Με οδηγό το Κϊτρο Νάξου

Ιούνιος του 2015 και στην Αθήνα και δη σε κεντρικό εστιατόριο της Γλυφάδας πραγματοποιείται η τελική φάση του ελληνικού World Class. Μιλάμε για τον ετήσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender που θα έχει ως έπαθλο τι άλλο από την παρουσία του στη τελική φάση του World Class (το «Οσκαρ των Κοκτέιλ») , το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Αφρικής. Οι δώδεκα φιναλίστ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό του σε μία σειρά δύο αρχικά δοκιμασιών (είτε μιλάμε για κλασικά κοκτέιλ, είτε για συνδυασμό ποτού με φαγητό ) και στη συνέχεια μίας τρίτης (ταξίδι στο χρόνο με την βοήθεια ενός Martini) όπου το παρών έδωσαν οι τέσσερις καλύτεροι. Ανάμεσά τους ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος «σέρβιρε» στην κριτική επιτροπή ένα ταξίδι στο χρόνο με ξηρό Μartini που αρωμάτισε με ελιές και αμύγδαλα, πρόσθεσε παλαιωμένο Vinsanto Σαντορίνης και τσάι από τη Νότια Αφρική, ενώ για να το σερβίρει έβγαλε το σακάκι του, το άπλωσε στο bar και ακούμπησε το κοκτέιλ του πάνω στη σημαία της Νοτίου Αφρικής που είχε ράψει στο εσωτερικό του. Και κέρδισε όχι μόνο το τίτλο του καλύτερου για την τρέχουσα χρονιά αλλά κυρίως το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό για τους bartender, ο οποίος όπως αναφέραμε πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Απόφαση

Αυτό όμως που είχε κάνει εντύπωση ήταν το γεγονός ότι είχε αποφασίσει με τη λήξη του ελληνικού διαγωνισμού, ποιο θα ήταν εκείνο το στοιχείο που θα τον έδινε το δικαίωμα να χριστεί ως το μεγάλο αουτσάιντερ του τελικού σε διεθνή επίπεδο. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το Κίτρο Νάξου (!!) Και δεν το έκρυψε. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Νότιο Αφρική σε συνέντευξη που είχε δώσει στην ιστοσελίδα Andro.gr και στην ερώτηση ποια είναι τα αγαπημένα του ποτά είχε αναφέρει «αγαπώ την τεκίλα και πιο πολύ την Don Julio, γιατί έχει απλή και καθαρή γεύση. Από τα ελληνικά ποτά, ξεχωρίζω τη μαστίχα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, μόνο εδώ, αλλά και το κίτρο Νάξου που θα είναι και ένα από τα υλικά που θα “παίξω” στον τελικό». Και έπαιξε, πέτυχε το πρώτο του στόχο που δεν ήταν άλλος από το να μπει στους έξι καλύτερους και το κυριότερο; Αποθέωσαν όλοι το Κίτρο Νάξου γιατί πολύ απλά έδωσε αυτό το «κάτι διαφορετικό» που αναζητούν οι κορυφαίοι στο είδος για να απογειώσουν την γεύση ενός κοκτέιλ. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακό στη διάρκεια της τελικής φάσης: 60 ml Don Julio Reposado αναμείχτηκαν με 15 ml κίτρο Νάξου, 30 ml cordial από παντζάρι και κρόκο Κοζάνης και 15 ml lime και υποδέχτηκαν ένα κουτάλι από γλυκό μαστίχα. Αποτέλεσμα; Ολοι οι παρευρισκόμενοι στο φετινό World Class να αποθεώσουν τον δημιουργό του που έδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει θέση ανάμεσα στους καλύτερους εκμεταλλευόμενη όχι μόνο το δημιουργικό στοιχείο του Bartender κυρίως όμως τα τοπικά ξεχωριστά προϊόντα που είναι σε θέση να προσφέρουν εκπληκτικές γεύσεις στον ουρανίσκο των γευσιγνωστών και μελών κριτικής (και όχι μόνο) επιτροπής,.

