Guardian: Αποθέωση για το ελληνικό ρακόμελο

Τα δέκα καλύτερα ποτά που μπορούν να μας ζεστάνουν τον χειμώνα παρουσιάζει ο Guardian στην ηλεκτρονική του έκδοση συμπεριλαμβάνοντας και το γνωστό σε όλους μας αλκοολούχο ποτό. Η βρετανική εφημερίδα στην παρουσίαση της αναφέρει πως «όταν φτάνει στην Ελλάδα ο χειμώνας, οι ντόπιοι στρέφονται στο ρακόμελο» και κάνει και πρόποση... «Stin egia mas».

Στο μίνι-αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας συμπεριλαμβάνεται η συνταγή με βασικό συστατικό το τσίπουρο (σ.σ. συνήθως φτιάχνεται με ρακή) τα μπαχαρικά (γαρίφαλο και κανέλα) και μέλι, ζεσταίνοντας τα υλικά. Επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό, οι συντάκτες του κειμένου συνιστούν και... καλή παρέα. «Stin egia mas», γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει πως «όταν φτάνει στην Ελλάδα ο χειμώνας, οι ντόπιοι στρέφονται στο ρακόμελο».

Αναφέρει επίσης ότι το ρακόμελο φτιάχνεται με τσίπουρο, γαρύφαλλο, κανέλα και μέλι, ζεσταίνοντας τα υλικά και προσθέτοντας φλούδα πορτοκαλιού. Το πότο είναι δυνατό, όπως επισημαίνει και σερβίρεται σε σφηνάκι. Μάλιστα προτείνει ως  ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς το ρακόμελο, την περιοχή του Ψυρρή.

Τα άλλα ποτά για τον χειμώνα που ξεχώρισε ο Guardian:

Chacha, Γεωργία
Ενα ντόπιο κονιάκ που το φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα χωριά.

Grzane piwo, Πολωνία
Μπύρα που σερβίρεται ζεστή με κανέλα, μέλι, λεμόνι, γαρίφαλο και κάποιες φορές πορτοκάλι.

Gløgg, Δανία
Κρασί με γαρίφαλο, κανέλλα, αμύγδαλα και σταφίδες.

Mumma, Σουηδία
Μείγμα μαύρης μπύρας με σέρι ή πόρτο, αναψυκτικά και μπαχαρικά.

Jägertee, Αυστρία
Μαύρο τσάι με ρούμι

Cola de mono, Χιλή
Καφές, γάλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλα και το αγαπημένο ποτό της Χιλής, το pisco.

Hirezake, Ιαπωνία
Καψαλίζουν ένα πτερύγιο ψαριού και το βάζουν σε ένα ποτήρι ζεστό σάκε.

Jólaglögg, Ισλανδία
Brennivin ή Aquavit, αγαπημένα ποτά στην Ισλανδία, με μύρτιλο, κύμινο ή γλυκόριζα

Ζεστός μηλίτης, Αγγλία
Μηλίτης με μπαχαρικά.