Το Bakalo στη Μύκονο έχει άρωμα Μικρών Κυκλάδων

Στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, στη Λάκκα, σ’ ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο σπίτι με μια καμάρα, χοντρούς τοίχους και ένα παλιό πηγάδι του 18ου αιώνα στην αυλή του, στεγάζεται το εστιατόριο Bakaló. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, όπου τα περισσότερα εστιατόρια έχουν προσανατολισθεί στις διεθνείς κουζίνες, το εστιατόριο Bakaló άνοιξε εδώ και λίγα χρόνια ένα παράθυρο στη γνήσια ελληνική παράδοση, φέρνοντας γεύσεις από όλη την Ελλάδα.

Έχοντας ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες (δημοσιογραφία, ψυχολογία, ευρωπαϊκό δίκαιο, τουρισμό), τρεις φίλοι με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της φιλοξενίας, ο Νίκος Νάνου, ο Egidio Guerreri και η Βίκυ Χατζηδάκη, που ζουν και αγαπούν τη Μύκονο, αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να καλύψουν ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στο νησί: ένα εστιατόριο που θα τιμά την ελληνική κουζίνα, αλλά και την γενικότερη αντίληψη περί ελληνικής γαστρονομίας. Επιστράτευσαν λοιπόν το μεράκι και την εμπειρία τους και θέλοντας να μείνουν συνεπείς στο αρχικό τους όραμα, εμπιστεύτηκαν την κουζίνα του σε ένα γνώριμο του Νίκου και του Egidio, τον chef Γιάννη Γαβαλά. Ο Γιάννης Γαβαλάς, ένα διαμάντι ως άνθρωπος και ένας chef που έχει βαθειά γνώση των ελληνικών συνταγών και γεύσεων, μάζεψε τα καλύτερα και πιο εύγευστα υλικά από όλη την Ελλάδα και δημιούργησε πιάτα που σέβονται την παράδοση και θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές της.

Συνταγές

Πολλές συνταγές του Bakaló είναι οι κλασικές, ένας μεγάλος αριθμός όμως έχουν πειραχθεί από τον Γιάννη που επιχειρεί ανανεωτικές παραλλαγές. Λίγα παραδείγματα:

Σαρδέλες μαρινάτες με κρίταμο Τήνου

Μανιτάρια γεμιστά με πανσέτα και γραβιέρα Νάξου

Πανσέτα τραγανή με φάβα Σαντορίνης

Πράσινη σαλάτα με σπανάκι, ξινότυρο Μυκόνου, λιαστή ντομάτα και σουσάμι

Μυκονιάτικη σαλάτα με ντοματίνια, ρόκα, λούζα, τυροβολιά, παξιμάδι και κρίταμο

Στριφτούδια (ζυμαρικά) με μυκονιάτικη λούζα

Μπακαλομεζέδες, δηλαδή αλοιφές όπως χούμους, ταραμάς, μελιτζανοσαλάτα

Κρέμα ταχίνι με σάλτσα ροδιού και κυκλαδίτικο παστέλι

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Bakaló είναι το σύγχρονο και αισθητικά όμορφο περιβάλλον, αλλά και η ανεπιτήδευτη και παρεΐστικη ατμόσφαιρα που το διακρίνει.

Ράφια με ελληνικά προϊόντα, γνωστά ιστορικά λογότυπα εταιριών ή προϊόντων, παλιές συσκευασίες, ένα δάπεδο με καταπληκτικά πλακάκια περιβάλουν μια λαμπερή, κόκκινη ανοιχτή κουζίνα στην οποία ο Γιάννης βγάζει τον καλύτερό του εαυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του εστιατορίου www.bakalo.gr