Η Ελληνική Φέτα εμποδίζει το ... Brexit

Μπορεί ένα τραπέζι που έχει προϊόντα όπως η Φέτα, το ζαμπόν αλλά κι ένα ποτήρι κονιάκ να τινάξουν στον αέρα την υπόθεση Brexit? Κι όμως μπορεί... Οπως διαβάζουμε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian "το ελληνικό τυρί φέτα, το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ αλλά και οι μπύρες του Βελγίου φαίνεται να αποτελούν το νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Βρετανία για το Brexit, μετά την απαίτηση των Βρυξελλών να υιοθετήσει το Λονδίνο μια νομοθεσία στη λογική της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που ισχύει ήδη στην Ευρώπη με σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει για τα ευρωπαϊκά ειδικά προϊόντα προς αποφυγή της αντιγραφής τους. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το βρετανικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει ένα σχεδόν ισότιμο με το ευρωπαϊκό σύστημα «γεωγραφικών ενδείξεων» μέσω ετικετών προστασίας του εκάστοτε προϊόντος που συνδέονται με την περιοχή προέλευσής του".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, o επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν την σύναψη συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών. Ειδικότερα, το ζήτημα της προστασίας ταυτότητας και προέλευσης φαγητών και ποτών «εξελίσσεται σε ένα ακόμη δύσκολο θέμα, στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ξεκάθαρη θέση». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για το αν προτίθενται να παρέχουν αυτή την προστασία στην αγορά τους μετά το Brexit», πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ. 

Επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρει ότι «η απαραίτητη εγχώρια νομοθεσία (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου)» πρέπει να είναι «συγκρίσιμη με εκείνη που παρέχεται από το δίκαιο της Ενωσης». 

Ο Hosuk Lee-Makiyama, πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, τόνισε ωστόσο πρόσφατα ότι πολλές φορές το θέμα των προστατευόμενων προϊόντων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ′ ότι πρέπει. Κι όπως τόνισε «Η πιθανότητα εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει οικονομικό συμφέρον από τη δική του σαμπάνια ή από τη δική του φέτα είναι σχεδόν μηδενική. Σαφώς πρόκειται για ένα νομικό και τεχνικό ζήτημα που δεν είναι απλό, αλλά δεν συμφωνώ με τις διαστάσεις που έχει πάρει. Είναι πράγματι ένα από τα θέματα στα οποία έχουμε δείξει μεγάλη ευελιξία, αλλά έχουμε πάντα συμβιβασμούς στην τελική ολοκλήρωση».

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη δήλωσε: «H αποχώρησή μας από την ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες και τους παραγωγούς μας ώστε να πουλούν περισσότερα βρετανικά τρόφιμα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογής υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής σε προσιτές τιμές». Σημειώνεται ότι η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 3.000 προστατευόμενα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προστατεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tα ειδικά καθεστώτα για τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούσαν ανέκαθεν αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Πρόσφατα οι Βρυξέλλες συγκρούστηκαν με το Μεξικό εξαιτίας ενός τυριού. Η ΕΕ επέμενε πως το όνομα «manchego» θα πρέπει να ισχύει μόνο για τυρί προβάτων από την κεντρική Ισπανία, ενώ το Μεξικό προέβαλε το δικαίωμά του να πουλά «manchego» από αγελαδινό γάλα. 

Ο νέος αυτός σκόπελος έρχεται μετά από μια δύσκολη εβδομάδα συζητήσεων, όπου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για το δορυφορικό σύστημα Galileo, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να καλεί την βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτό. 

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News