Νάξος και Καρντάσιαν στο διάσημο ελληνικό "Estiatorio Milos" της Νέας Υόρκης

Κάποτε, στα μέσα της δεκαετίας του 90, ένας από τους κορυφαίους γευσιγνώστες της Αμερικής είχε γράψει «Η Δύση οφείλει τον πολιτισμό της στους Έλληνες. Αλλά οι αρχαίοι ήσαν πολύ απασχολημένοι με το πνεύμα για να επινοήσουν κουζίνα. Η ελληνική μαγειρική δεν έχει να επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα, αν κρίνουμε από τα εστιατόρια που την εκπροσωπούν στην αλλοδαπή». Κι όμως αυτό άλλαξε. Χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία, οι παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες δίνουν τη θέση τους σε μοντέρνα εστιατόρια που ποντάρουν στην Ελληνική Κουζίνα και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Όπως το «Estiatorio Milos» στη Νέα Υόρκη… Ξεκίνησε μεν από το Μόντρεαλ, αλλά έφτασε άμεσα σχεδόν στη Νέα Υόρκη κι από εκεί στο Λας Βέγκας, το Μαϊάμι, το Λονδίνο και στο … Χίλτον στην Αθήνα. Όπου φέτος πήρε και ένα …σκούφο. Όμως τι αναφέρεται για το «Estiatorio Milos» στον οδηγό της Michelin: «Αυτό το ελληνικό εστιατόριο εστιάζει στη θάλασσα. Το δείπνο εδώ κάνει όλους να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε χαλαρωτική εκδρομή στις ακτές της Μεσογείου».

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις Κυκλάδες ή τη Νάξο; Αρχικά με τις …Κυκλάδες ελέω Κιμ Καρντάσιαν. Ξέρετε, της γνωστής οικογενείας η οποία πέρυσι ήταν στην Μύκονο για τις ανάγκες του οικογενειακού σόου που διαθέτει. Και έμεινε περισσότερο από μία εβδομάδα. Και γεύτηκε τις χαρές της Ελληνικής Κουζίνας. Και την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στο διάσημο" Estiatorio Milos" της Νέας Υόρκης, επιλέγοντας μεσογειακές γεύσεις. Η Καρντάσιαν έφτασε στο εστιατόριο κάνοντας ακόμα μια εκρηκτική εμφάνιση, χωρίς να φορέσει την μπλούζα της. Και δοκίμασε μεσογειακές γεύσεις, επιλέγοντας από το πλούσιο μενού του εστιατορίου.

Αυτό το ένα.. Το δεύτερο και πιο άμεσο με τη Νάξο; Πρόσφατα εκπρόσωποι του εστιατορίου βρέθηκαν στη Νάξο και είχαν επαφές με παραγωγούς ντόπιων γλυκισμάτων σε μία προσπάθεια να βρουν το κάτι το ιδιαίτερο. Το ξεχωριστό. Άλλωστε σχεδόν από κάθε γωνιά των Κυκλάδων προμηθεύονται είτε πρώτες ύλες, είτε ψάρια, είτε γλυκίσματα. Οπότε γιατί όχι και από τη Νάξο που φημίζεται για τα καταπληκτικά γλυκά της. Και αναμένουμε τις εξελίξεις…

Να σημειώσουμε ότι το "Estiatorio Milos" βρίσκεται στους 55 δρόμους, ανάμεσα στην 6η και 7η Λεωφόρο. Δηλαδή mid-town στο Μανχάταν. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του κόστισαν 4 εκατ. δολάρια. Χωράει 185 άτομα και 40 ακόμη στην πριβέ τραπεζαρία του επάνω πατώματος. Λειτουργεί από τον Αύγουστο του '97, για μεσημεριανό από τις 12 και για δείπνο από τις 5 το απόγευμα. Κάνει τρία sittings, τουτέστιν ταΐζει 500 περίπου ανθρώπους ημερησίως. Χαρακτηρίζεται δε από τα παραδοσιακά του άσπρα τραπεζομάντηλα, ενώ οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν φρούτα και ψάρια από πάγκους που βρίσκονται εντός. Τα εδέσματα που προσφέρει συνοδεύονται όλα με τζατζίκι και σκορδαλιά, ενώ είναι γνωστό για την καρυδόπιτα του.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News