likiardopoulos

Η μάχη

Να σημειώσουμε ότι στον σχετικό διαγωνισμό έδωσαν το παρών 54 bartenders από κάθε γωνιά του κόσμου περνώντας μέσα από δύσκολες δοκιμασίες τόσο σε δημιουργία όσο και με χρονικό περιορισμό (10 ξεχωριστά κοκτέιλ σε δέκα λεπτά) τη στιγμή που όλοι θα έχουν τα μάτια τους πάνω τους. Και βέβαια σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, κόλπα όπως πετάγματα των μπουκαλιών στον αέρα ή άλλα αεροπλανικά μάλλον δεν θα πρέπει καν να περνούν από τη σκέψη κανενός. Όχι μόνο των διαγωνιζόμενων αλλά και των ελάχιστων προνομιούχων θεατών. Οι έξι καλύτεροι πέρασαν κι ανάμεσά τους και ο δικός μας ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος – «ένας αληθινός τζέντλεμαν», όπως ειπώθηκε – μαζί με τον Jack Scotti (Αυστραλία), τον Viteslav Cirok (Τσεχία), τον Alistair Reynolds (Βρετανία), τον Ariel Leizgold (Ισραήλ) και τον Michito Kaneko (Ιαπωνία) ήταν οι έξι κορυφαίοι του τελικού. «Όταν άκουσα το όνομά μου, σταμάτησε ο χρόνος» επαναλάμβανε ο έλληνας υποψήφιος – και όντως αυτό θα ορκιζόταν και ολόκληρη η ελληνική αποστολή. Ο δε νικητής του World Class το 2010 και Head Bartender του American Bar στο Savoy, Εrik Lorincz, μιλώντας στο BHMAgazino ανέφερε  «Πρέπει να είσαι σεμνός για να φέρεις εις πέρας την ευθύνη που έχεις αναλάβει πίσω από την μπάρα. Πρέπει να είσαι παράδειγμα προς μίμηση και νομίζω ότι ο Μανώλης διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία. Είναι φιλικός και δημιουργικός και, παράλληλα, τα κοκτέιλ του είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι το προφίλ ενός πολύ δυνατού υποψηφίου». Ο Μανώλης δεν κέρδισε (σ.σ. νικητής ο Ιάπωνας Michito Kaneko) αλλά το 1.618 Pop Up Store «Φiloxenia» κέρδισε τις εντυπώσεις με το Spiral Martini του.

likiardopoulos1

Περιβόλι

Από το Χαλάνδρι (σ.σ. εκεί εργάζεται) έως το Κέιπ Τάουν με ενδιάμεσο σταθμό τις Κυκλάδες και τη Νάξο. Τον βρήκαμε χθες το μεσημέρι λίγο πριν ξεκινήσει την εργασία του επιχειρήσαμε να του κλέψουμε λίγο από το χρόνο του Και όπως μας σημείωσε «έρχομαι συχνά στις Κυκλάδες, έχω φίλους που μένουν στην Πάρο ενώ στη Νάξο έχω έρθει δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Μου αρέσουν τα νησιά γιατί έχει το καθένα τη δική του προσωπικότητα και δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τα γειτονικά νησιά. Ένα τέτοιο είναι και η Νάξος. Όμορφο νησί με έντονα τα χαρακτηριστικά ενός νησιού που σε προκαλεί με ωραίες παραλίες και ιδιαίτερη ενδοχώρα. Όσο για τα προϊόντα; Έχω αναφέρει ότι το Κίτρο Νάξου είναι ένα από τα ξεχωριστά όπλα στην φαρέτρα μου. Όπως και όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα. Μπορείς με αυτά να φτιάξεις ενδιαφέροντα κοκτέιλ. Αρκεί να μην διστάζεις να πειραματίζεσαι. Το Κίτρο Νάξου να πω την αλήθεια το ανακάλυψα στο …Χαλάνδρι. Υπάρχει ένα κατάστημα εδώ που πουλάει Ναξιώτικα προϊόντα, είχα γευτεί την κουζίνα του νησιού και έτσι πέρασα. Δοκίμασα και το πήρα. Και δεν το αποχωρίζομαι. Χρησιμοποιώ κυρίως αυτό με την διπλή απόσταξη, το λευκό και αυτό γιατί θέλω τα αρώματα που φέρνουν στον ουρανίσκο όσων το γεύονται, εσπεριδοειδή. Και κυρίως κάνουν μέσα από τα κοκτέιλ μου ταξίδι σε ένα όμορφο περιβόλι». Για την εμπειρία του στο Κέιπ Τάουν και τα κέρδη που αποκόμισε μας απάντησε «Ήταν μοναδική η εμπειρία από τη παρουσία μου στον διαγωνισμό που είναι περισσότερο μία μάχη να περάσεις τα όρια σου, να είναι σε εγρήγορση και το κυριότερο συναντάς τους καλύτερους στο χώρο. Προσφέρει πολλά, αλλά ζητάει και πολλά. Δεν πίστευα ότι θα κερδίσω. Πήγα εκεί για να παρουσιάσω τα ποτά του Μανώλη. Απλώς καλοδουλεμένα ποτά, σαν κι αυτά που σερβίρω στο μαγαζί όπου εργάζομαι» Τι κέρδισε από αυτό το διαγωνισμό; «Με έκανε πιο γνωστό, μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα και μου έδωσε ώθηση στη δουλειά μου ώστε να εργαστώ ακόμη πιο σκληρά».

Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική