Καράβι φορτωμένο γεύσεις και αρώματα

Η Μαριέττα Μαργαρίτου έχει σπουδάσει γεωλόγος. Γνωρίζει το υπέδαφος της Νάξου τόσο καλά όσο και το ίδιο το νησί. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για το ναξιακό μάρμαρο και την καθαρότητά του, σε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της Απειράνθου Νάξου στα μέσα Αυγούστου, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των γνώσεών της.

Εκεί στο τέλος της ομιλίας της όμως, από τα συμφραζόμενα καταλάβαμε όλοι ότι η δουλειά στο λατομείο δεν υπάρχει πλέον.

«Και τώρα, τι;», αναρωτήθηκα και στο τέλος της εκδήλωσης τη ρώτησα. «Συνεχίζω να ασχολούμαι με τα προϊόντα του καταπληκτικού μας νησιού», μου απάντησε εξηγώντας: «Διαλέγω τα καλύτερα προϊόντα, τα πιο αγνά, τα πιο νόστιμα και τα φτιάχνω γλυκά, μαρμελάδες, κέικ. Ελα να τα δοκιμάσεις…».

Την επόμενη μέρα το πρωί, βρεθήκαμε σε ένα καλά κρυμμένο δρομάκι της Χώρας Νάξου. Οι μυρωδιές μάς οδήγησαν κατευθείαν στην πόρτα και η ευγενική Μαριέττα μάς υποδέχθηκε.

Ο χώρος που μας φιλοξενούσε ήταν χωρισμένος στα δύο. Μπροστά ήταν η έκθεση που έμοιαζε πολύ με μια κουζίνα σπιτιού και πίσω το εργαστήριο. Από την πηγή στην κατανάλωση δηλαδή…

Πολύ γρήγορα είχαμε ανοίξει διάφορα βαζάκια. Η πανέμορφη ετικέτα με το λιτό καράβι τραβούσε την προσοχή.

Δοκιμάσαμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κονφιτούρες, βυσσινάδες, σιρόπια ροδιού.

«Είναι όλα με ολόφρεσκα φρούτα από τα περιβόλια της Νάξου», σημειώνει η Μαριέττα ενώ βγάζει από τον φούρνο την περίφημη τριγωνική της τυρόπιτα με το ναξιακό τυρί.

Προχωρώντας στο πίσω τμήμα του εργαστηρίου, μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. «Λοφίσκοι» από πεντανόστιμα δαμάσκηνα ετοιμάζονταν να γίνουν μαρμελάδα, αξιοποιώντας πάντα τις γνώσεις της και την πείρα που διαθέτουν τα μέλη της οικογένειας.

Η Μαριέττα είναι δραστήρια, δημιουργική και ορεξάτη, μας μιλούσε για το νησί και το χωριό της, την Απείρανθο, ενώ ετοίμαζε μια... κολασμένη σοκολατόπιτα με ναξιώτικο βούτυρο.

Η συνεχιζόμενη γευσιγνωσία δύσκολα έβγαζε νικητή. Τι να διαλέξει κανείς; Την κονφιτούρα με ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού, το γλυκό του κουταλιού με τραγανά σύκα ή τη μοσχομυριστή φλούδα περγαμόντου που πίκριζε όσο έπρεπε;

Ισοβάθμησαν πολλά, γι' αυτό αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη γευσιγνωσία σύντομα!

Πριν φύγουμε η Μαριέττα έβγαλε από τον φούρνο μια λαχταριστή πορτοκαλόπιτα που μοσχομύρισε σ’ ολόκληρη τη γειτονιά. Η μυρωδιά της ακόμη μας ακολουθεί...

πηγή: efsyn.gr (Δημήτρης Σταθόπουλος) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News