Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚίμωλος: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα είναι η λαδένια

Κίμωλος: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα είναι η λαδένια

|

Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο (δείτε βίντεο) 

Αλήθεια ξέρετε ποια είναι η πρώτη πίτσα στην Ελλάδα; Οχι; Οσο κι εάν φαίνεται παράξενο έρχεται από τις Κυκλάδες, την Κίμωλο και μάλιστα δεν έχει τυρί… Τώρα θα μου πείτε τι πίτσα είναι αυτή χωρίς τυρί; Κι όμως, η αυθεντική συνταγή αυτής της πρώτης, ελληνικής πίτσας, μόνο ένας βέρος Κιμωλιώτης θα μπορούσε να μας αποκαλύψει. Ο λόγος για τον Αλέξη Επιθυμιάδη, στο blog του Alwayshungry.gr  μάς οδηγεί βήμα – βήμα ώστε να παρασκευάσουμε την πεντανόστιμη συνταγή. 

Και όπως διαβάζουμε “Σε αυτό το μικρό νησί στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, περνάει από μικρό παιδί τα καλοκαίρια με την οικογένεια του. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις.  Η Κίμωλος είναι ο τόπος μου, όπου από μικρό παιδί περνάω τα καλοκαίρια μου με την οικογένεια μου. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις.  Την Λαδένια, θυμάμαι από παιδί να την φτιάχνει η γιαγιά μου για να μας υποδεχτεί και να μας περιμένει με χαρά για να την κόψουμε όλοι μαζί στις αρχές του καλοκαιριού. Η λαδένια καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μικρότερος βοηθούσα στην προετοιμασία της περισσότερο με τα λαχανικά, αλλά με τα χρόνια μάθαινα τα μυστικά για όλα τα στάδια της παραδοσιακής λαδένιας”. 

Η οικογενειακή συνταγή για την αυθεντική και παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου, έχει ως εξής:

 Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Μερίδες: 8

Υλικά συνταγής

Υλικά για την ζύμη
– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή για ζυμωτό ψωμί)
– 5 γρ. μαγιά (1 κουταλάκι)
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο
– 1 πρέζα αλάτι
– 250 ml χλιαρό νερό 

Επιπλέον Υλικά
– 5-6 ώριμες ντομάτες

– 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
– 200 ml ελαιόλαδο περίπου
– αλάτι
– πιπέρι
– ρίγανη
 

Λαδένια Κιμώλου


Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε με το ζύμη πρώτα που χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει.
Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

Tip 1: Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή να πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας 700-750 γραμμάρια ζυμάρι για χωριάτικο ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι πάλι υπέροχο! Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.  Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη προχωράμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Tip 2: Για να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά τους, τα τοποθετούμε αν θέλουμε σε ένα σουρωτήρι, τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15-30 λεπτά. Συνεχίζουμε με τις ντομάτες, τις οποίες κόβουμε σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά. 
Tip 3: Για καλύτερο αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα, βουλιάζουμε τις ντομάτες για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό, μετά τις τοποθετούμε σε παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, προχωράμε με το τελικό στάδιο της Λαδένιας Κιμώλου.  Σε ένα μεγάλο ταψί 35 εκατοστών ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση του ταψιού και απλώνουμε με τα χέρια, πιέζοντας το σιγά σιγά από το κέντρο προς τα τοιχώματα. Μόλις το ζυμάρι έχει ανοίξει, τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι σε όλη του την επιφάνεια και μετά από πάνω τις ντομάτες.

Tip 4: Καλύψτε όλη την επιφάνεια της ζύμης καθώς με το ψήσιμο η ντομάτα θα μαζέψει και δεν θέλουμε πολλά κενά. Πρέπει να την νιώθουμε τη ντομάτα! Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά το υπόλοιπο ελαιόλαδο ώστε να πάει παντού, προσθέτουμε από πάνω λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ψήνουμε στους 200°C στο αέρα για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα από τον φούρνο), έως ότου ροδίσει η Λαδένια και ψηθεί και από κάτω.

Αφήστε την λίγο να κρυώσει και απολαύστε την ή αν δεν έχετε υπομονή δοκιμάστε την και ζεστή. Η Λαδένια είναι η αγαπημένη μου συνταγή για φαγητό στην παραλία και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μπορείτε να την συνδυάσετε και με μία γραβιέρα ή άλλο αγαπημένο σας τυρί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν