Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΧρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

Χρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

|

Για το νέο του βιβλίο, «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες», μίλησε ο Χρήστος Νέζος, στο περιοδικό «Deluxe Magazine» – Πως γνώρισε τη Νάξο, τι θα έπαιρνε μαζί του, ποια η αγαπημένη του συνταγή

“Στον πηγαιμό για τη Νάξο…Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!” 

Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες”. Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός” γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου… Και σε 320 σελίδες. Ο Χρήστος Νέζος με αφορμή του εν λόγω βιβλίου και βέβαια αφήνοντας την άκρη τον όρο “σεφ” (σ.σ. άλλωστε όλοι μαγευρεύουμε στο σπίτι μας”  μίλησε στο περιοδικό «Deluxe Magazine». Επεσήμανε, την ώθηση που του έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στο να γράψει το βιβλίο του. Παράλληλα, μας συνέστησε… γιαούρτι της Ε.Α.Σ. Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι για επιδόρπιο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ. Νέζου στο «Deluxe Magazine»:

Ένας άνθρωπος της τηλεόρασης και της μαγειρικής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος μάς συστήνει τη Νάξο μέσω του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες». Μας παίρνει μαζί του, σε ένα ονειρεμένο ταξίδι εκρηκτικών χρωμάτων, μαγικών ευωδιών και παραδοσιακών, αρχαίων γεύσεων αυτού του μοναδικού τόπου. Ο Χρήστος Νέζος έχει ταξιδέψει πολύ ανά την Ελλάδα, σαν την κουζίνα της Νάξου, όμως, δεν βρήκε πουθενά!

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την κουζίνα των Κυκλάδων; «Ήταν το 2004, όταν πρωτοήρθα για να γυρίσω την τηλεοπτική εκπομπή μου “Ταξιδεύοντας” για το Mega Channel. Από τότε ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί. Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ και οι ζωντανές μου εμφανίσεις από εδώ, που παρουσίαζαν τη μεγάλη… πρωταγωνίστρια του νησιού, την πασίγνωστη γραβιέρα, με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα για τη μοναδική κουζίνα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

Πώς αυτή η εμπειρία μεταφράστηκε σε ένα ταξίδι μέσα στις αρχαίες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και πήρε, τελικά και τη μορφή βιβλίου; «Θυμάμαι, σε μία άλλη μου δημοσιογραφική αποστολή που αφορούσε στη ζωή των ανθρώπων στις Μικρές Κυκλάδες, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κ. Δημήτρη Καπούνη (ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης και… ξεναγός μας), να μου λέει, στο καΐκι που βρισκόμασταν, ότι είχαμε μαγειρέψει τόσες πολλές συνταγές σε τόσες πολλές εκπομπές που θα έπρεπε να τις κάνω βιβλίο!».

Ποια θα έλεγες ότι είναι η απόλυτη γεύση της Νάξου; «Αναμφίβολα, η Νάξος είναι ένας προορισμός γεμάτος γεύσεις, είναι το νησί του καλού και ποιοτικού φαγητού. Οι γεύσεις της Νάξου είναι οι γεύσεις των παιδικών μας αναμνήσεων. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος της Ελλάδας έχει γεννηθεί κανείς, οι τηγανιτές πατάτες είναι στο… DNA μας! Το να γεύεσαι πατάτες Νάξου είναι σαν μία ανώτερη γευστική εμπειρία. Πάνω από όλες τις γεύσεις της Νάξου είναι το… διαμάντι, όπως εγώ τη λέω, η γραβιέρα! Αρχίζουμε από εδώ και μετά μπορούμε να προσθέσουμε τόσα πολλά πιάτα με βοδινό, αρνίσιο κρέας, κατσικίσιο κρέας, κόκορα, γίδα βραστή στο δρόμο προς το Φιλότι και, φυσικά, το μοναδικό προσούτο της Απειράνθου, το αξέχαστο ζαμπόνι».

Τι αγαπάς πιο πολύ στο νησί; «Σε τι δίλημμα με βάλατε! Τι να πω; Αγαπώ τα πάντα εδώ, το φαγητό για το οποίο ήδη μιλήσαμε, τα καταγάλανα νερά, σίγουρα θα πω τις παραλίες, την υπέροχη ορεινή Νάξο, τα εκκλησάκια, την παραλία με τους κέδρους στον Μάραγκα η οποία έχει και διεθνή φήμη και πόσα άλλα ακόμη…».

Τι συνταγές σου αρέσει να φτιάχνεις στη δική σου κουζίνα; «Η αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο μου είναι πίτσα με ανανά και γραβιέρα. Μου ήλθε στο μυαλό όταν, σε ένα ταξίδι μου στην Αλάσκα, δοκίμασα μία παρόμοια πίτσα με ένα τοπικό άγευστο τυρί. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα την έφτιαξα και όποιος τη δοκίμασε ενθουσιάστηκε, όπως και εγώ. Φτιάξτε τη και εσείς και θα εκπλαγείτε!».

Ποια προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει στις βαλίτσες του ένας τουρίστας φεύγοντας από τη Νάξο; «Φυσικά, τη γραβιέρα Νάξου (γελάει)! Το “αρσενικό”, το πασίγνωστο κεφαλοτύρι του νησιού, είναι επίσης ένα must. Υπάρχει, ακόμη, γραβιέρα με αρωματικά βότανα της Νάξου και επίσης το γλυκό κουταλιού κεράσι, το καλύτερο που έχω φάει ποτέ, από τον κ. Τολάκη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία καταπληκτική ιδέα για επιδόρπιο: γιαούρτι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι από τον Τολάκη. Το καλύτερο γλυκό που θα μπορούσε να γευθεί ο καθένας!».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν