Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή έκδοση στο πιάτο μας

Το Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή έκδοση στο πιάτο μας

|

Το Ελληνικό πρωϊνό στην Αμοργιανή του έκδοση παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αμοργού και έκλεψε τη παράστασή του με την ευρηματικότητα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων 

Ελληνικό πρωινό… Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχουν μπει για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της ιδιαιτερότητας που έχει ο κάθε προορισμός αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση όλων μας… Σιγά σιγά όμως κάτι κινείται. Και την περασμένη εβδομάδα (Δευτέρα 05/09) στην Αμοργό και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αιγιάλης (Aegialis Hotel & Spa) είχαμε την επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού στην Αμοργιανή του έκδοση. Κίνηση που πραγματοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), τον Δήμο Αμοργού και την παρουσίαση ανέλαβε ο συγγραφέας και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Γιώργος Πίττας, μαζί με τη σύζυγό του και γνωστή δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά. Και όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα amorgos-news.gr “Σκοπός αυτής της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών του νησιού και των παραγωγών για την μεγάλη αξία του ελληνικού πρωινού. Είναι πολύ σημαντικό ο τουρίστας να γνωρίζει τον τόπο και τις παραδόσεις που έχει επιλέξει για τις πολύτιμες διακοπές του ακόμα και μέσα από το πρωινό του. Γιατί σημασία έχει, όχι μόνο να προβάλουμε τα όμορφα τοπία του νησιού μας, αλλά και τη ξεχωριστή γαστρονομία του. Με την υιοθέτηση του “Ελληνικού πρωινού” όλα τα ξενοδοχεία του νησιού μας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της Αμοργού σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό”.

Με την εκδήλωση αυτή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφθασε αισίως στο 30ό Ελληνικό Πρωινό. Τριάντα περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές συνταγές.

Αμοργιανές γεύσεις

Και όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες Αμοργιανές γεύσεις, που ομολογουμένως ήσαν εξαιρετικές. Ποιες ήταν αυτές που παρουσιάστηκαν;

* σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),

* ελιόψωμα και σταφιδόψωμα από τον Φούρνο του Νίκου Βασσάλου της Λαγκάδας,

* παστέλια, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,

* παραδοσιακά τυριά Αμοργού (γραβιέρα, μελίχλωρο, μυζήθρα) από τους τυροκόμους Βλαβιανό Γιώργο και τον γιο του Λεωνίδα,

* παστέλι, ρυζόγαλο, λουκούμια, ανεβατές τηγανίτες, ξεροτήγανα, τυρόπιτες,  κουραμπιέδες, μπάρες δημητριακών με μέλι, αμοργιανή μυζήθρα και ελιές από το ζαχαροπλαστείο Μέλι και Κανέλα,

και τέλος ξεροτήγανα, λουκουμάδες, τηγανίτες, μέλι, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ψωμάκια με σουσάμι, μεθυσμένα αμοργιανά, μαρμελάδες, αμοργιανές ομελέτες, αυγά αμοργιανά, αμοργιανά τυριά, αμοργιανοί παύλοι (ντακάκια), σοκολατόπιτες, κέικ, ραβανί, πάστα φλώρες, πορτοκαλόπιτες, σύκα ξερά, αμύγδαλα και καρύδια, που ετοίμασε το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ξενοδοχείο είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που υιοθέτησαν το Ελληνικό πρωϊνό και ανέλαβαν την προώθησή του…  

Παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι – Λευτέρης Καραΐσκος, Νικόλαος Βασσάλος, Ειρήνη Γιαννακοπούλου – ο Γιάννης Συνοδινός πρόεδρος Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού, ο Νίκος Πορτοκάλης ανταποκριτής της εφημερίδας «Αιγιάλης», ο Αντώνης Βεκρής ανταποκριτής της Εφημερίδας «η Αμοργός», της ιστοσελίδας amorgos-news.gr  και παραγωγός των προϊόντων Αμόργιον, παραγωγοί αγροδιατροφικών προϊόντων (τυροκομικών, μελιού, βοτάνων, αρτοσκευασμάτων, γλυκών), καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Η συγκέντρωση έκλεισε με μια συζήτηση όλων των συμμετεχόντων με τον επικεφαλής του Ελληνικού πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ Γιώργο Πίττα, όπου περιγράφηκαν οι διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο Ελληνικό Πρωινό και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το νησί για να αναπτυχθεί ως γαστρονομικός προορισμός.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από την ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες