Άναψε το … πράσινο φως για του Ψυρρή

Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές παραδόσεις στην σύγχρονη ιστορία του Φιλωτίου και δη του πρωτογενή τομέα για τη Νάξο.. Οι εικόνες των παραγωγών κυρίως από το Φιλώτι στην πλατεία Ψυρρή από το ..σωτήριον έτος 1953 έχουν στοιχειώσει θετικά τους Αθηναίους. Παρά τις όποιες …γκρίνιες από τους ανταγωνιστές επιχειρηματίες της Αθήνας αλλά και τις μάχες στα δημοτικά συμβούλια της δεκαετίας του 60 και του 70. Σύμφωνα με τις έγγραφες αναφορές στα πρακτικά των συμβουλίων του Απριλίου έχουμε καταγγελίες για σφαγές ζωντανών ζώων, παράπονα κατοίκων για δυσοσμία και επ’ αυτοφώρω συλλήψεις, διαπληκτισμούς και καβγάδες ανάμεσα στους Ναξιώτες εμπόρους και τους καταστηματάρχες. Τουλάχιστον αυτά αναφέρονται στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για τη περίοδο 1955 – 1978 και έχουν μεταφερθεί μέσα από τις σελίδες των Ναξιακών της έκδοσης του 2011. Βέβαια οι παλαιότεροι μιλούν για «ραντεβού» που κλείνονταν ανάμεσα στους υποψήφιους πελάτες και τους παραγωγούς οι οποίοι τους παρέδιδαν ζωντανά τα ζώα κυρίως τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη και όλοι μαζί καθάριζαν το χώρο όταν αποχωρούσαν….

Ομιλία

Αυτά αναφέρει η ιστορία… Σημασία όμως έχει το σήμερα και η συνέχεια στην ιστορία μίας εθιμοτυπικής κίνησης που δίνει ζωή στους επιχειρηματίες (κυρίως) του Φιλωτίου που έχουν την δυνατότητα της άμεσης επαφής με τους καταναλωτές. Και έτσι για μία ακόμη χρονιά το θέμα «διακίνησης των Ναξιώτικων προϊόντων στην αγορά του Ψυρρή, κατά την περίοδο του Πάσχα¨ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.  Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης (μαζί με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φιλωτιτών του με τον πρόεδρο τους κο Τζιώτη όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία) ο οποίος στην τοποθέτηση του για το θέμα αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και στα ναξιακά προϊόντα, στο θεσμό της πώλησής τους στου Ψυρρή εδώ και 60 χρόνια καθώς και στη νομότυπη πλέον διακίνησής τους στην αγορά. Η εισήγηση ήταν θετική και πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο και πλέον οι παραγωγοί του Φιλωτίου ετοιμάζουν τον προγραμματισμό τους για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα…

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρει τα εξής:

« Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 8 Απριλίου, προκείμενου, όπως και πέρυσι, να εξασφαλίσει τη δυνατότητα απρόσκοπτης διακίνησης των Ναξιακών προϊόντων από παραγωγούς της Νάξου και κυρίως του Φιλωτίου στην αγορά του Ψυρρή κατά τις ημέρες του Πάσχα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων εξέτασε και αποφάσισε να εισηγηθεί θετικά προς την Περιφέρεια Αττικής για την έκδοση άδειας λειτουργίας αγοράς Ναξιακών προϊόντων.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μανόλης Μαργαρίτης αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και στα ναξιακά προϊόντα, στο θεσμό της πώλησής τους στου Ψυρρή εδώ και 60 χρόνια καθώς και στη νομότυπη πλέον διακίνησής τους στην αγορά.

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν και μετά από προσωπική πίεση του Μανόλη Μαργαρίτη προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη και με την υποστήριξη της Προέδρου του εν λόγω Δημοτικού Διαμερίσματος κας Έλενας Αναστασίου, εξασφαλίστηκε τελικά η θετική εισήγηση του Δήμου Αθηναίων προς την Περιφέρεια Αττικής για τη διακίνηση των ναξιακών προϊόντων το τριήμερο του Πάσχα με τη δέσμευση ότι όλα θα γίνουν νομότυπα.

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών ευχαρίστησε τόσο τον κ. Καμίνη αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξή τους και δεσμεύτηκε για την τήρηση όλων των σχετικών διατάξεων».