Νάξος – Απόλλωνας: Απολαμβάνοντας γεύσεις με θύμησες από την γιαγιά και τη μαμά

Και με αυτά και με τα άλλα είπα το Σαββατοκύριακο να πάω στο άλλο άκρο της Νάξου, να αναζητήσω γευστικό προορισμό στη βόρεια Νάξο, έτσι για αλλαγή.

Νιώθοντας ευλογημένος στην τοποθεσία  scooter όπως θα λεγε και το προσφιλές facebook , πήρα το δρόμο για τον Απόλλωνα.

Φτάνοντας στο λιμανάκι ,η θέα από ψηλά μαγευτική. Μια πανέμορφη παραλία με αρκετό κόσμο χωρίς ωστόσο να καταντά ασφυκτική, απέραντο γαλάζιο με όμορφη κίτρινη παραφωνία το φουγάρο του Blue Star απόο τη Δονούσα.

Την προσοχή μου τράβηξαν αμέσως οι πολύχρωμες καρέκλες μιας ταβέρνας πλάι στο κύμα.

Όταν πήγα κοντά βρήκα το Στέλιο, ο οποίος με υπέροχη διάθεση και απίστευτο χιούμορ μου φώναξε: « Έλα γρήγορα να σου φτιάξω μεζέ, γιατί το μεσημέρι θα κλείσω. Θέλω να καθαρίζω και να αλλάζω τα λάδια των σκευών για το απόγευμα…»

Εντυπωσιάστηκα από την προτεραιότητα που έδινε στην τάξη και στην καθαριότητα και κάθισα κάτω από μια αυτοσχέδια Πορτάρα, αφήνοντας στο Στέλιο να διαλέξει τι θα μου σερβίρει.

Πιάσαμε την κουβέντα. Το μαγαζί το έστησε ο πατέρας του το 1996 και το καθιέρωσε ως το διαμάντι του Απόλλωνα λόγω της εμπειρίας του στη δουλειά από τη δεκαετία του εβδομήντα. Άρχισαν να έρχονται και οι μεζέδες μέσα στο δροσερό περιβάλλον.

Σαγανάκι ονειρεμένο. Το μυστικό, τρία ναξιώτικα τυριά.

 «Επιμένω στα ντόπια προϊόντα, μου είπε. Αξίζει. Κι όποιος τα δοκιμάσει ξανάρχεται.»

Σκάει κι ένα μοναδικό πικάντικο λουκάνικο που ο διπλανός τουρίστας είχε δοκιμάσει την προηγούμενη εβδομάδα κι η ήρθε ξανά από το κατάλυμα του που βρίσκεται στη νότια Νάξο για να το γευθει ξανά φέρνοντας και τους φίλους του.

Η σαλάτα χρωματιστός πίνακας με κάθε λογής ευλογίες της ναξιώτικα γης.

Κι όταν τελικά δοκίμασα τα κεφτεδάκια, τα πιο μαμαδίστικα κεφτεδάκια που είχα φάει στη ζωή μου κατάλαβα γιατί το μαγαζί ήταν πάντα γεμάτο.

Αξίζει λοιπόν μια βόλτα στον Απόλλωνα, στην ταβέρνα  «ο Νίκος» του Στέλιου Ανδρή, με το ρίσκο βέβαια να χάσετε το μπάνιο σας αφού θα εθιστείτε χωρίς να το καταλάβετε στα σπιτικά εδέσματα που φτιάχνει με μεράκι ο Στέλιος και η οικογένεια του.