Κυκλάδες: 171 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Aegean Cuisine

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με χαρά ανακοινώνει ότι η το δίκτυο Aegean Cuisine, ο Πρεσβευτής της Κυκλαδίτικης γαστρονομίας, αποτελείται πλέον από 171 επιχειρήσεις εστίασης σε 20 νησιά των Κυκλάδων! Από αυτές, 124 ήταν υφιστάμενα μέλη Aegean Cuisine, ενώ 47 είναι νέα.

Η πρωτοβουλία της Κουζίνας του Αιγαίου, ή αλλιώς Aegean Cuisine, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της οινο-γαστρονομίας και των προϊόντων των νησιών των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα πρότυπο δίκτυο τοπικών μελών-επιχειρήσεων που προσφέρουν στους επισκέπτες μια αυθεντική «γεύση» των Κυκλάδων και του Αιγαίου πελάγους μέσα από γαστρονομικές εμπειρίες και την αξιοποίηση του πλούτου των τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο Β’ κύκλος ένταξης προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine, που θα προτείνονται ως «Aegean Cuisine Recommended», ως συνέχεια της σύνδεσης της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Πληροφορίες για την πρωτοβουλία Aegean Cuisine και τις επιχειρήσεις-μέλη μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του δικτύου www.aegeancuisine.gr επιλέγοντας νησί, καθώς και στην Τουριστική Πύλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr/travel επιλέγοντας προορισμό και την κατηγορία «Φαγητό».

Ακολουθούν οι επιχειρήσεις-μέλη ανά νησί:

- ΑΜΟΡΓΟΣ (5) Amvrosia Gallery Restaurant / Το λιμάνι της κυρά Κατίνας / Πανόραμα / Βίγλα / Καπετάν Δήμος

- ΑΝΑΦΗ (3) Θόλος / Λιοτρίβι / Το εστιατόριο της Μαργαρίτα

- ΑΝΔΡΟΣ (7) Sea satin Nino / Σταμάτης / Τα σκαλάκια / Dolly’s bar - Micra Anglia / Mastello / Γυάλια / Το στέκι του Ανδρέα

- ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ(2) Ανάργυρος / Kalokeri

- ΙΟΣ (3) Ο Δράκος / Πολύδωρος / Grandma’s restaurant

- ΚΕΑ (6) Αιγίς / Εξοχικό Μαργαρίτας / Η πιάτσα / Των καλοφαγάδων / Βουρκαρίων / Το σπίτι στη χώρα

- ΚΙΜΩΛΟΣ (1) Η αυλή του Σάμπλου

- ΚΥΘΝΟΣ (5) Sofrano Yachting Club Restaurant / Άριας / Αρχιπέλαγος / Μεσσαριά / Ο Μήλας

- ΜΗΛΟΣ (10) Αρμενάκι / Γιαλός / Ενάλιον / Αλευρόμυλος / Sirocco / Ω! Χαμός / Λιόφυτο / Αρχοντούλα / Γαλήνη / Το μπακάλικο του Γαλάνη

- ΜΥΚΟΝΟΣ (9) Meating / Bakalo Greek Eatery / Ό,τι απόμεινε / Funky kitchen / Central cafe / Bill & Coo / Oregano / Βαρδάρης / Reeza restaurant

- ΝΑΞΟΣ (16) Barozzi / Αμοργινός / Elizabeth’s Garden / Αναγέννησις / Βούλα / Scirocco Naxos / Η Αξιώτισσα / Μελίμηλον / Παλάτια / Πέτρινο / Ο Πλάτανος / Βλάχος / Δουκάτο / Μεταξύ μας / Το δελφινάκι / Λεφτέρης

- ΠΑΡΟΣ (23) Αλυκή / Margarita / Ελαιώνας restaurant / Η τράτα / Κάπαρη / Aegean Deli / Mediterraneo Paros / The Green Project / Αγνάντιο / Αποστόλης / Αραντό / Γεμενί / Κλαρίνος / Ξυλαράς / Το μαράθι / Το τακίμι / Ο Τσιτσάνης / Τα γλυφά / Το μορτάρι / Το μουράγιο / Το μπαλκόνι του Άκη / Ελαία / Χάλαρης

- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (22) Idol / Oia Vineyart / Αχινός / Σελήνη / Selene meze & wine / Sphinx wine restaurant / Yalos / Άρωμα αυλής food & wine / Dionysos in Atlantis / Assyrtico / Η σπηλιά του Νικόλα / Κουκούμαβλος / Κρινάκι / Πύργος / Σκάλα / Τα δίχτυα / Ταβέρνα Ρόζα / Το ψαράκι / Φερεντίνι / Tsipouradiko Santorinis / Κόκκινο ποδήλατο / Το καντούνι

- ΣΕΡΙΦΟΣ (6) Οι πλάκες / Αλώνι / Η ψαροταβέρνα της Καλής / Μαραθόριζα / Μεταλλείο / Ρίζες

- ΣΙΚΙΝΟΣ (2) Κάπαρη / Στροφυλιά

- ΣΙΦΝΟΣ (10) Cayenne / Φλάρος / Δρακάκης / Η Μερώπη / Λεωνίδας / Νερό & Αλάτι / Ο Σίμος / Το τσικάλι / Του Αποστόλη το κουτούκι / Χερρόνησος

- ΣΥΡΟΣ (17) Avant garden / Dr Wine / Ο Ταλαράς / Αλλού Γυαλού / Αμπέλα / Αχλάδι / Γιωσηφάκι / Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια / Ελληνικό καφενείο / Ηλιοβασίλεμα / Λιλής / Μαζί / Σαν Μιχάλη ελληνική κουζίνα / Περί…τίνος / Πέτρινο / Savvas / Συριανή κουζίνα

- ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ (5) Κυρά- Ποθητή / Deli / Μελτέμι / Μερσίνι / Νικόλας της Σχοινούσας

- ΤΗΝΟΣ (16) Μπάλλος / Τηνίων γεύσεις / Άγκυρα / Απόδραση / Ήταν ένα μικρό καράβι / Μαϊστράλι / Μαραθιά / Μπουρού / Ναυτίλος / Ο Ντίνος / Παραδοσιακό καφενείο της κυρά Λένης / Σαν το αλάτι / Τα μυρώνια / Ταρσανάς / Το θαλασσάκι / Το κουτούκι της Ελένης

- ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ (3) Η πιάτσα / Ζέφυρος άνεμος / Το σπιτικό

Να σημειώσουμε εδώ ότι η «κουζίνα του Αιγαίου» προσφέρει απλόχερα, γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που ανυπομονούν να τις ανακαλύψετε. Τοματάκι και φάβα Σαντορίνης, πατάτες Νάξου, γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, κοπανιστή Μυκόνου, κρασί Μονεμβασιά Πάρου και Ασύρτικο Σαντορίνης, όλες τους αληθινές εμπειρίες, που αξίζει να μεταδοθούν από ….στόμα σε στόμα. Κι είναι πολλές ακόμα οι σπάνιες νοστιμιές που σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε: αγκιναράκι Τήνου, βολάκι Άνδρου και πελτέ Μήλου, αγριοκάτσικα Σχοινούσας και Κουφονησίων, αμυγδαλωτά Κύθνου, βραστό τυρί Ανάφης, σκωτύρι Ίου και τυρί ξινό Κέας και Κιμώλου. Πρώτες ύλες αυτής της κουζίνας είναι τα θυμαρίσια μέλια Σερίφου και Σικίνου, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τ’ αγριοβότανα Φολεγάνδρου κι Ηρακλειάς, το ρακόμελο Αμοργού, τα λιαστά χταπόδια Αντιπάρου κι η αξιαλομυζήθρα Δονούσας. Συστατικά με ισχυρό ταμπεραμέντο, μετατρέπονται σε πιάτα που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη γευστική μνήμη. Μερικά από τα ωραιότερα σουβενίρ του τόπου μας θα είναι οι γευστικές σας αναμνήσεις, που δεν ξεχνιούνται εύκολα: αφράτες φρουτάλιες, μόστρες θεσπέσιες, φοβερά κρεατικά στη γάστρα, γούνες και ψάρια σαβόρο, λεπτοϋφασμένα αρμυρά πιτάκια και γλυκάλμυρες τυρόπιτες, ανεπανάληπτα αμυγδαλωτά και μελάτα παστέλια. Τι θα λέγατε λοιπόν για μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας τόσο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας;