Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΕυρωπαϊκή Ένωση: ΠΓΕ το Μελεκούνι της Ρόδου

Ευρωπαϊκή Ένωση: ΠΓΕ το Μελεκούνι της Ρόδου

|

Δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) στην Ελλάδα και στην Ιταλία ενέκρινε χθες Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το «Μελεκούνι» της Ρόδου και τη «Lenticchia di Altamura» (σ.σ. είδος φακής) της Απουλία στη Νότια Ιταλία 

Χαμόγελα και ιδιαίτερη τιμή για το Νότιο Αιγαίο και τη Ρόδο… Κι αυτό γιατί χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του «Μελεκούνι» και της «Lenticchia di Altamura» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα σε σχήμα ρόμβου που παράγεται στη Ρόδο. Αποτελείται κυρίως από σουσάμι και μέλι, μπαχαρικά, αμύγδαλα και, ενδεχομένως, φλούδα και/ή χυμό εσπεριδοειδών. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» και «κουννί» που σημαίνει «σπόρος» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου. Το «Μελεκούνι» διαφέρει από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα χάρη στην αποκλειστική χρήση μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση, η παραδοσιακή παρασκευή του μελεκουνιού περιλαμβάνει τη χρήση των ακόλουθων συστατικών:

@ Μέλι σε κ.β αναλογία 40 % κατ’ ελάχιστο (min)

@ Σουσάμι σε κ.β αναλογία 40 % κατ’ ελάχιστο (min)

@ Αμύγδαλο σε κ.β αναλογία 1,5-10 %

@ Μπαχαρικά (κανέλα ή/και μοσχοκάρυδο ή/και γαρύφαλλο ή/και κόλιανδρο)

@ Προαιρετικά, ξύσμα ή/και χυμός εσπεριδοειδών (συνήθως πορτοκάλι ή/και περγαμόντο ή/και λεμόνι ή/και νεράντζι)

Το μέλι πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που προδιαγράφονται στην εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία, το σουσάμι να είναι αναποφλοίωτο και ψημένο, τα αμύγδαλα να είναι ψημένα, τα χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά να βρίσκονται σε αρμονική ισορροπία με το σύνολο και να μην επικρατεί ιδιαίτερα κάποιο στο άρωμα του τελικού προϊόντος.

Προκειμένου να ισχύει η προστασία ΠΓΕ, όλα τα στάδια της παραγωγής του «Μελεκουνιού» θα πρέπει να εκτελούνται εντός του νησιού της Ρόδου, από τη θερμική επεξεργασία και ανάμειξη των συστατικών του μείγματος, την τοποθέτηση-ψύξη-συμπίεση της μάζας και τη μορφοποίηση του μείγματος σε κατάλληλες επιφάνειες Ανεξαρτήτως της μορφής εμπορικής παρουσίασης, η επισήμανση πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις: «“Μελεκούνι” — Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» ή «“Μελεκούνι” ΠΓΕ».

Επιπλέον, το μελεκούνι περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρωινό της Ρόδου. Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό και γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τα ελληνικά ξενοδοχεία. Η σύνδεση του γλυκίσματος «Μελεκούνι» με το νησί της Ρόδου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι «Μελεκούνι» έχει ονομαστεί το ανταλλακτικό νόμισμα (μονάδα ανταλλαγής) της Ρόδου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μέλη ενός δικτύου ανθρώπων από τη Ρόδο να ανταλλάζουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Η σημαντικότερη επίσημη αναγνώριση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Ρόδο (26 Σεπτεμβρίου 2010), για την παρασκευή του μεγαλύτερου μελεκουνιού στον κόσμο το οποίο καταχωρίστηκε στο Guiness World Records ως «The longest melekouni, traditional Rhodian dessert…», γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω προβολή του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο.

Δεύτερος προστατευόμενος όρος από σήμερα, η «Lenticchia di Matera» είδος φακής το οποίο παράγεται στην περιοχή γύρω από την Altamura, μια κοινότητα που βρίσκεται στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Η φακή αυτή είναι χαρακτηριστική της περίφημης μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε  πρωτεΐνη, γεγονός που επέτρεψε στους τοπικούς πληθυσμούς να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος.

Οι δύο νέες ονομασίες θα προστεθούν στα περισσότερα από 1415 ήδη προστατευόμενα προϊόντα, ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων DOOR.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά