Δουκάτο, ένα εστιατόριο με όνομα και ιστορία

Σε μια από τις πιο ιστορικές αυλές στην είσοδο της παλιάς πόλης στην Χώρα της Νάξου, με άρωμα αγριοπασχαλιάς και αίσθηση μιας άλλης εποχής βρίσκεται το "Δουκάτο", ένα εστιατόριο με όνομα εμπνευσμένο από την ιστορία του νησιού και δη την Ενετοκρατία και το Δουκάτο του Μάρκου Σανούδου. Καλά κρυμμένη αυλή ανάμεσα σε Εκκλησίες και μια επιβλητική είσοδο, αποπνέει το άρωμα της πάλαι πότε προστασίας από τους πειρατές και την αρχοντιά της Ενετικής επικυριαρχίας.

Το κάστρο της Χώρας Νάξου ήταν κάποτε το Δουκάτο του Αιγαίου με την αισθητική μεγαλοπρέπεια των Ενετών, μια αισθητική που φρόντισαν οι ιδιοκτήτες να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο από το 1200 περίπου. Μπαίνεις στον χώρο και πλημμυρίζεις από την ηρεμία της αγιότητας των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών χώρων, την ρομαντική θύμηση της αυλής των παιδικών χρόνων και την οικειότητα της παρέας. Άλλωστε είναι εκείνη η αυλή που έπαιζε μικρός ο Άγιος Νικόδημος τον 19ο αιώνα, ο άνθρωπος των γραμμάτων που χάρη στην διορατικότητα του βοήθησε να σωθεί η Ελληνική Αρχαία Γραμματεία αντιγράφοντας εκατοντάδες βιβλία.

Είναι η αυλή όπου το 1243 φιλοξένησε και προστάτευσε 300 γυναικόπαιδα από το ζυγό των κατακτητών, και τιμώρησε συνάμα το μένος των αρχόντων με τους μοναχούς να γνωρίζουν φρικτό θάνατο. 

Κάθε στιλιστική λεπτομέρεια στις γωνιές είναι και μια ευκαιρία για φωτογραφία. Τα τραπέζια σε ανάλογες αποστάσεις, είσαι αυτόνομος και ταυτόχρονα ¨συνεπιβάτης¨ σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε το περιβόητο σαγανάκι τυρί με φύλλο κανταΐφι και μαρμελάδα φράουλα, εξαιρετικό με βουτυράτη γεύση που λιώνει στο στόμα. Εάν επιλέξεις να πας με μεγάλη παρέα σίγουρα θα χρειαστείς 2 προς αποφυγήν προστριβών.. Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και ψητά λαχανικά σε εντυπωσιακή παρουσία και το πιάτο της γιαγιάς, μια μυστική συνταγή σε πήλινο για τους τολμηρούς. Η κουζίνα φημίζεται για τα θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, τα καλοψημένα κρεατικά, όλα σε μια ισορροπημένη γευστική πανδαισία.

Το υπέροχο αυτό μενού φιλοτέχνησε κι εκτελεί ο δημιουργικός και φιλόξενος Μάκης Καραγιάννης, που η λέξη φροντίδα για εκείνον ξεπερνάει τα όρια της κουζίνας του. Πάντα πρόθυμος να βγει έξω να χαιρετήσει προσωπικά τους επισκέπτες με το χαρακτηριστικό του εγκάρδιο χαμόγελο σου αποπνέει την εμπιστοσύνη ότι θα χαρείς τα μέγιστα μιας αγνής γευστικής εμπειρίας από τα χεράκια του.

Η προσεγμένη μουσική, η αύρα του χώρου, η ζεστή αγκαλιά των νέων ανθρώπων σε κάνουν να θέλεις να πάρεις άλλο ένα μπουκάλι κρασί ξεχνώντας την όποια αίσθηση του χρόνου και όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσεις φεύγεις με ένα πλατύ χαμόγελο και μια ανάταση στην ψυχή. Διότι το μαγαζί αυτό έχει ψυχή.

Το Δουκάτο θα παραμείνει ανοιχτό και το χειμώνα με νέες γευστικές εκπλήξεις κι έμφαση σε σκανδαλιάρικους μεζέδες, στον εσωτερικό χώρο με το επιβλητικό τζάκι και την ζεστή ξύλινη επένδυση.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για το νέο τους εγχείρημα, όπου με αγάπη και μεράκι συνδύασαν την ιστορικότητα του χώρου με την φρέσκια αντίληψη της νιότης χωρίς να χαθεί ίχνος από τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής.