Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

Η παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

|

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο κοινό της έκθεσης, το Αμοργιανό πρωινό, το οποίο περιελάμβανε Αμοργιανά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, παρουσία του Δημάρχου Νικόλαου Φωστιέρη, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους συντελεστές της καθώς και τους πολλούς συμπατριώτες μας που παρευρίσκοντο εκεί.
Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε τη συγκρότηση του Αμοργιανού πρωινού που έγινε τον Οκτώβριο 2016 στην Αμοργό, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Πίττα, στελέχους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τη συνεργασία του Δήμου Αμοργού και των τοπικών παραγωγών.

Η συμμετοχή στην έκθεση, από πλευράς Δήμου, συντονίστηκε από την Επιτροπή Τουρισμού και ιδιαίτερα το μέλος της κ. Θοδωρή Δεσποτίδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Την ομάδα παρουσίασης του Αμοργιανού πρωινού απετέλεσαν:
κ. Θοδωρής Δεσποτίδης, Συντονιστής της όλης εκδήλωσης.
κ. Στέφανος Γιαννακόπουλος.
κ. Γιάννης Λουδάρος.
κ. Δέσποινα Γιαννακοπούλου.
κ. Βαγγέλης Λουδάρος.
κ. Νικητία Λουδάρου.
κ. Ελένη Στεφανοπούλου.
Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία των δύο σεφ μας Ηλία Βεκρή και Ευαγγελίας- Ραφαέλας Ρούσσου, οι οποίοι έκαναν τις ζωντανές παρασκευές. Για τη προετοιμασία της έκθεσης στην Αθήνα, βοήθησε σημαντικά ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος. Για τη προετοιμασία παστελιού στην Αθήνα βοήθησαν οι κ. Ιάκωβος Γαβράς και Μανώλης Γαβαλάς που διέθεσαν τα εργαλεία παρασκευής αλλά και ο κ. Κώστας Καλύκας που παραχώρησε το παρασκευαστήριο του και βοήθησε επίσης σημαντικά.
Για τη προετοιμασία του παστελιού στην Αμοργό εργάστηκαν :
O κ. Κώστας Γρίσπος.
Ο κ. Μάρκος Γαβράς.
Ο κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης.
Ο κ. Παναγιώτης Ψυχογυιός.
Η κ. Παναγιώτα Χάλαρη.
Η κ. Άννα Γαβαλά.
Η κ. Μαρία Παναγάκη.
Ο κ. Θοδωρής Βλαβιανός.
O κ. Γεώργιος Βλαβιανός.
Τα εδέσματα και γενικά οι χορηγίες για την εκδήλωση προσφέρθηκαν από τους εξής:
• To Ξενοδοχείο «Αιγιαλίς»: Προσέφερε εδέσματα και τα σκευή της παρουσίασης.
• Το Ξενοδοχείο «Βίγλα»: Προσέφερε εδέσματα, βότανα, ελιές, κάπαρη και ξερά σύκα.
• Το Ξενοδοχείο «Μικές»: Προσέφερε εδέσματα και Αμοργιανό μέλι.
• Το Ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα»: Προσέφερε γλυκά, ψημένη ρακή και συσκευασμένα προϊόντα Αμοργού για τα καλαθάκια δώρων των επισήμων επισκεπτών μας.
• Το Παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο « στον Πύργο»: Προσέφερε εδέσματα, παξιμάδια και ξερά σύκα.
• Το κατάστημα προϊόντων Αμοργού και Βιολογικών προϊόντων «Κελάρι»: Προσέφερε φάβα και λάδι Αμοργού.
• Η Επιχείρηση Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Προσέφερε συσκευασίες με βότανα Αμοργού για τη παρουσίαση και για τα δώρα των επίσημων επισκεπτών μας.
• Τα εξαιρετικά Αμοργιανά τυριά που παρουσιάστηκαν, προσέφεραν οι κ. Σίμος Σταμάτης και Γιώργος Βλαβιανός.
Όλους τους παραπάνω οι οποίοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, εργασθέντες και χορηγούς θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες εκφράζομε στον υπεύθυνο για τα παραδοσιακά πρωινά, παράγοντα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πίττα που είχε τη πρωτοβουλία τόσο της οργάνωσης του Αμοργιανού πρωινού στην Αμοργό, όσο και της συμμετοχής της Αμοργού στην έκθεση.
Το πρωινό της Αμοργού, όπως παρουσιάστηκε επισήμως το Σάββατο 11/2 περιείχε τα εξής:
• Αρτοποιήματα: Ψωμί (λευκό, μαύρο), κριτσίνια, παξιμάδια(Αμοργιανοί Παύλοι), παραδοσιακό εφτάζυμο.
• Μαρμελάδες από την Αμοργό : βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, καρότο.
• Μέλι: Θυμαρίσιο Αμοργού.
• Ταχίνι.
• Ελιές Αμοργού, λάδι, κάπαρη.
• Ξηροί καρποί- Δημητριακά: Αμύγδαλα, σύκα ξερά με σουσάμι (παραδοσιακές παστέλες), καρύδια, σταφίδες, μπάρες δημητριακών με θυμαρίσιο μέλι Αμοργού.
• Γαλακτοκομικά –τυριά: Ξερό κεφαλοτύρι Αμοργού, μελίπαστο, ξυνομυζήθρα, μαλάκα, στραγγιστό γιαούρτι.
• Φρούτα : Ποικιλία από φρέσκα φρούτα.
• Βότανα: Φασκόμηλο κλπ αρωματικά – θεραπευτικά βότανα της Αμοργού.
• Γλυκά: Παραδοσιακό παστέλι με κύμινο, ξεροτήγανα, λουκουμάδες με γλυκάνισο, κέικ, μεθυσμένα Αμοργιανά κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού ( σταφύλι με αμύγδαλο, ροδοζάχαρη, νεράντζι, κυδώνι), κουραμπιέδες αρωματισμένοι με βότανα Αμοργού, λουκούμια με γεύση «ψημένης ρακής», ρυζόγαλο Αμοργού.
• Ομελέτες: Καλοκαιρινή ομελέτα με ντομάτα και πιπεριά, παραδοσιακό σφουγγάτο.
• Τοπικά Παρασκευάσματα : Παραδοσιακά γιαπράκια από λαχανίδες, παραδοσιακά πιτάκια (τυρόπιτες,χορτόπιτες), φαβατοκεφτέδες με πέστο κάπαρης (δημιουργία του Σεφ Ηλία Βεκρή).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες