικούς μας Γιακουμή & Γιώργο Γαβρά, Αντώνη Γιαννακό, στις γυναίκες που έδωσαν κόπο ,χρόνο και μεράκι για τα ξεροτήγανα μας, όλους εσάς που με κόπο ,χρόνο & χρήματα μας στηρίξατε με την παρουσία σας και την ανεκτικότητα σας. Ευχαριστούμε όσους έτρεξαν από μακριά και την ΕΔΟΚ Αμοργού. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα μας Λευκιανιών Πάρου Kyriaki Iatropouli και Ηρακλειάς  - Σχοινούσας Manos Protonotarios που έκαναν τόσα ναυτικά μίλια για να βρεθούν κοντά μας !!!!

Ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κανέναν κι αν το κάνουμε ζητάμε κατανόηση. Προσπαθούμε για το καλύτερο κι ελπίζω κάθε χρόνο να τα καταφέρνουμε. Ευχαριστούμε θερμά τα ξενοδοχεία μας Τα 3 αδέλφια Hotel Grispo,  Akrogiali hotel,  Nostos Christina, pension Galaxy hotel , Karkisia,  Askas, Vigla hotel,  Aigialis hotel & spa.

Τα καταστήματα μας: Ψησταριά Κωστάρας,  Αστέρια,  Σελήνη,  Ammos beach bar,  Frou -Frou, Embassa,  Amorgis Cafe Bar,  Maestro all day cafe -bar,  Amorgialos , Selinari,  Kelari,  Giallitiko market,  Super market Captain,  Melania, Ψιλικά εφημερίδες Άννα,  Κοραλι,  Falafel,  Amorgos,  To paulaki,  Amorgos Aegiali Camping. »

Συνταγή

Και βέβαια εμείς μέσω του Γιώργου Πήττα παραθέτουμε και τη συνταγή που αναγράφει στην ιστοσελίδα του Greekgastronomy.gr που θεωρείται ενδεχομένως και η καλύτερα για τα ξεροτήγανα…

Για την ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι, για το σιρόπι ζάχαρη, νερό, μέλι και χυμό λεμονιού ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και για το πασπάλισμα σουσάμι και αμύγδαλο καβουρντισμένα . Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήσουμε να φουσκώσει για δυό ώρες. Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά και τις διπλώνουμε σε σχέδια.

Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα! Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. (κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο μέλι αντί για σιρόπι).

Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το να σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία και περιχύνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα με το σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν. Τοποθετούμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το amorgos-news.gr