Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ χασούρα του Δημοσίου από τσίπουρο, ούζο

Η χασούρα του Δημοσίου από τσίπουρο, ούζο

|

Περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση υπολογίζονται τα χαμένα έσοδα του Δημοσίου από το παράνομο τσίπουρο και ούζο 

Στα 30 εκατ. λίτρα έφτασε το παράνομο χύμα τσίπουρο που διακινήθηκε εφέτος στην ελληνική αγορά, «κλέβοντας» μερίδια όχι μόνο από τα εισαγόμενα ποτά, αλλά ακόμη και από την μπίρα. Δέκα φορές περισσότερο από το εμφιαλωμένο τσίπουρο, και σχεδόν πέντε φορές πιο πάνω από τη «δηλωμένη» ποσότητα των παραδοσιακών «τσιπουράδων» (διήμεροι αποσταγματοποιοί), το χύμα τσίπουρο, είτε παράνομα εισαγόμενο από Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία, είτε παρανόμως παραγόμενο εντός της χώρας, είναι αυτήν τη στιγμή το μοναδικό ποτό που «κερνάει» απίστευτα κέρδη το κύκλωμα των διακινητών και… πόνο το Δημόσιο, καθώς οι απώλειες των φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 97,7 εκατ. ευρώ ή στα 250-300 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η λαθραία διακίνηση του τσίπουρου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις», αναφέρει στο liberal.gr ο Κώστας Τσιλιλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ποτοποιίας Τσιλιλή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε σε επίπεδο παραγωγής και εμπορίας, ούτε σε επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας.

Ας σημειωθεί ότι για τα παράνομα χύμα προϊόντα απόσταξης που βαφτίζονται «χύμα τσίπουρο από το χωριό» κανείς δεν ξέρει εάν είναι ασφαλή προς κατανάλωση, καθώς έχουν βρεθεί μια σειρά από τοξικά μέταλλα προερχόμενα από τους πεπαλαιωμένους χάλκινους αποστακτήρες που χρησιμοποιούνται, έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη νόθευση με μελάσα ή ζάχαρη, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος στην πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα τοξικές ουσίες να περνούν στο τελικό προϊόν.

Το τσίπουρο «κατάπιε» το ουίσκι

Παρά τις δυσκολίες πάντως, η αγορά του εμφιαλωμένου τσίπουρου δείχνει αντοχές, καθώς, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιλιλή, ο όγκος παραγωγής παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και εφέτος.

Για το 2014 ο όγκος παραγωγής τσίπουρου διαμορφώθηκε στα 10.874 εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους, έχοντας αυξηθεί κατά 11,7% σε σχέση με το 2013. Εξ αυτών, οι 85 «επίσημοι» αποσταγματοποιοί τσίπουρου (σε μόνιμη βάση λειτουργούν 67) παράγουν περίπου 1.200.000 λίτρα άνυδρα ή 3.000.000 λίτρα 40% vol.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κλαδικής μελέτης «Παραγωγή και Χονδρικό Εμπόριο Αλκοολούχων Ποτών» της Infobank Hellastat, το 2014 η κατανάλωση των ελληνικών αποσταγμάτων ενισχύθηκε κατά 6,8% μετά από αρκετά έτη υποχώρησης, τη στιγμή που στα εισαγόμενα ποτά καταγράφηκε περαιτέρω κάμψη 10%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, η συνολική εγχώρια κατανάλωση το 2014 διαμορφώθηκε σε 135.946 εκατόλιτρα, καταγράφοντας σωρευτική κάμψη μεγαλύτερη του 40% σε σχέση με το 2008, η οποία προέρχεται κυρίως από τα εισαγόμενα ποτά, αφού κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2014 εμφάνισαν μείωση της τάξης του 28,6%, στα 74.671 εκατόλιτρα. Στον αντίποδα, η πτώση της αγοράς των εγχωρίως παραγόμενων αποσταγμάτων ήταν σαφώς μικρότερη. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση 9% την τελευταία τριετία στο επίπεδο των 61.275 εκατόλιτρων.

Βάσει των μεταβολών αυτών, τα εισαγόμενα ποτά το 2014 αποτέλεσαν το 55% της αγοράς, έναντι 61% το 2011. Αντιθέτως, το αντίστοιχο μερίδιο συμμετοχής των εγχώριων προϊόντων ενισχύθηκε από 39% σε 45% κατά την εν λόγω περίοδο.

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τον φόρο

Εκτός όμως από την ανεξέλεγκτη διακίνηση του παράνομου τσίπουρου, οι αποσταγματοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της φορολογίας, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται η μελέτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την οδηγία 92/83/ΕΟΚ, σε ό,τι αφορά τους μειωμένους συντελεστές, καθώς και τις διατάξεις για την ιδιωτική παραγωγή/ιδία κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αιτιολογημένη γνώμη ζήτησε επίσημα από τη χώρα μας να τροποποιήσει το καθεστώς του φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά με κατάργηση της έκπτωσης 50% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το εμφιαλωμένο προϊόν, αλλά και του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για τους «διήμερους αποσταγματοποιούς», ο οποίος είναι στο 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιλιλή, εξετάζεται και η περίπτωση της προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εάν ζητηθεί η εξομοίωση της φορολογίας του τσίπουρου με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη», όπως και το ούζο, το οποίο απολαμβάνει ειδικό φορολογικό καθεστώς, παρότι παράγεται από εισαγόμενο οινόπνευμα και όχι από ελληνικά σταφύλια όπως το τσίπουρο.

Εξέλιξη κατανάλωσης τσίπουρου και ούζου 2010-2014 (σε χιλιόλιτρα καθαρής αλκοόλης)

Έτος Τσίπουρο Ούζο
2010 14,26 115,69
2011 11,22 112,07
2012 9,84 104,40
2013 9,74 110,94
2014 10,87 112,10


Πηγή: Γενικό Χημείο του Κράτους 

Από την ιστοσελίδα Liberal.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα