Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΜπουρντέν: το νησί που σε ταίζουν με το πιρούνι

Μπουρντέν: το νησί που σε ταίζουν με το πιρούνι

|

Ποιος είπε ότι η Νάξος δεν είναι Μύκονος: «Η Νάξος είναι το νησί όπου λέγεται ότι ζούσε ο ίδιος ο Δίας. Ο γιος του, Διόνυσος, ξεφάντωνε, μεθούσε, διοργάνωνε όργια και χόρευε στην αντίστοιχη ηλεκτρονική μουσική (EDM) της εποχής»,

Ο αμερικανός σεφ Αντονι Μπουρντέν ταξίδεψε στη Νάξο, το νησί του Δία και του Διονύσου, το νησί όπου έχει καλό τυρί και αυθεντική τοπική κουλτούρα, και παρουσίασε την άκρως ελληνική του εμπειρία στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του «Anthony Bourdain: Parts Unknown»

Ο αμερικανός σεφ δοκίμασε ρακή, έφαγε τυρί και θαλασσινά, ίσως περισσότερο τυρί, έκανε κατάδυση σε ένα ναυάγιο του 20ού αιώνα, διέσχισε τα νερά της θάλασσας πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό, βρέθηκε σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι όπου τον τάιζαν –στην κυριολεξία- μεζέδες, άπλωσε χταπόδια σε σχοινί και πέρασε τις διακοπές του στο νησί με τον τρόπο που του αρέσει: κάνοντας… τίποτα.

Και όλα αυτά, ο Αντονι Μπουρντέν τα έζησε με μάρτυρες τους χιλιάδες ακόλουθούς του στο Instagram που παρακολουθούσαν τις κινήσεις (φωτογραφίες) του σεφ τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν βρέθηκε στο ελληνικό –τι άλλο θα ήταν;- νησί, τη Νάξο. Και ακόμη περισσότεροι παρακολούθησαν την ελληνική εμπειρία του αμερικανού σεφ στο τελευταίο επεισόδιο του νέου κύκλου της εκπομπής «Anthony Bourdain: Parts Unknown» που προβλήθηκε στο CNN την Κυριακή, 8 Μαΐου.

Η προετοιμασία του έβδομου κύκλου της εκπομπής οδήγησε τον -βραβευμένο με Emmy για μία άλλη εκπομπή («No Reservation»)- στις Φιλιππίνες, το Σικάγο, τη Γεωργία, τη Μοντάνα, τη Σενεγάλη, τη Γερμανία και την Αργεντινή. Ανάμεσα σε αυτά, γιατί επέλεξε τη Νάξο; «Το πλάνο ήταν να βρεθώ σε ένα ήρεμο ελληνικό νησί, με πραγματική τοπική κουλτούρα, με επιχειρήσεις και εισόδημα πέρα από τον τουρισμό και να κάνω κατ’ αυτόν τον τρόπο –και χωρίς να χάσω και τα μαύρισμά μου- το πέρασμα σε μία ακόμη χρονιά στην τηλεόραση», εξήγησε ο 59χρονος παρουσιαστής κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Τι γνώριζε για το νησί των Κυκλάδων πριν το επισκεφθεί;

Οτι η Νάξος δεν είναι Μύκονος. «Η Νάξος είναι το νησί όπου λέγεται ότι ζούσε ο ίδιος ο Δίας. Ο γιος του, Διόνυσος, ξεφάντωνε, μεθούσε, διοργάνωνε όργια και χόρευε στην αντίστοιχη ηλεκτρονική μουσική (EDM) της εποχής», υποθέτει. Και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει σήμερα στη Μύκονο, σκέφτεται σε μία ακόμη αναλογία ο μάγειρας. Αλλά η Νάξος δεν είναι νησί αυτού του είδους πάρτι.

Και τι σημαίνει πάρτι –εδώ τα λέμε πανηγύρια- της Νάξου;

«Ετοιμάσου για ρακές, κρασιά. Θα σε ταΐσουν με το πιρούνι», συμβουλεύει ο ίδιος τον τηλεθεατή. Αυτή την εμπειρία είχε στον Απείρανθο, «το μέρος όπου περπατάς προς την πλατεία και βρίσκεσαι στη μέση μίας γιορτής. Σαν να γιορτάζεται η επιστροφή του ελληνοαμερικανού Τζον Στάμος στο «Full House» («Μία τρελή οικογένεια»)».

Για την ελληνική οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας τον φρικάρει. «Αλλά το νησί μοιάζει να βρίσκεται σχεδόν έναν ολόκληρο κόσμο μακριά από την κρίση, την οικονομική και την προσφυγική», λέει. Κι όμως, οι νησιώτες έχουν προβλήματα. Μαθαίνει από ντόπιους ψαράδες ότι η δουλειά του έχει πληγεί από τη μειωμένη ζήτηση, τα ελάχιστα αποθέματα, τις φθίνουσες τιμές.

Μία από τις συζητήσεις, που πάντα συνοδεύονταν από κρασί, ούζο ή ρακή, αφορούσε τον ομηρικό Οδυσσέα.

 «Εγώ ένα πράγμα ξέρω, ο Οδυσσέας ήταν λίγο μαλάκας. Ποιος αφήνει τη γυναίκα του μόνη για τόσο καιρό;»

Μία μέρα στην ελληνική παραλία…

 «Εμφανίζονται ξαφνικά 200 γυμνιστές!» Και ο διάσημος σεφ αναρωτιέται: «Γιατί πάντοτε οι πρώτοι που βγάζουν τα ρούχα τους είναι οι τελευταίοι που θέλεις να δεις γυμνοί;»

Η σημασία των διακοπών για τον Μπουρντέν

 «Λιποθυμάς σε μία παραλία, κάνεις κατάδυση, μαγειρεύεις, κοιμάσαι, τρως, κοιμάσαι, επεξεργάζεσαι τα μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος, ή κοιμάσαι, τρως τυρί, όλες αυτές οι αξιοσέβαστες επιλογές».

Η μοναξιά…

 «Είναι χειρότερο να είσαι σε ένα μέρος που είναι χάλια μόνος σου, ή σε ένα μέρος που είναι τέλειο και δεν μπορείς να το μοιραστείς με κανέναν;»

Η τελική γνώμη του για τη Νάξο, όπως την εξέφρασε σε μία πρόσφατη συνέντευξη είναι ότι «είναι ένα πανέμορφο μέρος του κόσμου, αλλά δίνει την αίσθηση ότι δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα».

Σαν να λέει στους ακόλουθούς του: «όσο προλαβαίνεις».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες