Νάξος - Μικρές Κυκλάδες: Οι γεύσεις τους μέσω Νέζου έφτασαν έως το Βόλο

"Στον πηγαιμό για τη Νάξο...Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!"  Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου "Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες". Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ωκεανός" γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου... Και σε 320 σελίδες.

Και το οποίο έφτασε έως το Βόλο, την πατρίδα του τσίπουρου και των γευστικών μεζέδων που έχουν αναγάγει σε επιστήμη το υπέροχο φαγητό…   Και μάλιστα η εκδήλωση που έγινε εκεί και σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου είχε τεράστια απήχηση… Εκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του Δημήτρη Καπούνη, του προέδρου και Διευθύνοντα συμβούλου της ΕΑΣ Νάξου που αναφέρθηκε σε σύντομη ομιλία στην κίνηση του Χρήστου Νέζου σχετικά με το βιβλίο. Τόνισε ότι για δύο χρόνια ο γνωστός δημοσιογράφος ανέβαλε την έκδοση  του βιβλίου αλλά στο τέλος όλα πήγαν καλά, αναφέρθηκε στο ταξίδι στην Ηρακλειά και εξέφρασε το παράπονό του «Χρήστο, ο Μιχάλης (σ.σ. Κορρές) είναι αυτός που ήταν σκιά σου σε όλο αυτό το ταξίδι κι εσύ δεν έχεις γράψει ούτε μία λέξη και ο Μιχάλης συνέχεια μου παραπονιέται…» Και ο Χρήστος Νέζος με ψυχραιμία απάντησε «το έκανε επίτηδες… Θα γίνει ιδιαίτερη  αναφορά για τον Μιχάλη στην αγγλική έκδοση του βιβλίου, καθότι ο Μιχάλης με την συνεισφορά του στο βιβλίο με βοήθησε πάρα πολύ και αξίζει το καλύτερο δυνατό¨. Εμείς να αναφέρουμε ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η Ναξιώτισσα τραγουδίστρια Στέλλα Κονιτοπούλου που αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για το εν λόγω βιβλίο…

Ο ίδιος ο Νέζος πάντως αναφερόμενος στη προσπάθεια αυτή επανέλαβε για μία ακόμη φορά «όταν είπα την ιδέα μου στον Δημήτρη Καπούνη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου ενθουσιάστηκε και με στήριξε από τη πρώτη στιγμη. Δεν είμαι σεφ, απλά μαγειρεύω στο σπίτι, όπως όλοι σχεδόν όταν έχουμε χρόνο. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε αρκετές συνταγές που έχουν βάση τα τοπικά προϊοντα της Νάξου  και των Μικρών Κυκλάδων, η ποιότητα των οποίων είναι ξεχωριστή. οι αγαπημένες μου συνταγές; Πολλές. Αν και ξεχωρίζω δύο: τους κουραμπιέδες που όπως ξέρω από την οικογένειά μου δεν είναι μόνο μίας συγκεκριμένης περιόδου αλλά σε όλες σχεδόν τις γιορτές του έτους και το κριθαράκι με μοσχαρίσιο κρέας. Συνταγή  που έρχεται από τα Κουφονήσια και έχει πολλά λαχανικά. Από εκεί και πέρα, έχουμε συνταγές που μου έδωσαν γνωστοί φίλοι, όπως η Ντίνα Νικολάου που λατρεύει τη Νάξο ή ο Μάριος Γλύκας αλλά και τόσοι άλλοι... Και βέβαια όταν μιλάμε για προϊοντα της Νάξου δεν μπορούμε παρά να μην αναφερθούμε στο Ζαμπόνι της Απειράνθου, ανώτερο και από το προσούτο, τις προβάτσες που δεν ήξερα τι είναι ή τα σεφουκλωτά... Τα γνωστά σεσκουλα..."

Οσο για την εκδήλωση; Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα onlarissa.gr “ Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019,  ώρα 19.30, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Domotel Xenia Volos (Πλαστήρα 1, Βόλος), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ του δημοσιογράφου Χρήστου Νέζου. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος προλόγισε το βιβλίο και συντόνισε την εκδήλωση. Για τον Χρήστο Νέζο και το βιβλίο του μίλησαν η πλαστική χειρουργός Αθηνά Μπέη, η τραγουδίστρια Στέλλα Κονιτοπούλου και η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ Δημήτρης Καπούνης, ο οποίος ήρθε ειδικά από τη Νάξο για να κάνει έκπληξη στον Χρήστο Νέζο! Μίλησε δε με μεγάλο ενθουσιασμό για την έκδοση, αλλά και για τη φιλία του με τον Χρήστο. Ο Χρήστος Νέζος ετοίμασε με μεγάλο μεράκι και ενθουσιασμό το βιβλίο του με συνταγές από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Σε αυτό θα βρει κανείς τις πιο νόστιμες συνταγές από τη Νάξο, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και την Ηρακλειά.

“Να λοιπόν ένα βιβλίο γεμάτο φως ελληνικό, γεύσεις και συνταγές που ξεπερνούν την καθημερινότητα και την επαναφέρουν στην πραγματικότητά που της αναλογεί: στο δικό μας χώρο. Κι ακόμη πρόκειται για φαγητά που γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για αυτά, για υλικά που υπάρχουν στον μανάβη της γειτονιάς μας, για φαγητά που η γεύση έχει μνήμη και διασώζει ευτυχώς και επιτυχώς την ανάμνησή τους”. Απόσπασμα από τον πρόλογο της Ροσσάνας Πώποτα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Elxis Spa & Elxis Medical».