Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Στρώσαμε τρία τραπέζια και σας περιμένουν

Νάξος: Στρώσαμε τρία τραπέζια και σας περιμένουν

|

Από τη Μουτσούνα έως τον Κινίδαρο και τη Χώρα Νάξου … Η Νάξος ως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι ένας μικρός γαστρονομικός παράδεισος, με ντόπια κρέατα, ολόφρεσκα ψάρια, παλαιωμένα τυριά, περιβόλια με φρουτόδεντρα, διάσημες πατάτες, είναι λίγο πολύ γνωστά. 

Στο νησί της Νάξου υπάρχουν πολλά μέρη για να απολαύσει κανείς καλό και έντιμο και φαγητό. Υπάρχουν και τρία σημεία, ένα δίπλα στο κύμα, ένα στα όρη και τ’ άγρια βουνά, και ένα στην καρδιά της Χώρας, τα οποία αν και σερβίρουν εκ διαμέτρου διαφορετικά πιάτα, υπηρετούν, το καθένα με το ολόδικό του τρόπο από που θα λέγαμε αληθινή γαστρονομία.  

Του Δημήτρη Σταθόπουλου (fnl-guide.com)

Στη Μουτσούνα…

Ξεκινήσαμε ανάποδα. Η πρώτη στάση μας έγινε στην άλλη πλευρά του νησιού. Διασχίσαμε όλο το νησί εγκάρσια και μετά από μία ώρα δρόμο φτάσαμε στο ονειρεμένο λιμανάκι της Μουτσούνας. Επίνειο της Απειράνθου και σημείο που κατέληγε ο πρώτος εναέριος σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα Βαλκάνια, και μετέφερε από την καρδιά του βουνού, βαγονέτα γεμάτα με σμύριδα. Στη Μουτσούνα γινόταν η  φόρτωσης της σμύριδας στα καράβια και η περιοχή αποτελεί ένα μίνι μουσείο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας μας. Στη σκάλα, δύο θεόρατοι γερανοί φόρτωσης, οι ράγες για τα βαγονέτα καθώς και ένα ζευγάρι καπόνια (βραχίονες για την ανέλκυση μικρών σκαφών), διαμορφώνουν ένα σπάνιο τοπίο με φανατικούς εραστές.

Στην καρδιά του μικροσκοπικού λιμανιού, Η Απανέμη είναι ένα γαστρονομικό απάγκειο για να γευτείς τη θάλασσα. Η Μαρία ψυχή του μαγαζιού, και ο Ματθαίος βαθύς γνώστης του ψαριού, φρόντισαν να απολαύσουμε τη θαλασσινή Νάξο με τρόπο αξέχαστο. Τη μέρα που φτάσαμε είχε εξαιρετικό γαυράκι παστό που το απολαύσαμε με βρασμένα χόρτα. Ακολούθησε ένα καρπάτσιο σαργού, ίσως ένα από τα καλύτερα καρπάτσιο που έχουμε γευτεί. Κομμένο με μαστοριά, όχι πολύ λεπτό, να αισθάνεσαι τη φρεσκάδα του μαριναρισμένου ψαριού, είναι μία γεύση που απολαύσαμε με κλειστά μάτια. Μία απλή πατατοσαλάτα από πατάτες Νάξου με κάπαρη ήταν η ιδανική παρέα. Συνεχίσαμε με μία τηγανιά με ολόφρεσκα μπαρμπούνια, τα οποία τα φάγαμε σαν τσιπς. Είχαμε πρόθεση να πιούμε ούζο από μία αξιοπρόσεκτη γκάμα ούζων που διαθέτει το μαγαζί. Τελικά, εντοπίσαμε στην μικρή αλλά προσεγμένη λίστα κρασιών, μια εξαιρετική έκπληξη. Μία Σητεία του 2013, το συγκλονιστικό λευκό κρασί του Γιάννη Οικονόμου. Στις τελευταίες γουλιές αγναντεύαμε στο βάθος του ορίζοντα την Δονούσα, και δυο-τρεις ψαρόβαρκες που βγαίναν από το λιμάνι για να ρίξουν δίχτυα.  

Στο Γερμανό γλύπτη!

Η Σητεία του Οικονόμου μας άνοιξε την όρεξη για τέχνη. Σ αυτή την απόμερη γωνιά του νησιού, όπου το άχρονο στοιχείο των Κυκλάδων, είναι κυρίαρχο, ένας Γερμανός γλύπτης έχει φτιάξει το καταφύγιο του. Ο Ingbert Brunk εδώ και τριανταπέντε χρόνια δουλεύει το ναξιώτικο μάρμαρο και δημιουργεί αριστουργήματα. Το εργαστήριο και το εντυπωσιακό ατελιέ του είναι κρυμμένο στον Αζαλά, πέντε λεπτά από το λιμανάκι της Μουτσούνας. Αξίζει να τον αναζητήσει κανείς και να βιώσει μία μοναδική εμπειρία τέχνης.

Από τη Θάλασσα στο βουνό

Αν και νησί, η Νάξος είναι πρώτα απ’ όλα διάσημη για τα κρέατά της. Ελευθέρας βοσκής κατά κύριο λόγο, συχνά βόσκουν δίπλα στο κύμα, μικροί παραγωγοί και έμπειροι κρεοπώλες, ολοκληρώνουν μία αλυσίδα η οποία προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας κρέας.

Πάνω στα όρη του νησιού, στο φημισμένο για το μάρμαρο και τους μουσικούς του, Κινίδαρο, υπάρχει ένα στέκι διάσημο στους λάτρεις του κρέατος. Κρεοπωλείο και ταβέρνα εδώ και τρεις γενιές με βαθιά γνώση του κρέατος. Ο Βασίλης, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, πήγε το μαγαζί σε άλλο επίπεδο. Κρέατα σιτεμένα με μεγάλη μαστοριά, παλαιωμένη Ναξιώτικη γραβιέρα,  επιλεγμένες ετικέτες από τον αιγαιοπελαγίτικο αμπελώνα δημιουργούν στο μικρό παραδοσιακό χώρο μία γαστρονομική έκπληξη. Το T-bone steak από μοσχάρι του νησιού που δοκιμάσαμε, παλαιωμένο κοντά στις 40 μέρες ήταν ένα γευστικό όνειρο. Εξαιρετικό και το κοκκινιστό κατσίκι κατσαρόλας με τηγανητές πατάτες. Επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά τις στενές εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ Νάξου και Κρήτης, πίνοντας το Κτήμα Μηλιαράκη, από τη ζώνη των Πεζών. Κοτσιφάλι και μανδηλάρι, με την αύρα του Αιγαίου και τη δωρικότητα της Κρήτης.  Επιδόρπιο τα μοναδικά γλυκά του κουταλιού της Μαριέττας Μαργαρίτου που έχει το εργαστήριο naxion κοντά στην παραλία στη χώρα της Νάξου. Απολαύσαμε το βύσινο, τραγανό και ελαφρώς ξινό και τη μοναδική παπυλώνα, ένα εσπεριδοειδές που καλλιεργείτε μόνο στην Νάξο και την Άνδρο.

Κατηφορίσαμε από το χωριό απολαμβάνοντας μία συγκλονιστική θέα στα λατομεία του νησιού.

Στα στενά της Χώρας

Ένα μαγικό ξέφωτο, ένα παραδοσιακό παλαιό εκκλησάκι και ένας τεράστιος ευκάλυπτος, είναι το σκηνικό για το εστιατόριο του Αποστόλη, στους πρόποδες του κάστρου της Χώρας από την πλευρά του λιμανιού. Για δεκαετίες ήταν μία παραδοσιακή ταβέρνα του κυρ-Αποστόλη, που στα χέρια του γιού του, του Δημήτρη μεταλλάχθηκε σε κάτι καινούριο που εμπερικλύει, τον σεβασμό στην παράδοση, τη βαθιά γνώση των υλικών και τη τόλμη για μια αιγιαοπελαγίτικη δημιουργική κουζίνα. Ολόδροσες σαλάτες με μέλι, εξαιρετικό ζαμπόνι, το τοπικό αλλαντικό που στεγνώνει μέσα σε θαλασσινό αλάτι, ντολμαδάκια με φρέσκα ανοιξιάτικα αμπελόφυλλα, φάβα με εξαιρετική κάπαρη.  Αισθανθήκαμε ότι βρήκαμε το στέκι μας στη Χώρα και ότι αναμένεται να υπάρξει λαμπρό μέλλον για τον προκομένο και δημιουργικό Δημήτρη.  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα