Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

Και η καρδιά της γαστρονομίας, γευσιγνωσίας και κατ επέκταση του φαγητού χτυπάει στη Θεσσαλονίκη… Όπου και πραγματοποιείτε το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων World Chefs Congress & Expo 2016, λαμβάνει δε χώρα στα 85 χρόνια του θεσμού για πρώτη φορά στη Μεσόγειο… Και χθες Σάββατο εκατοντάδες σεφ από 40 χώρες του κόσμου παρέλασαν το απόγευμα στην παραλία Θεσσαλονίκης (σ.σ. ονομάζεται παρέλαση των Εθνών), κρατώντας μουσικά όργανα και τις σημαίες των χωρών τους. Ήταν η πρώτη ημέρα….. Η γαστρονομία, η ιστορία και η ελληνική φιλοξενία ήταν μερικά από τα πιο “δυνατά χαρτιά” που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Charles Carroll.

Αλλά ουσιαστικά από σήμερα Κυριακή ξεκινάει η …μάχη.  Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα έχουμε την εκλογή προέδρου και ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Έλληνας Σεφ Μίλτος Καρούμπας) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Worldchefs Congress διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) κάθε δύο χρόνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολύχρονης παράδοσης των Αρχιμαγείρων παγκοσμίως.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρχιμαγείρων Worldchefs Congress & Expo 2016 συμμετέχουν πάνω από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου- διάσημοι αρχιμάγειρες που έχουν βραβευθεί και κατέχουν εξέχουσες θέσεις στο χώρο, νέα ταλέντα στον κλάδο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, επικεφαλείς εταιρειών τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, καθώς και επιχειρήσεις εισαγωγής & εξαγωγής τροφίμων και εξοπλισμού απ' όλον τον κόσμο- στα πλαίσια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να δικτυωθούν και παράλληλα να αναπτύξουν νέες συνεργασίες.

Κορυφαία παρουσία; Του «πατέρα» της μοριακής κουζίνας Hervé This, παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αρχιμαγείρων, το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες (έως 25 ετών) ενώ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία σεφ από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο φιλοξενεί 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Όσο για το «Global Chef Challenge Final»; Αποτελεί τον παγκόσμιο τελικό των Worldchefs, όπου οι δέκα επικρατέστεροι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων διαγωνισμών (ξεκίνησαν 80) σε όλες τις ηπείρους, θα αναμετρηθούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα και ανώτερα σε ποιότητα υλικά από τη Σκοτία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη, η ελίτ των chef θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις μπροστά στο συνεδριακό κοινό, ώστε ο καλύτερος όλων να στεφθεί νικητής.

# Το Συνέδριο λαμβάνει την τιμητική υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης το στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του. Να σημειώσουμε ότι από τη Νάξο έχουν δώσει το παρών οι σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος και Μάκης Καραγιάννης ενώ ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζει είναι η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου οποία θα μας ξεναγήσει στη γεύση των ελληνικών παραδοσιακών πιτών και ο Πάτερ Επιφάνειος, που φημίζεται για τη μαγειρική του στην Αγιορείτικη κουζίνα.

Αποκλειστικός Χορηγός Bill Gallagher Young Chefs Forum η Nestle, Diamond Partner η Electrolux, Χρυσός Χορηγός η Figgio, Αργυρός Χορηγός Andy Mannhart και Ginox, Χορηγός Κοινωνικής Εκδήλωσης η Delifrance.