Ενας Ναξιώτης (Κ. Δεουδές) μαθαίνει τους Αμερικανούς να απολαμβάνουν το φαγητό

Η Νάξος έφτασε στην Αμερική… Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε καν στο Σικάγο όπου υπάρχει ελληνική παροικία… Όμως, φαίνεται ότι ο Κώστας Gus Δεουδές (σ.σ. συγγενής με τον δικό μας Γιώργο Δεουδέ που τον συναντάμε μέσα από τις δράσεις του στα ερτζιανά και την web tv) βρήκε το μυστικό της επιτυχίας..

Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο «Στην πίσω γωνία ενός εμπορικού κέντρου στην οδό Irving Park και Rohlwing στην Itasca, που βρίσκεται ανάμεσα σε ένα βενζινάδικο και ένα βιομηχανικό πάρκο, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της Ελλάδος που τραβάει την προσοχή - ειδικά στους πεινασμένους επισκέπτες. «Νάξος», το Εστιατόριο του Ελληνικού Νησιού άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Νοέμβριο προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από αυθεντική ελληνική κουζίνα για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξακολουθούν να δυσκολεύονται να προφέρουν την λέξη σπανακόπιτα, όπως και εγώ.

 

Το επισκεφτήκαμε ένα βράδυ Σαββάτου, η τραπεζαρία με άσπρους τοίχους και  ξύλινα δάπεδα, διακοσμημένη με φωτογραφίες από την γραφική Ελλάδα (σ.σ. το κέντρο δεσπόζει η Πορτάρα, σήμα κατατεθέν του νησιού όπου προέρχεται ο μάνατζέρ του) και πινελιές από λαμπερό μπλε, ήταν ήδη γεμάτη. Μας ρωτήσαν αν είχαμε κράτηση όταν μπήκαμε, κάτι όμως που δεν το είχαμε κάνει. Ευτυχώς τα τραπέζια στην περιοχή του μπαρ ήταν ανοιχτά, και ετσι εκεί δημιουργήσαμε το δικό μας ελληνικό εστιατόριο.

Για εμένα, η πρώτη μου μπύρα «Μύθος» απευθείας από την Ελλάδα ήταν ελαφριά και ακριβώς ότι χρειαζόμουν. Σ’ ένα αυθεντικό ελληνικό εστιατόριο, το «φλεγόμενο» σαγανάκι είναι απαραίτητο. Καμία άλλη γευστική εμπειρία δεν παρομοιάζεται με το να βλέπεις τις φλόγες πάνω σε ένα μεταλλικό πιάτο που περιέχει μια παχιά φέτα ελληνικού τυριού και ο σερβιτόρος φωνάζει «Οπα» δίνοντας τον τόνο ότι το γλέντι αρχίζει…  

Το μενού των ορεκτικών περιλαμβάνει ως ζεστά πιάτα, τηγανητό ή ψητό καλαμάρι, τηγανητά ψαράκια, σπανακόπιτα, κεμπάπ κοτόπουλου ενώ ως κρύα πιάτα υπάρχει ταραμοσαλάτα και τζατζίκι. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμών (σ.σ. όπως κάναμε εμείς) ώστε κάποιος που δεν γνωρίζει την ελληνική κουζίνα να μπορεί να δοκιμάσει από όλα.

Παραγγείλαμε έναν συνδυασμό πιάτων ώστε να μπορέσουμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Αυτό περιλάμβανε μουσακά και κεφτεδάκια, σπανακόπιτα και μπριάμ ή γεμιστά. Το φαγητό ήταν εκπληκτικό. Εκτός από τους συνδυασμούς μαγειρευτών, το εστιατόριο προσφέρει πιάτα της ώρας και σε κρέας και σε ψάρι (λαβράκι, σολομό, αρνάκι, μπριζόλες κοτόπουλο) 

Αλλά θα πρέπει να πούμε ότι ενώ η «Νάξος» κερδίζει με την αυθεντική της κουζίνα και τα καταπληκτικά της προϊόντα, η εξυπηρέτηση θέλει ακόμη …δουλειά. Ισως να φταίει το γεγονός ότι επισκεφθήκαμε το εστιατόριο σε μία βραδιά όπου όλα ήταν στο …κόκκινο. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι στην επόμενη επίσκεψή μας το σύνολο της εμπειρίας θα είναι ξεχωριστό…

Να σημειώσουμε ότι ανάλογες και ακόμη καλύτερες κριτικές έχει λάβει το εστιατόριο «Νάξος» από τους  εκατοντάδες επισκέπτες του, οι τιμές χαρακτηρίζονται ως πολύ καλές (από 10 έως 30 ευρώ το άτομο) ότι οι υπάλληλοι και ο σεφ Κώστας Δεουδές γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους και το κυριότερο με το χαμογελό τους κερδίζουν κάθε επισκέπτη και κυρίως την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά την επιλογή κρασιού και φαγητού… Και ήδη το Σικάγο έχει αποκτήσει ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς όσον αφορά την έξοδο για φαγητό με άρωμα όχι μόνο Ελλάδας.. Κυρίως όμως Νάξου. Και αυτό είναι που μας κάνει υπερήφανους…

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του εστιατορίου…οσο και στην ιστοσελίδα με τις κριτικές και αναφορές για αυτό