Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ επίσημη πρώτη της Κυκλαδίτης γαστρονομίας

Η επίσημη πρώτη της Κυκλαδίτης γαστρονομίας

|

Η παρουσίαση του βιβλίου «Του Ανέμου και της Αρμύρας» που προσφέρει μία εξαιρετική εικόνα της Κυκλαδίτικης γαστρονομίας μέσα σε 300 όμορφες σελίδες 

Η κυκλαδίτικη γαστρονομία σε επίσημη πρώτη!

Πετρωτή, βολάκι, γροθοτυράκι , μαλαθούνι, λατσίσι , λούζα, ζαμπόνι, χοιρινό ρόστο, κοπανιά , παμπιλόνι, γλίνα, πατατάτο, πουλαράκια, λαζαράκια, αραντό, κατσόγρια, μανούρα γυλωμένη…

Άγνωστες λέξεις; Ακόμα δεν έχεις δει τίποτα : Παύλος, αρναθκιές, αζώναρας, μόστρα, παπα-γιαχνί , αρανιστά, πιταρίδια, κλωστά, λίμπουνες, αξύαλο αλλά και Ποταμίσι, Ασκαθάρι, Μαυροτράγανο, Αθήρι, Φωκιανό…

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις ξεχασμένες , όχι μόνον λέξεις αλλά και γεύσεις κυκλαδίτικων φαγητών, κρασιών και προϊόντων που οι έγκριτες δημοσιογράφοι γεύσης Νανά Δαρειώτη και Θάλεια Τσιχλάκη και ο επί των κρασιών Ανδρέας Ανδρουλιδάκης , με κόπο συνέλεξαν , μαγείρεψαν και φωτογράφισαν για το βιβλίο “Του Ανέμου και της Αρμύρας” που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σε 300 όμορφες σελίδες του, με πολλές επεξηγηματικές φωτογραφίες και δοκιμασμένες συνταγές , με μια πρωτότυπη ανθρωπολογική προσέγγιση οι τρείς συγγραφείς -ο καθένας ήδη καταξιωμένος στον χώρο της γαστρονομίας και της δημοσιογραφίας- κατάφεραν να παρουσιάσουν την κυκλαδίτικη χλωρίδα και πανίδα που δημιούργησαν από την αρχαιότητα τις ξεχωριστές συνταγές των Κυκλάδων (κάθε μια αναφέρεται στη ντοπιολαλιά τους!) καθώς και όλες τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούνται στα όμορφα νησιά. Είναι μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ολιστική συγγραφική προσέγγιση που χρειάστηκε πολλούς μήνες ταξιδιών, καταγραφής, φωτογράφισης και εξακρίβωσης όσων οι παλιότεροι νησιώτες με περηφάνια (συνδεδεμένη όμως με μνήμες φτώχειας και δυσκολιών) εξιστορούσαν στους τρείς δημοσιογράφους στις επισκέψεις τους.

Γιατί αξίζει;

Αξίζει να αγοράσεις το βιβλίο, αν είσαι λάτρης της ελληνικής κουζίνας και θες να μάθεις λίγα παραπάνω για τις τοπικές συνταγές μιας πάμφτωχης νησιωτικής Ελλάδας που η σύγχρονη αστική μαγειρική παραμέρισε μεν αλλά οι πείσμονες κάτοικοι τις συνέχισαν μόνο και μόνο για να αναδυθούν τώρα λαμπρότερες , είτε σπιτικά μαγειρεμένες είτε τολμηρότερα στα χέρια των νέων σεφ . Ελληνική μαγειρική δεν είναι μόνον το παστίτσιο και ο μουσακάς, τα κεφτεδάκια και οι γαρίδες γιουβετσάκι, είναι πρωτίστως τα φαγητά που μαγειρεύονται με ό,τι παράγει ο κάθε τόπος την κάθε εποχή και αυτό δείχνει το βιβλίο, πώς στα νησιά  τους, που τα τρώει ολοχρονίς ο κυκλαδίτικος άνεμος και η αλμύρα, οι κάτοικοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες νοστιμιές κάνοντας σύμμαχους τη ξηρασία και τον καυτό ήλιο που επιτρέπουν σε πολλά βρώσιμα είδη να αναπτυχθούν μεστά γεύσης. Όποιος έχει συγκινηθεί από μία ώριμη ντομάτα, ένα αντζούρι από μπαξέ με λίγο θαλασσινό αλάτι, ένα αρνάκι σιγοψημένο στον ξυλόφουρνο, μία σιφνέικη ρεβυθάδα, μιά καπαροσαλάτα, μαραθουνίτες και ντόπια κατσικίσια τυριά έχει ήδη μία πρώτη αντίληψη περί τίνος πρόκειται αυτή η μαγειρική : φτωχική κουζίνα με λίγα αλλά φρέσκα και αμόλυντα πεντανόστιμα υλικά που ικανοποιούν απόλυτα τον έλληνα και τον ξένο καλοφαγά εξίσου.

Σιφνέικη κουζίνα

Με πιο γνωστές κουζίνες πιθανόν την σαντορινιά και την σιφνέϊκη , όλα τα κυκλαδονήσια έχουν τις σπεσιαλιτέ τους με πρωταγωνιστές τα αρνιά και τα κατσίκια στο κρέας, τη κάπαρη , τη ντομάτα και τον μάραθο , τα μικρά ψαράκια και ψαρικά , τα ξερικά λαχανικά και τα πολλά και διαφορετικά κρασιά στην οινοποιία . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο περίφημος εστιάτορας της Σαντορίνης Γιώργος Χατζηγιαννάκης / Σελήνη (που επί χρόνια πάσχισε και ανέδειξε παραδειγματικά την κουζίνα της ανοίγοντας τον δρόμο στους καλλιεργητές και παραγωγούς των ντόπιων προϊόντων με αποτέλεσμα το νησί να αποτελεί ξεκάθαρα πια ένα γαστρονομικό προορισμό) “κάποια νησιά στάθηκαν πρωτοπόρα , κάποια ακολούθησαν και κάποια θα ακολουθήσουν στο μέλλον” για να αναπτυχθεί ο “μύθος” της γαστρονομικής κουλτούρας των Κυκλάδων. Το βιβλίο αυτό σίγουρα θα βοηθήσει πολύ.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε αυτήν την κουζίνα στις διακοπές μας (όσοι τυχεροί τέλος πάντων βρούμε πραγματική παραδοσιακή μαγειρική στα κυκλαδίτικα ταβερνάκια ) και πράγματι ενθουσιαζόμαστε, αλλά φαίνεται ότι εξίσου ενθουσιάζεται και ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων και ξένων σεφ με αποτέλεσμα τα αξιόλογα και άγνωστα τοπικά προϊόντα να τρυπώνουν δημιουργικά πλέον και στα μενού των αθηναϊκών εστιατορίων όπως και στα ψαγμένα μπακάλικα . Η μαγεία του βιβλίου πάντως βρίσκεται , όχι μόνον στην αναφορά του πλούτου των γεύσεων, αλλά και στην αναλυτική επεξήγηση κάθε φαγητού και τον λόγο ύπαρξής της στον συγκεκριμένο τόπο.

Καράβι η Κουζίνα

Η ανάδειξη της κυκλαδίτικης μαγειρικής γενικότερα αποτελεί μία σταθερή προσπάθεια του δικτύου Aegean Cuisine και του δραστήριου Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων (ήδη ενεργό από το 1836!) που στόχο έχει βάλει να αναδείξει τις μονάδες εστίασης που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και προωθούν την κυκλαδίτικη κουζίνα. Όπου δείτε το σήμα της Aegean Cuisine , σημαίνει ότι το κατάστημα είναι πιστοποιημένο από το δίκτυο και ότι πράγματι προσφέρει αυθεντικές κυκλαδίτικες σπεσιαλιτέ και προϊόντα με ετήσιους ελέγχους. Αισιόδοξα όλα αυτά για τη χώρα μας.

“Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει” , αναφέρουν ο γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο “Μανιφέστο της Κυκλαδικής Κουζίνας” στην εισαγωγή του βιβλίου και μας καλούν να “στηρίξουμε τα ντόπια προϊόντα σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής και μαγειρικής μας …έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο διατροφικός πλούτος των Κυκλάδων”. Τώρα, με το βιβλίο αυτό μπορούμε όχι μόνον να … παραγγέλνουμε κυκλαδίτικα αλλά και να αγοράζουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα του κάθε νησιού, από μέλι και ρακή μέχρι ζυμαρικά, βότανα και κρασί.

Εσείς τί θα παραγγείλετε φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές σας; Μπακαλιάρο με τα φέσκουλα , τσιμέτια , κατσικάκι πατούδο ή μυζήθρα του χαρανιού; Ενημερωθείτε με τις πληροφορίες του βιβλίου, μην σας πιάσουν και αδιάβαστο … Το βιβλίο “Του άνεμου και της αρμύρας” μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από το www.aegeancuisine.gr και σύντομα από τα βιβλιοπωλεία.

Πηγή: twominutesangie.com/tou-anemou-kai-tis-armyras/
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της