Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Νάξος: Ενας διαφορετικός οδηγός του Καλοφαγά διά χειρός Κωνσταντίνου Μπογδάνου

|

Τόσα χρόνια υμνώ τη Νάξο, καιρός δεν είναι να πούμε μερικά πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα; Ας ξεκινήσουμε με το φαγητό. Αν συνειδητοποιήσεις γιατί η Νάξος έχει τόσο θεϊκό φαγητό θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για πολύ ποικιλόμορφο και εξαιρετικά γόνιμο τόπο. Η Αξά είναι τόσο κορυφή μαγείρισσα ακριβώς λόγω των πολλών και διαφορετικών πρώτης τάξεως υλικών που η κουζίνα της είχε πάντα στη διάθεσή της. Βουνά, κάμποι και θάλασσες τροφοδοτούν κυριολεκτικά το νησί με τα συστατικά της ευωχίας. 

Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (ιστοσελίδα meaculpa.gr

Που τρώμε, λοιπόν. Η παρακάτω λίστα δεν αποτελεί κάποιου είδους σειρά κατάταξης, ούτε περιέχει τα μόνα καλά εστιατόρια στο νησί. Αντίθετα, πολλές καλές επιχειρήσεις απουσιάζουν, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επανέλθουμε με περισσότερες επιλογές εν ευθέτω χρόνω. Κι αυτό διότι γαστρονομικά η Νάξος έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Δύσκολα θα φας άσχημα σ’αυτό το νησί διότι το μέσο γαστρονομικό επίπεδο είναι υψηλό. Με αυτό υπ’όψιν, να μερικά μερικά μέρη που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Βασίλης – Μέλανες: Διάσημον οινοπτηνοφαγείον. Κόκκορας (ειδικά κοκκινιστός με χυλοπίτες), πάπια, πιτσούνι, αλλά και κουνέλι στην πρώτη γραμμή. Εξαιρετικά λαχανικά και κηπευτικά από το μποστάνι τους. Εδώ θα βρεις και το σωστό, αξώτικο, κεχριμπαρένιο, δυνατό και γλυκίζον φωκιανό κρασί. Δροσερή βεράντα ιδανική για βραδάκι στις γραφικές και ήσυχες Μέλανες.

Dal Professore – Χώρα: Στο ωραιότερο σημείο της προκυμαίας ο κορυφαίος σεφ Νίκος Δημητροκάλλης φτιάχνει την καλύτερη καρμπονάρα στο Αιγαίο και το συγκλονιστικότερο αφράτο ζυμάρι πίτσας εν Ελλάδι, ενώ αγγίζει με σεβασμό και φαντασία την τοπική κουζίνα αναμορφώνοντας και εκτοξεύοντας κλασικά πιάτα. Ένα σπουδαίο εστιατόριο όπου το φαγητό μιλά στην ψυχή.

Αμοργινός – Απείρανθος: Πίτες και μαγειρευτά με την παράδοση της ορεινής Νάξου. Ό,τι και να φας εδώ είναι καλό, αλλά μουσακάς, λουκάνικο, ρόστο (αξιώτικο χοιρινό κοκκινιστό με σκόρδο) είναι αχτύπητα. Για κρέατα, ρώτα τη Βούλα. Αν πετύχεις κατσικάκι (ριφάκι) γάλακτος ή καμιά καλοσιτεμένη μοσχαρίσια, θα περάσει από το νου σου να μετακομίσεις στ’Απεράθου.

Γοργόνα – Αγία Άννα: Greek Taverna με περιβάλλον και γεύσεις που σε στέλνουν πίσω στην ανεμελιά των 90s. Τραγανό, πιο-φρέσκο-πεθαίνεις μπαρμπουνάκι, μπυρίτσα, γλυκιά τηγανητή πατάτα και γενικώς ζωντανό ψάρι – ρώτα την μεγάλη αρχηγό, Κούλα, και θα σου πει. Γαριδομακαρονάδα πνιγμένη στην γραβιέρα για μερακλήδες και οτιδήποτε λαδερό με έξτρα έμφαση στη μελιτζάνα. 

Μάρω – Χώρα: Φά’τα όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Τεράστιες μερίδες, υψηλή ποιότητα, σκανδαλιστικές γεύσεις. Για πεινασμένους, οικονόμους και πρακτικούς. Δεν μπορείς να κλείσεις τραπέζι, δεν έχει γλυκό, ούτε θέα, αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Ιδανική για κτηνωδίες μετά την παραλία, ή για take away – στα συν το πρόσχαρο, ευγενικό, αεικίνητο προσωπικό.

Λεφτέρης – Απείρανθος: Στα καλά του, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Ο πρώτος, ίσως, που κατάλαβε πόσο γκουρμέ μπορεί να είναι το κλασικό. Περιβάλλον που φέρνει στο νου Πήλιο, προσεγμένα κουβέρ, σταθερά πιάτα επί δεκαετίες όπου το απλό ανάγεται σε τέχνη. Φάβα, μπιφτέκι γεμιστό και σπιτικά γλυκά ταψιού που δεν χάνονται. Συστήνεται κράτηση.

Τζώννης – Σαγκρί: Στην σκιερή του αυλή, κοντά στον σαγηνευτικό ναό της Δήμητρας, ο Τζώννης προσφέρει τίμια κουζίνα από αγνά υλικά. Κοντράρει σε κρεατικά το γειτονικό Φιλότι, φτιάχνει μια σπέσιαλ σαλάτα με τριζάτο τυροντρέσινγκ, κάνει καλή greek πίτσα, φημίζεται και για το γαλακτομπούρεκό του, που συναγωνίζεται εκείνο του Γαλάνη στο Χαλκί.

