Νάξος: Το "Barozzi" υποψήφιο εστιατόριο για "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019"

Η αλήθεια είναι ότι η Νάξος είχε ανάγκη εδώ και χρόνια από ένα (και γιατί όχι και δύο ή και δέκα) εστιατόριο που θα χαρακτηρίζονταν ως «πολύ υψηλού επιπέδου» και θα είχε τη δυνατότητα συναγωνισμού ανάλογων εστιατορίων που βρίσκονται σε Πάρο – Μύκονο και Σαντορίνη… Και αυτό το λέμε παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν πολλά εστιατόρια που κερδίζουν τις εντυπώσεις με την ποιότητα και παροχή υπηρεσιών τους..

Πριν από δύο καλοκαίρια (για την ακρίβεια 1 ½) στο χώρο που άλλοτε άνθισε το κλαμπ Veggera, εμφανίστηκε το «Barozzi»,  - εστιατόριο και κοκτέιλ μπαρ – που ήρθε να δώσει μία άλλη αύρα στο νησί. Και το πέτυχε σχεδόν με το καλημέρα.. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr   tο όνομα του μαγαζιού συνδέεται με την ενετική οικογένεια των Della Rocca – Barozzi, που ήρθαν στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, και είναι ιδιοκτησία της οικογενείας Αλιμπέρτη, γνωστής για την εταιρεία τους που κατασκευάζει κτίρια ποιότητας. Η αρχιτεκτονική του κτίσματος είναι Urban style, από τον αρχιτέκτονα Τάσο Γούση, συνεργάτη της εταιρείας. Την διακόσμηση, την δημιουργία ενός ιδιαίτερου ατμοσφαιρικού χώρου και την οργάνωση της κουζίνας υλοποίησε ο Γιάννης Ζυγομαλάς, γνωστός για restaurant consulting, δημιουργώντας ένα team όπου την κουζίνα επιμελήθηκε ο Μιχάλης Μερζένης (γνώριμος από το Dry & Raw by Drakoulis, στη Βούλα) και τα ποτά και τα εξαιρετικά κοκτέιλ ο Χρήστος Χουσέας.

Και με το πέρας της δεύτερης χρονιάς του (σ.σ. και ενώ ήδη ετοιμάζονται αρκετά νέα υψηλής ποιότητας εστιατόρια στο νησί) έρχεται μία σημαντική διάκριση. Η παρουσία του στη λίστα των υποψηφίων προς βράβευση εστιατορίων για το 2019, κάτι πρωτόγνωρο για το νησί της Νάξου με βάση τα τελευταία χρόνια. Λίστα που έχει να κάνει με τον διαγωνισμό «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» που διοργανώνει το περιοδικό «Αθηνόραμα» και έως τώρα έχει 73 υποψηφιότητες απ όλη την Ελλάδα. Το Νότιο Αιγαίο δίνει το παρών με 23, εκ των οποίων οι δεκαπέντε είναι από τις Κυκλάδες και μάλιστα με βαριά κληρονομία καθότι έχουν βραβευτεί ουκ ολίγες φορές. Η Σαντορίνη έχει τη μερίδα του λέοντος με 6 και ακολουθούν Μύκονος (4), Τήνος (3), Σύρος (1) και η Νάξος…  Και το πιο εντυπωσιακό στη περίπτωση Τήνου – Νάξου  και Σύρου; Μιλάμε για ανοιχτά εστιατόρια και όχι όπως στα περισσότερα εστιατόρια νησιωτικής Ελλάδας που αποτελούν μέρος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων…

Τα υποψήφια εστιατόρια στο Νότιο Αιγαίο  

Ονομασία        Κατηγορία      Περιοχή

1. Alios Ilios     Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Σαντορίνη (Οία)

2. Apocalypsis  Ελληνική μοντέρνα κουζίνα     Πάτμος (Γροίκος)

3. Baos    Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Μύκονος (Χώρα)

4. Barozzi Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Νάξος (Χώρα)

5. Black Rock  Ελληνική μοντέρνα κουζίνα     Σαντορίνη (Οία)

6. Cuvée   Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Κως (Λάμπη)

7. Five Senses - Art "Kouzina"  Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Ρόδος (Λίνδος)

8. Ηλιοβασίλεμα       Ψάρι-Θαλασσινά       Σύρος (Γαλησσάς)

9. Ήταν ένα μικρό καράβι Ελληνική κλασική κουζίνα        Τήνος (Χώρα)

10. Το Θαλασσάκι    Ελληνική κλασική κουζίνα                Τήνος (Όρμος Υστερνίων)

11. Kenshō Restaurant    Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Μύκονος (Ορνός)

12. Το Κόκκινο Ποδήλατο Ελληνική μοντέρνα κουζίνα Σαντορίνη (Οία)

13. Κυρά-Ρόζα  Ελληνική κλασική κουζίνα        Σαντορίνη ( Βουρβούλος)

14. Lady Finger Restaurant      Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Μύκονος (Χώρα)

15. Το Λημέρι του Ληστή  Ελληνική κλασική κουζίνα        Ρόδος (Προφύλια)

16. Μαραθιά    Ελληνική κλασική κουζίνα        Τήνος (Χώρα)

17. Μαυρίκος   Ελληνική κλασική κουζίνα        Ρόδος (Λίνδος)

18. Noble Gourmet Restaurant        Ελληνική μοντέρνα κουζίνα Ρόδος (Καλλιθέα)

19. Παράγκα    Ελληνική κλασική κουζίνα        Ρόδος (Απόλλωνα)

20. Santoro      Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Σαντορίνη (Ημεροβίγλι)

21. Σελήνη       Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Σαντορίνη (Πύργος)

22. Thea Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Μύκονος (Χώρα)

23. Thea Ελληνική μοντέρνα κουζίνα      Ρόδος (Ιξιά)

Διευκρίνηση 

Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανάρτηση: «Η λίστα των υποψηφίων προς βράβευση για το 2019, θα συμπληρώνεται συστηματικά κατά την διάρκεια της σεζόν βάση του ρυθμού των επισκέψεων της κριτικής επιτροπής του Αθηνοράματος στα εστιατόρια και στις ταβέρνες της επικράτειας που προσφέρουν ελληνική κουζίνα και με κριτήριο την αξιολόγηση των γευσιγνωστών. Από την λίστα των υποψηφίων θα βραβευτούν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας όσα εστιατόρια και ταβέρνες θα έχουν βαθμολογηθεί με 14/20 και πάνω.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας επιδίδεται κάθε χρονιά σ’ ένα τεράστιο γαστρονομικό σαφάρι απ΄ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, διανύοντας άπειρα χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια ενός οδοιπορικού που ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και το Αμύνταιο και καταλήγει στην Ρόδο και την Κρήτη.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Αθηνοράματος αξιολογούν και βαθμολογούν πιάτο προς πιάτο εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα δοκιμάζοντας πληθώρα πιάτων και γεύσεων και αξιολογούν λεπτομερώς: για μεν την παραδοσιακή κουζίνα την ποιότητα των πρώτων υλών, την τεχνική των σεφ και την επιδεξιότητά τους, για δε την σύγχρονη ελληνική κουζίνα, επιπλέον, την αρμονία και την ισορροπία των γεύσεων, τα πρωτότυπα υλικά, τους δόκιμους και ευφάνταστους συνδυασμούς, την αισθητική εμφάνιση των πιάτων και τέλος την γενική αίσθηση που εκπέμπει το σύνολο των επί μέρους στοιχείων.

Σας καλούμε να τα επισκεφτείτε, να τα δοκιμάσετε και να μας στείλετε την καταγραφή της δικής σας αξιολόγησης συμπληρώνοντας το ειδικό δελτίο του «Γίνε κι Εσύ Αξιολογητής» συμμετέχοντας ενεργά και με την υπογραφή σας, στο «Βραβείο κοινού».