Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚαράβι φορτωμένο γεύσεις και αρώματα

Καράβι φορτωμένο γεύσεις και αρώματα

|

Αφιέρωμα της “εφημερίδας των Συντακτών” στη Ναξιώτισσα γεωλόγο που γοητεύει με τα μοναδικά της γλυκίσματα (Naxion) 

Η Μαριέττα Μαργαρίτου έχει σπουδάσει γεωλόγος. Γνωρίζει το υπέδαφος της Νάξου τόσο καλά όσο και το ίδιο το νησί. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για το ναξιακό μάρμαρο και την καθαρότητά του, σε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της Απειράνθου Νάξου στα μέσα Αυγούστου, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των γνώσεών της.

Εκεί στο τέλος της ομιλίας της όμως, από τα συμφραζόμενα καταλάβαμε όλοι ότι η δουλειά στο λατομείο δεν υπάρχει πλέον.

«Και τώρα, τι;», αναρωτήθηκα και στο τέλος της εκδήλωσης τη ρώτησα. «Συνεχίζω να ασχολούμαι με τα προϊόντα του καταπληκτικού μας νησιού», μου απάντησε εξηγώντας: «Διαλέγω τα καλύτερα προϊόντα, τα πιο αγνά, τα πιο νόστιμα και τα φτιάχνω γλυκά, μαρμελάδες, κέικ. Ελα να τα δοκιμάσεις…».

Την επόμενη μέρα το πρωί, βρεθήκαμε σε ένα καλά κρυμμένο δρομάκι της Χώρας Νάξου. Οι μυρωδιές μάς οδήγησαν κατευθείαν στην πόρτα και η ευγενική Μαριέττα μάς υποδέχθηκε.

Ο χώρος που μας φιλοξενούσε ήταν χωρισμένος στα δύο. Μπροστά ήταν η έκθεση που έμοιαζε πολύ με μια κουζίνα σπιτιού και πίσω το εργαστήριο. Από την πηγή στην κατανάλωση δηλαδή…

Πολύ γρήγορα είχαμε ανοίξει διάφορα βαζάκια. Η πανέμορφη ετικέτα με το λιτό καράβι τραβούσε την προσοχή.

Δοκιμάσαμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κονφιτούρες, βυσσινάδες, σιρόπια ροδιού.

«Είναι όλα με ολόφρεσκα φρούτα από τα περιβόλια της Νάξου», σημειώνει η Μαριέττα ενώ βγάζει από τον φούρνο την περίφημη τριγωνική της τυρόπιτα με το ναξιακό τυρί.

Προχωρώντας στο πίσω τμήμα του εργαστηρίου, μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. «Λοφίσκοι» από πεντανόστιμα δαμάσκηνα ετοιμάζονταν να γίνουν μαρμελάδα, αξιοποιώντας πάντα τις γνώσεις της και την πείρα που διαθέτουν τα μέλη της οικογένειας.

Η Μαριέττα είναι δραστήρια, δημιουργική και ορεξάτη, μας μιλούσε για το νησί και το χωριό της, την Απείρανθο, ενώ ετοίμαζε μια… κολασμένη σοκολατόπιτα με ναξιώτικο βούτυρο.

Η συνεχιζόμενη γευσιγνωσία δύσκολα έβγαζε νικητή. Τι να διαλέξει κανείς; Την κονφιτούρα με ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού, το γλυκό του κουταλιού με τραγανά σύκα ή τη μοσχομυριστή φλούδα περγαμόντου που πίκριζε όσο έπρεπε;

Ισοβάθμησαν πολλά, γι’ αυτό αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη γευσιγνωσία σύντομα!

Πριν φύγουμε η Μαριέττα έβγαλε από τον φούρνο μια λαχταριστή πορτοκαλόπιτα που μοσχομύρισε σ’ ολόκληρη τη γειτονιά. Η μυρωδιά της ακόμη μας ακολουθεί…

πηγή: efsyn.gr (Δημήτρης Σταθόπουλος) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση αύριο (09/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Η ώρα της κρίσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος (Παναγία Αργοκοιλιώτισσα): Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

Νάξος – Λιμενικό Ταμείο: Δικαίωμα ελλιμενισμού στο λιμάνι του Κουφονησίου (περίοδος 2024)

Λιμενικό Ταμείο Νάξου: Χορήγηση δικαιώματος ελλιμενισμού έτους 2024 στο Λιμένα αρμοδιότητας Κουφονησίου

Fast Ferries: Ο …κεραυνός βγήκε χθες (07/05) και πάλι στο Αιγαίο

THUNDER : Ξεκίνησε τα δρομολόγια του το ταχύπλοο της Fast Ferries

ΠΝΑι – Σύρος: Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ύψους 4,3 εκατ. ευρώ

Αναψε το "πράσινο" φως για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου - Προϋπολογισμός

AstraZeneca – Covid 19: Αποσύρει όλα τα εμβόλιά της, ποιος ο λόγος;

Η AstraZeneca αποσύρει όλα τα εμβόλιά της παγκοσμίως, μετά την παραδοχή ότι προκαλούν παρενέργειες

Κέα: Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Νάξος: Προσφορά εργασίας από το Port …ara (coffee & brunch)

Ενα από το πιο γνωστά καφέ στη πόλη της Νάξου ενόψει τουριστικής σεζόν ζητάει προσωπικό

Κουφονήσι: Τάμα με την σημαία του Αγίου Γεωργίου, “σκέπασε” το νησί

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η τεραστίων διαστάσεων σημαία...

Παράνομος online τζόγος: Εσκασαν οι πρώτες μηνύσεις

Στο στόχαστρο μη αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με παρουσία στην Ελλάδα και influencers

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"