ΝΙSSAKI – Χώρα: Το ομώνυμο ξενοδοχείο της οικογένειας Παπαδόπουλου στον Άη Γιώργη είναι πρωτοπόρο στο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Στο εστιατόριό του, πάνω στο κύμα, τρως πιάτα καλοδουλεμένα, που απευθύνονται σε απαιτητικές παλέτες. Για τους οπαδούς, εδώ τα καλύτερα μουλ μαρινιέρ. Σοβαρό wine list, τοπ σέρβις, σημασία στη λεπτομέρεια καθ΄όλα.

ΟSTRIA INN – Μουτσούνα: Αξίζει να οδηγήσεις μέχρι τη Μουτσούνα μόνο και μόνο για να φας στον Γιάννη. Η νοστιμότερη ωριμασμένη μπριζόλα του νησιού, τρομερό ψάρι, μενού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων από μερακλή που το’χει ψάξει και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο. Προσοχή: Ίσως, η νούμερο ένα τηγανητή πατάτα στο νησί της πατάτας.

Αξιώτισσα – Καστράκι: Η ελευθεριακή ομάδα που διαχειρίζεται την επιχείρηση έχει φτιάξει ένα καλό εστιατόριο, που δίνει έμφαση στα δικά του, βιολογικά κατά το δυνατόν υλικά και συνταγές από το αρχιπέλαγος και την καθ’ημάς Ανατολή. Για να φας το αξιομνημόνευτό χουνκιάρ στο ειδυλλιακό περιβάλλον θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι μέρες πριν.

Πηγή – Ποταμιά: Κατσικάκι στη γάστρα, μελιτζάνα γλύκισμα, πιπερόπιτα, αλλά και κοντοσούβλι, κοκορέτσι ποίημα, κόκορας θαύμα. Κλασική ελληνική κουζίνα με ναξιώτικη δύναμη σε ένα περιβάλλον που ανοίγει την όρεξη: Μέσα στα δέντρα, δίπλα ακριβώς σε μια κελαρυστή πηγή, θυμίζει ότι η Νάξος είναι ένα νησί που διαρκώς σε εκπλήσσει – σαν το φαγητό του. 

Tortuga – Πλάκα: Μύκονος χωρίς Άραβες. Κλείσε κρεβάτι στην άμμο, βούτα, πιες τον καφέ σου, χάζεψε το ψαρωτικό τοπίο, ανέβα στο εστιατόριο και βούτα στο μενού του Λαζάρου. Καβούρι-μάνγκο, χτένια, ριζότο θαλασσινών έπος, ΠΑΝΤΑ φοβερό κρέας και ψάρι, ταλιάτες, πικάνιες, ταρτάρ, σεβίτσε, σέα, μέα, στύρες, μπύρες, άσε. Εδώ επίσης η σοβαρότερη λίστα κρασιών στο νησί και μπαρ αξιώσεων.

Γενικά τιπς:

– Όπου υπάρχει διαθέσιμη ντόπια καλή ντομάτα (ρωτάμε, δεν είναι ντροπή) ζητάμε την ναξιώτικη χωριάτική με ξινομυζήθρα, που την κάνουν στο νησί κρεμώδη, πλούσια και εύγευστη. Βγάνομενε και σούπερ φασολάκια πράσινα. Και κηπευτικά γενικώς. Βουρ.

– Το τυρί της Νάξου είναι ολόκληρο γνωστικό πεδίο. Ο τόπος αυτός παράγει τυριά με φαντασία και αφοσίωση που απηχεί την πανάρχαια κτηνοτροφική ιστορία του. Δεκάδες χιλιάδες κεφάλια – και ζα και τυριά. You can’t go wrong μ’ένα πλατό τυριών πουθενά στην Αξά. Πριν φύγεις, πάρε από τον συνεταιρισμό ένα κεφαλάκι γραβιέρα, την παλαιωμένη με την τρούφα.

– Πατάτα: Στην Αθήνα και αλλού τη νοθεύουν οπότε αν δεν βρεις ΕΑΣ δεν ξέρεις πάντα τί γίνεται, αλλά στο νησί, νισάφι, η βασίλισσα είναι στο θρόνο της. Χτύπα την σε κάθε συνταγή και υφή. Το απόλυτο κριτήριο εστιατορίου. Αν δεν έχουν πατάτα Νάξου, μην κάτσεις. 

– Σφολιατοτυροπιτοειδή, κουλουράκια, ψωμάκια, κισάκια, σνακ, καφέ από το Ραντεβού, που κάνει και καλά γλυκά. Μακαρόν (ναι, μακαρόν) επιπέδου La Duree από το φίνο, αναπάντεχα αριστοκρατικό και γευστικώς εξαίσιο ζαχαροπλαστείο Ακταίον. 

– Έμπειρο οικογενειακό ψητοπωλείο μερακλή τύπου που φτιάχνει δικό του γύρο, το Σπιτικό στην προκυμαία. Εδώ κάθε είδους σουβλιστό και ψητό, καλό κρασάκι, σπιτική ρακή. Παραδίπλα το πιο φαστφουντέ, επίσης καθαρό και πιο light, Yasouvlaki. 

– Καφέ στη Χώρα στο Κίτρον. Εκεί και το ομώνυμο λικέρ το αποστασσόμενον εν Χαλκείω έτι σήμερον μετά παραδοσιακών υλικών, πατροπαραδότου συνταγής και τρόπου, χωνευτικόν και ορεκτικόν και βάση του απροσδόκητα καταπληκτικού κοκτέιλ 1896.

Αυτά, για την ώρα.

Σε όλα τα μέρη που συστήνω, μπορείς, αν θέλεις, να λες ότι σε στέλνω εγώ προσωπικά. Δεν θα είναι ψέματα. Καλή όρεξη και καλή αντάμωση σ’ευλογημένους τόπους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air