Το Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή έκδοση στο πιάτο μας

Ελληνικό πρωινό… Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχουν μπει για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της ιδιαιτερότητας που έχει ο κάθε προορισμός αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση όλων μας… Σιγά σιγά όμως κάτι κινείται. Και την περασμένη εβδομάδα (Δευτέρα 05/09) στην Αμοργό και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αιγιάλης (Aegialis Hotel & Spa) είχαμε την επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού στην Αμοργιανή του έκδοση. Κίνηση που πραγματοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), τον Δήμο Αμοργού και την παρουσίαση ανέλαβε ο συγγραφέας και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Γιώργος Πίττας, μαζί με τη σύζυγό του και γνωστή δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά. Και όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα amorgos-news.gr “Σκοπός αυτής της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών του νησιού και των παραγωγών για την μεγάλη αξία του ελληνικού πρωινού. Είναι πολύ σημαντικό ο τουρίστας να γνωρίζει τον τόπο και τις παραδόσεις που έχει επιλέξει για τις πολύτιμες διακοπές του ακόμα και μέσα από το πρωινό του. Γιατί σημασία έχει, όχι μόνο να προβάλουμε τα όμορφα τοπία του νησιού μας, αλλά και τη ξεχωριστή γαστρονομία του. Με την υιοθέτηση του “Ελληνικού πρωινού” όλα τα ξενοδοχεία του νησιού μας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της Αμοργού σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό”.

Με την εκδήλωση αυτή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφθασε αισίως στο 30ό Ελληνικό Πρωινό. Τριάντα περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές συνταγές.

Αμοργιανές γεύσεις

Και όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες Αμοργιανές γεύσεις, που ομολογουμένως ήσαν εξαιρετικές. Ποιες ήταν αυτές που παρουσιάστηκαν;

* σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),

* ελιόψωμα και σταφιδόψωμα από τον Φούρνο του Νίκου Βασσάλου της Λαγκάδας,

* παστέλια, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,

* παραδοσιακά τυριά Αμοργού (γραβιέρα, μελίχλωρο, μυζήθρα) από τους τυροκόμους Βλαβιανό Γιώργο και τον γιο του Λεωνίδα,

* παστέλι, ρυζόγαλο, λουκούμια, ανεβατές τηγανίτες, ξεροτήγανα, τυρόπιτες,  κουραμπιέδες, μπάρες δημητριακών με μέλι, αμοργιανή μυζήθρα και ελιές από το ζαχαροπλαστείο Μέλι και Κανέλα,

και τέλος ξεροτήγανα, λουκουμάδες, τηγανίτες, μέλι, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ψωμάκια με σουσάμι, μεθυσμένα αμοργιανά, μαρμελάδες, αμοργιανές ομελέτες, αυγά αμοργιανά, αμοργιανά τυριά, αμοργιανοί παύλοι (ντακάκια), σοκολατόπιτες, κέικ, ραβανί, πάστα φλώρες, πορτοκαλόπιτες, σύκα ξερά, αμύγδαλα και καρύδια, που ετοίμασε το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ξενοδοχείο είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που υιοθέτησαν το Ελληνικό πρωϊνό και ανέλαβαν την προώθησή του…  

Παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι – Λευτέρης Καραΐσκος, Νικόλαος Βασσάλος, Ειρήνη Γιαννακοπούλου – ο Γιάννης Συνοδινός πρόεδρος Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού, ο Νίκος Πορτοκάλης ανταποκριτής της εφημερίδας «Αιγιάλης», ο Αντώνης Βεκρής ανταποκριτής της Εφημερίδας «η Αμοργός», της ιστοσελίδας amorgos-news.gr  και παραγωγός των προϊόντων Αμόργιον, παραγωγοί αγροδιατροφικών προϊόντων (τυροκομικών, μελιού, βοτάνων, αρτοσκευασμάτων, γλυκών), καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Η συγκέντρωση έκλεισε με μια συζήτηση όλων των συμμετεχόντων με τον επικεφαλής του Ελληνικού πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ Γιώργο Πίττα, όπου περιγράφηκαν οι διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο Ελληνικό Πρωινό και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το νησί για να αναπτυχθεί ως γαστρονομικός προορισμός.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από την ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr