Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: πρωτοπόροι στο τομέα της γαστρονομίας

Κυκλάδες: πρωτοπόροι στο τομέα της γαστρονομίας

|

Γαστρονομία και οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως η ναυαρχίδα της Ελλάδας προς την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και ξεχωρίζουν οι δράσεις σε Τήνο, Σύρο, Αμοργό και Σίφνο – Τι αναφέρει ο γνωστός chef Λευτέρης Λαζάρου (video)

Την ώρα που στη Νάξο παλεύουμε ως Δημοτική Αρχή να βρούμε βηματισμό σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον γαστρονομικό τουρισμό, την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού που κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους θαυμαστές, γειτονικά μας νησιά έχουν αναδείξει τη συγκεκριμένη δράση ως μοχλό βελτίωσης της εικόνας τους συνάμα δε και της οικονομίας τους… Ποιο είναι  το μυστικό; Η οργάνωση και η αγαστή σχέση πρωτογενή τομέα και τριτογενή ώστε να μπορέσουν τα τοπικά προϊόντα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως βρίσκονται στη κουζίνα ελλήνων chef

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και ποιοτικότερου μείγματος τουριστών εντάσσεται στους στόχους της τουριστικής πολιτικής, ακολουθώντας και τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, η επαφή με την τοπική γαστρονομία αποτελεί όλο και περισσότερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν  τοπικές γεύσεις και με έναν στους πέντε (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του. Ακόμα περισσότερο, το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών δηλώνει ότι αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους!

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι γαστρονομικά tours, επισκέψεις σε οινοποιεία και εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών τροφίμων αλλά και cooking classes έχουν αυξανόμενη ζήτηση και στην Ελλάδα. Η ελληνική γαστρονομία είναι πλούσια τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και σε επίπεδο συνταγών, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή της. Ωστόσο, πριν από την προβολή της, απαιτούνται μια σειρά στρατηγικών κινήσεων προκειμένου να ενταχθεί με αποδοτικό τρόπο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Tornos News, ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου, απαιτείται η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας έτσι ώστε αυτή να είναι επαρκής για τις ανάγκες των τουριστών, η κοστολόγηση των ελληνικών προϊόντων να είναι χαμηλότερη, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να φτάνουν πιο εύκολα στις κουζίνες εστιατορίων – ξενοδοχείων ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη και οι chef θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερες ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα.

Κυκλάδες και δράσεις

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από γαστρονομικές εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών. Πολλές φορές, οι ίδιες οι εκδηλώσεις αποτελούν αφορμή για συμπράξεις παραγωγών, μεταποιητών και τουριστικών επιχειρηματιών, παράγοντας νέα δυναμική στην αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος. Και οι Κυκλάδες δείχνουν το δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tinos Food Paths, μια εκδήλωση που έγινε θεσμός μέσα σε ελάχιστα χρόνια και κατάφερε να συγκεντρώσει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα της τοπικής γαστρονομίας, από τους παραγωγούς μέχρι τους τελικούς καταναλωτές, σε εθελοντικό επίπεδο. Έτσι κάθε χρόνο το Μάιο, το νησί της Τήνου παρουσιάζει και προωθεί τις πρώτες ύλες του, τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και την εξέλιξη της σύγχρονης κουζίνας του, σε συνδυασμό πάντα με τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του και την παράδοσή του.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας: στη Σύρο πραγματοποείται το Syros GrEATings, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Πέρυσι η Αμοργός διοργάνωσε το Σεπτέμβριο την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», ενώ η Σίφνος εδώ και χρόνια πραγματοποιεί τον ίδιο μήνα το «Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές». Και άλλες μικρότερες διοργανώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» εδώ και χρόνια το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τον οποίο καταγράφονται και πιστοποιούνται λίστες με τοπικά προϊόντα και συνταγές για κάθε περιοχή που μπορούν να μπουν στους μπουφέδες πρωινού των ξενοδοχείων.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας αναλαμβάνονται και από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Sympossio Gourmet Touring που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά φέτος ο Όμιλος Aldemar Resorts, συμπράττοντας με Έλληνες παραγωγούς, τουριστικούς επιχειρηματίες και θεσμικά όργανα. Πρόκειται για μια σειρά διαδραστικών cooking events το οποία πραγματοποιούνται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με στόχο την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας ως βασικό συστατικό του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, το concept είναι το «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο» και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Σκανδιναβία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ.

Το Costa Navarino στη Μεσσηνία διοργανώνει σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας προσκαλώντας κορυφαίους σεφ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ντόπιους σεφ και ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων. Επίσης εντός του συγκροτήματος διοργανώνονται οινογευσίες, γευστικές δοκιμές ελαιολάδου, cooking classes τοπικής κουζίνας από ντόπιες νοικοκυρές ενώ η σειρά τοπικών προϊόντων Navarino Icons προσφέρει στους επισκέπτες προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Οι γαστρονομικές πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Αθήνα. Τα Athens Walking Tours έφεραν, με μεγάλη απήχηση, και στην Ελλάδα τη δραστηριότητα Athens Food Tour, μια περιπατητική περιήγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά γαστρονομικά σημεία του κέντρου της Αθήνας που μυεί τους επισκέπτες στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, όπως τα απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Επιπλέον, διοργανώνει καθημερινά το Athens Cooking Lesson and Dinner, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να παρασκευάζουν ένα πλήρες γεύμα με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μάγειρα, το οποίο και απολαμβάνουν αμέσως μετά ενώ παίρνουν μαζί τους και τις σχετικές συνταγές. Τέλος, διοργανώνονται και ειδικές οινογευσίες από τον Αττικό αμπελώνα αλλά και αμπελώνες από όλη την Ελλάδα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες