Νάξος - ΕΑΣ: Στις 5 Δεκεμβρίου ανοίγει το εστιατόριο "1926"

«Το κατάστημα, είναι ένα εγχείρημα το οποίο το πραγματοποιούμε για πρώτη φορά και είναι ίσως το μοναδικό μαγαζί σε αυτό το στυλ σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς θα δημιουργεί εδέσματα μόνο με προϊόντα Νάξου. Ένας επισκέπτης δεν θα βρει ζάχαρη, καφέ και ζυμαρικά ότι παράγει η Νάξος θα υπάρχει εδώ και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής ότι γευτεί στο εστιατόριο της Ένωσης, θα μπορεί να το αγοράσει για το σπίτι του από το πρατήριο του Συνεταιρισμού μας ή ακόμα και από το e-shop της Ένωσης» . Ποιος τα λέει αυτά και γιατί; Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης κάνοντας αναφορά στο .... 1926. Το νέο εγχείρημα της "Ενωσης", ενός εστιατορίου - στη παραλία της Νάξου - του οποίου τα πιάτα θα είναι εξολοκλήρου από τοπικά προϊόντα και δημιουργήθηκε στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, που έχει να επιδείξει μία μεγάλη γκάμα από ντόπιες λιχουδιές.

Και η ώρα των εγκαινίων έφτασε. Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τη ΕΑΣ Νάξου στα social Media "  Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου φέρνει τη Νάξο… στο πιάτο σας! Στην καρδιά της Παραλίας της Χώρας Νάξου, η «Ένωση» ανοίγει το δικό της εστιατόριο, το 1926, όλα, μα όλα, τα καλούδια του οποίου θα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο από υλικά που θα προέρχονται από την ευλογημένη ναξιώτικη γη!

Γαλατοτυρόπιτα με γλυκιά μυζήθρα, γραβιέρα Νάξου, λευκό τυρί και κεφαλοτύρι Νάξου. Παραδοσιακή βυσσινάδα. Μοσχαρίσιο μπιφτέκι σχάρας γεμιστό με καπνιστή γραβιέρα. Σάντουιτς με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και λιωμένη γραβιέρα. Φρέσκο ναξιώτικο γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι. Βιολογικό τσάι του βουνού. Παραδοσιακό ναξιώτικο Ρόστο (χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο).

Όλα αυτά, και πόσα άλλα ακόμη, θα σας σερβίρει καθημερινά το εστιατόριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε μία γευστική πρόταση που… δεν είναι σαν τις άλλες και έρχεται για να προβάλλει τον γαστριμαργικό πλούτο του νησιού μας και να σας ενθουσιάσει! Αυτό το υπέροχο και… πεντανόστιμο ταξίδι ξεκινά την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου! Σας περιμένουμε στο 1926, να απολαύσουμε το ταξίδι μαζί!"

Εμείς πάντως θα κρατήσουμε την άποψη, του Ναξιώτη σεφ Βαγγέλη Βενιέρη (μαζί με το προσωπικό του σε Κουζίνα και έξω απ αυτήν εδώ και εβδομάδες προετοιμάζονται εντατικά) , ο οποίος υπογραμμίζει ότι το εστιατόριο είναι ιδιαίτερο μιας και τα προϊόντα του νησιού θα μπορούν πλέον να δοκιμάζονται απευθείας από τους ενδιαφερόμενους ενώ τόσο τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται όσο φυσικά και η εκτέλεση των συνταγών θα μπορούν να βρίσκονται στην διάθεση του καταναλωτή.  «Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου καταστήματος είναι ότι δεν θα σερβίρονται προϊόντα τα οποία δεν παράγονται στο νησί. Το κατάστημα θα δουλέψει μόνο με τοπικά προϊόντα Νάξου μικρών και μεγάλων παραγωγών. Παράδειγμα δεν θα έχει καθόλου ζυμαρικά και ρύζι μιας και δεν παράγει το νησί. Μόνο τοπικά προϊόντα πιστοποιημένα, υγιεινά, ποιοτικά και απόλυτα ασφαλή. Το ότι δεν χρησιμοποιούνται όλα τα μπαχαρικά η τα μυρωδικά που έχουμε συνηθίσει δεσμεύει λίγο τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων αλλά τα υλικά μας είναι αρκετά και λόγο της ποιότητας τους, η οποία διαφέρει κατά πολύ από την μαζική παραγωγή, όποιος θα δοκιμάσει θα διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα σε ένα πιάτο θα είναι καλύτερο από το συνηθισμένο. Τα πιάτα θα είναι πιο απλά αλλά θα έχει καθαρές γεύσης της Ναξιώτικης γης».

Φωτογραφίες από την προσωπική  ιστοσελίδα της Lia Stai - Interior Design του εστιατορίου 1926