Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαστρονόμος: Οικοδεσπότης σε εστιατόρια της Νάξου

Γαστρονόμος: Οικοδεσπότης σε εστιατόρια της Νάξου

|

Μέσα από την τελευταία έκδοση του “Γαστρονόμου” της Καθημερινής έχουμε εικόνα για μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Νάξου …  Παραδοσιακά όπως της “Ματίνας” στην Κόρωνο έως τα πιο εκλεπτισμένα, το “Barrozi” στη Χώρα Νάξου 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Νάξος είναι η κουζίνα της. Και αποτελεί πλεονέκτημα γιατί μπορείς να βρεις ότι θέλεις. Από τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα οικογενειακά εστιατόρια που έρχονται από το … παρελθόν έως τα πλέον εκλεπτυσμένα όπου οι σεφ προσφέρουν συνταγές από το μέλλον. Αυτό που όμως δεν αλλάζει είναι η ποιότητα. Και γι΄αυτό όλοι όσοι δοκιμάσουν συνταγή ή πιάτο από χέρια σεφ στη Νάξο, μαγεύονται..

Με την αρωγή των Νικολέτα Μακρυωνίτου και Νένα Δημητρίου και κυρίως χάρη στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη Νάξο και δη εκτός και συναντάμε πέντε από τα πλέον ενδεικτικά εστιατόρια της Νάξου… Και λέμε «ενδεικτικά» γιατί πολύ απλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της κουζίνας  που συναντάει κανείς στο νησί του Διόνυσου…

Συνοπτικά τα εστιατόρια..

Αξιώτισσα

Φαγητό αληθινό, ντόπια πρώτη ύλη, οικεία δημιουργικότητα σε μια δροσερή αυλή. Στην κουζίνα ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βάσιλας και στη σάλα η σύζυγός του Σοφία. Αγαπημένα πιάτα η σαλάτα με σταμναγκάθι, φρέσκο ξινότυρο και ρόδι, η ψητή γλυκοπατάτα με κρέμα κοπανιστής και λούζα, το χριστόψαρο με σάλτσα ζαφοράς και το αρνίσιο μπουτάκι γεμιστό με φρέσκο ξινότυρο και σπανάκι. Αξιόλογη μικρή λίστα με περίπου 20 κρασιά, κυρίως από τις Κυκλάδες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Καστράκι, Νάξος, Τ/22850-75.107

Λευτέρης

Σαν μια καλή τραπεζαρία αστικού σπιτιού, με πίνακες ζωγραφικής, αντικέ στολίδια και μπουφέδες εποχής είναι η σάλα του, ενώ στο βάθος υπάρχει κήπος ζηλευτός. Τυρόπιτα με κρέμα από μπεσαμέλ, απίθανα ζουμερό και καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα – κρέας πρώτης τάξης, από ζώα που βόσκουν αγριοβότανα στα πιο ορεινά σημεία τ’ Απεράθου– και χρυσοτηγανισμένες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Ξακουστό το γεμιστό μπιφτέκι του με γραβιέρα και δυνατή βιτρίνα με γλυκά, όπως πάστα φλόρα, μπακλαβάς αμυγδαλένιος, κ.ά. Απείρανθος, Νάξος, Τ/22850-61.333

Barozzi

Σύγχρονη αισθητική, άψογο γούστο στο φαντεζί και σχετικά νέο εστιατόριο της Νάξου. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Μιχάλης Μερζένης σε συνεργασία με τον executive σεφ του εστιατορίου Νίκο Κωστιδάκη, ενώ για τα κοκτέιλ υπεύθυνος είναι ο mixologist Χρήστος Χουσέας. Πρώτη ύλη από το νησί σε πιάτα δημιουργικά και ελληνικά, όπως τα ρολάκια γεμισμένα με κρέμα τυριού από αρσενικό Νάξου και μαρμελάδα μοχίτο από κίτρο Νάξου, μουσακάς με κιμά από ντόπιο κατσικάκι και μπεσαμέλ από καπνιστή μελιτζάνα, γύρος κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού και πίκλες κρεμμυδιού, και άλλα μοντέρνα και ενδιαφέροντα. Χώρα Νάξου, Τ/22850-27.672

Ματίνα και Σταύρος (φωτο: greekgastronomyguide.gr)

Αυτό το ζευγάρι έχει κάνει την Κόρωνο προορισμό για foodies. Αυθεντική αξιώτικη μαγειρική με όλα τα καλούδια του τόπου στο τηγάνι και στις κατσαρόλες της Ματίνας, σε ένα γραφικό σκηνικό με γλαστράκια και λουλούδια. Ο Σταύρος εκτρέφει χοιρινά, μοσχάρια και αιγοπρόβατα που σημαίνει ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι παραγωγής τους. Ψητό κατσικάκι, φασολάκια με μοσχάρι, άγρια χόρτα και οβριές στην εποχή τους σε ορίτζιναλ μαγειρέματα. Μην το χάσετε. Κόρωνος, Τ/22850-51.243

Στου Βασιλαρακιού

Θα οδηγήσετε μέχρι τον Κυνίδαρο, με μοναδικό σκοπό να γευματίσετε σε αυτή τη χασαποταβέρνα. Η οικογένεια Κλουβάτου διατηρεί ένα καθωσπρέπει χασάπικο και μια ταβέρνα (εξέλιξη ενός παλιού καφενέ). Το κρεοπωλείο τροφοδοτεί το εστιατόριο με τα καλύτερα, οπότε εδώ θα γευτείτε τα νοστιμότερα κρεατικά του νησιού, ντόπια ζαρζαβατικά και τυριά. Το μενού δεν διαθέτει πολλές επιλογές, είναι όμως κορυφαίας ποιότητας. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα ναξιώτικα γαρδούμια (γαρδουμπάκια), όλο γλύκα! Κυνίδαρος, Τ/22850-32.088

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν