Το Αντάμωμα είναι πάντα στη Νάξο

Πριν από μερικές μέρες, άφησα για λίγο την νότια Κρήτη και βρέθηκα για δυο μέρες στην Νάξο, για να δω κάποιους φίλους. Είναι χρέος μου λοιπόν να γράψω για το Αντάμωμα και τον Γιώργο Δημητροκάλλη.

Το Αντάμωμα είναι ένα εστιατόριο στη Χώρα της Νάξου, που είχε ανοίξει το 1991 και εγώ το γνώρισα πριν από 25 χρόνια, όταν ήταν ένα μεζεδοπωλείο.

Ήταν το αγαπημένο μου, όταν πέρασα ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της ζωής μου στη Νάξο. Έδινα αγώνα με την παρέα μου, για να τρώμε πάντα εκεί.

Τα τελευταία χρόνια πήγα ξανά στην Νάξο και διαπίστωσα πως το Αντάμωμα υπάρχει ακόμα και το συνεχίζει η ίδια οικογένεια.

Το Αντάμωμα είχε κλείσει για μερικά χρόνια, το κτίριο είχε γίνει τράπεζα αλλά τώρα πια είναι στα χέρια του Γιώργου Δημητροκάλλη.

giorgos-dimitrokallis1.jpeg

Ο Γιώργος ήταν παιδάκι, όταν εγώ βρέθηκα για πρώτη φορά στην Νάξο. Και τριγυρνούσε ανάμεσα στα τραπέζια.

Ο Γιώργος δεν είναι απλά ένας ακόμα σεφ αλλά είναι ένας μάγος των γεύσεων. Τελειομανής. Σε απογειώνει.

Επίσης, ο Γιώργος είναι φιλόσοφος.

 

Είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό να ακούς έναν νέο άνθρωπο να μιλάει με τόση αγάπη για τον τόπο του και τους ανθρώπους του


Οι νησιώτες ήταν πάντα πιο ανοιχτοί και, βέβαια, ήταν πάντα δημοκράτες.

Μπορεί η Ελλάδα να περνάει σήμερα δύσκολες μέρες, αλλά τα νησιά της σφύζουν από ελευθερία και δημιουργία. Άλλη χώρα.

Η ελπίδα είναι στα νησιά μας.

 

Θα πάω ξανά σύντομα στη Νάξο, θα πάω στο Αντάμωμα και θα περιμένω να τελειώσει ο Γιώργος την δουλειά, για να έρθει να κάτσει μαζί μας και να μας πει όμορφες ιστορίες και αυτά που ονειρεύεται.


Όλο το προσωπικό στο Αντάμωμα είναι εξαιρετικό αλλά πρέπει να ξεχωρίσω την Αθηνά, γιατί είναι η πιο γλυκιά, ευγενική και διακριτική παρουσία που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια.

athina-chocolat.jpg

Ο φίλος μου, ο Alex, την βάφτισε «Chocolat» από την ομώνυμη ταινία. Της Αθηνάς της άρεσε. Ευχαριστώ την Αθηνά που μου επέτρεψε να την φωτογραφίσω.


 

Πηγή: