Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

|

Με κρητικές λιχουδιές, ρακή και με χορούς και δη ποντιακούς οι Έλληνες Αρχιμάγειροι υποδέχτηκαν το Σάββατο σχεδόν χίλιους επαγγελματίες της γαστρονομίας, οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων “World Chefs Congress & Expo” το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε Μεσογειακή χώρα –  Χθες η παρέλαση με αφετηρία τον Λευκό Πύργο των εκπροσώπων από 40 χώρες 

Και η καρδιά της γαστρονομίας, γευσιγνωσίας και κατ επέκταση του φαγητού χτυπάει στη Θεσσαλονίκη… Όπου και πραγματοποιείτε το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων World Chefs Congress & Expo 2016, λαμβάνει δε χώρα στα 85 χρόνια του θεσμού για πρώτη φορά στη Μεσόγειο… Και χθες Σάββατο εκατοντάδες σεφ από 40 χώρες του κόσμου παρέλασαν το απόγευμα στην παραλία Θεσσαλονίκης (σ.σ. ονομάζεται παρέλαση των Εθνών), κρατώντας μουσικά όργανα και τις σημαίες των χωρών τους. Ήταν η πρώτη ημέρα….. Η γαστρονομία, η ιστορία και η ελληνική φιλοξενία ήταν μερικά από τα πιο “δυνατά χαρτιά” που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Charles Carroll.

Αλλά ουσιαστικά από σήμερα Κυριακή ξεκινάει η …μάχη.  Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα έχουμε την εκλογή προέδρου και ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Έλληνας Σεφ Μίλτος Καρούμπας) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Worldchefs Congress διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) κάθε δύο χρόνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολύχρονης παράδοσης των Αρχιμαγείρων παγκοσμίως.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρχιμαγείρων Worldchefs Congress & Expo 2016 συμμετέχουν πάνω από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου- διάσημοι αρχιμάγειρες που έχουν βραβευθεί και κατέχουν εξέχουσες θέσεις στο χώρο, νέα ταλέντα στον κλάδο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, επικεφαλείς εταιρειών τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, καθώς και επιχειρήσεις εισαγωγής & εξαγωγής τροφίμων και εξοπλισμού απ’ όλον τον κόσμο- στα πλαίσια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να δικτυωθούν και παράλληλα να αναπτύξουν νέες συνεργασίες.

Κορυφαία παρουσία; Του «πατέρα» της μοριακής κουζίνας Hervé This, παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αρχιμαγείρων, το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες (έως 25 ετών) ενώ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία σεφ από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο φιλοξενεί 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Όσο για το «Global Chef Challenge Final»; Αποτελεί τον παγκόσμιο τελικό των Worldchefs, όπου οι δέκα επικρατέστεροι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων διαγωνισμών (ξεκίνησαν 80) σε όλες τις ηπείρους, θα αναμετρηθούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα και ανώτερα σε ποιότητα υλικά από τη Σκοτία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη, η ελίτ των chef θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις μπροστά στο συνεδριακό κοινό, ώστε ο καλύτερος όλων να στεφθεί νικητής.

# Το Συνέδριο λαμβάνει την τιμητική υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης το στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του. Να σημειώσουμε ότι από τη Νάξο έχουν δώσει το παρών οι σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος και Μάκης Καραγιάννης ενώ ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζει είναι η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου οποία θα μας ξεναγήσει στη γεύση των ελληνικών παραδοσιακών πιτών και ο Πάτερ Επιφάνειος, που φημίζεται για τη μαγειρική του στην Αγιορείτικη κουζίνα.

Αποκλειστικός Χορηγός Bill Gallagher Young Chefs Forum η Nestle, Diamond Partner η Electrolux, Χρυσός Χορηγός η Figgio, Αργυρός Χορηγός Andy Mannhart και Ginox, Χορηγός Κοινωνικής Εκδήλωσης η Delifrance.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα