Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

Κυκλάδες – παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

|

Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν στη διάρκεια της ημερίδας “Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων” που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο – Τι ζητούν οι παραγωγοί αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την τυροκομία 

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική πολιτιστική εκδήλωση κυκλαδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι στη λέσχη της Ελληνικής Εταιρείας (πληρέστερο όνομα Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος) στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα Αθηνών, με θέμα: «Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων”. 

Κείμενο – Φωτογραφία: Γιάννης Λογαράς (Φιλόλογος) 

Τα τυριά των Κυκλάδων ευνοημένα και από τη φύση λόγω της χλωρίδας και των γενικών συνθηκών του περιβάλλοντος, είναι εκλεκτά σε ποιότητα και αξίζει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και να προβληθούν περισσότερο. Μάλιστα η τυροκομία στις Κυκλάδες εισέρχεται σταδιακά σε μια καινούργια φάση παραγωγής του σπουδαίου αυτού προϊόντος με μικρές ή μεσαίου μεγέθους σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, με συνθήκες υγειονομικών προδιαγραφών και οι οποίες παράγουν τυποποιημένα με διεθνείς προδιαγραφείς προϊόντα (ποικιλίες τυριών) και οποία έχουν ήδη αρχίσει να εξάγουν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και εν μέρει και στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν δικούς τους χώρους για βοσκή των ζώων που παράγουν γάλα για τις ανάγκες (κι έτσι υπάρχει ελεγχόμενη βόσκηση) καθώς και παράγουν σε κτήματά τους και ζωοτροφές. Επίσης τώρα το κράτος έχει δώσει άδεια ώστε να παράγεται πλέον και τυρί από μη παστεριωμένο γάλα ώστε η παραγωγή του τυριού να είναι πιο σωστή και επίσης καθορίζονται συγκεκριμένοι χώροι βοσκής για να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη βόσκηση και υπερβόσκηση. 

Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με της Ελληνικής Εταιρείας με τίτλο: «Το Σάββατο του Παραγωγού». Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αντωνία Τριχοπούλου τόνισε ότι το βάρος στην παραγωγή του τυριού πρέπει να είναι η διάσωση και ενίσχυση της εντελώς παραδοσιακής μορφής τυροκομίας από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που έχει και σπουδαιότερη διατροφική αξία. Ο πρώτος ομιλητής φιλόλογος κ. Αντώνης Τζιώτης παρουσίασε σκηνές από τη φύση, τα βοσκοτόπια, τα κοπάδια, τους στάβλους και των εργαλείων τυροκομίας κυρίως του παρελθόντος σε μια συναισθηματική και λαογραφική κυρίως περιήγηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση την ενημέρωση που είχαμε στις Κυκλάδες έχουμε τουλάχιστον 200 διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών που βοηθούν στην βελτίωση της κτηνοτροφίας, όταν στο σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας έχουμε λιγότερα είδη… Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου Reading Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες, ενώ η κ. Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο αυτό για να προσδιοριστούν παράγοντες που οδηγούν σε υγιεινότερη παραγωγή τυριού.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο: «Η άποψη του παραγωγού» που έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες οι τυροκόμοι κ. Νίκος Φρατζέσκαρος, από τη Σίφνο και ο κ. Μανώλης Μπαμπούνης, από τη Νάξο για τον τρόπο παραγωγής τυριού με σύγχρονες ποιοτικές μεθόδους που κάνει το τυρί που παράγουν να έχει αναγνώριση όχι μόνο στον χώρο των νησιών τους, αλλά και στον ελλαδικό χώρο και εν μέρει και στο εξωτερικό. Ο τρίτος -κατά το πρόγραμμα παραγωγός για να μιλήσει ο κ. Λεωνίδας Βλαβιανός από την Αμοργό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση (λόγω απαγορευτικού στις θαλάσσιες συγκοινωνίες), αλλά έστειλε κάποιο υλικό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Μεταξύ των χρήσιμων απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν ήταν να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών γιατί η παλαιότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα των τυριών.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης έγινε διάλογος μεταξύ του κοινού, των ομιλητών και των παραγωγών. Στην εκδήλωση εκτός των άλλων τονίστηκε και η σπουδαιότητα της Μεσογειακής διατροφής. Στο κοινό, στο τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα με τυρί διαφόρων ειδών. Μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες επιστημονικά και πρακτικά τεκμηριωμένες για την τυροκομία και για άλλα σχετικά θέματα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη