Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΟ Ναξιώτης Ξενάκης έτοιμος να κατακτήσει τους γαλλικούς ουρανίσκους με macaron Αιγαίου

Ο Ναξιώτης Ξενάκης έτοιμος να κατακτήσει τους γαλλικούς ουρανίσκους με macaron Αιγαίου

|

Ο Ναξιώτης Σταμάτης Ξενάκης (ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Ακταίον») προκρίθηκε στον τελικό της 19ης Μαρτίου όπου στην Πρεσβεία της Γαλλίας απέναντι σε τρεις φιναλίστ θα παλέψει για να δημιουργήσει το καλύτερο ελληνικό macaron – Τι αναφέρει στην ανάρτησή του μετά τον 2ο ημιτελικό   

Για κάποιους το macaron μπορεί να μην λέει τίποτα και να είναι ένα απλό γλυκό, όμως για τους γάλλους ζαχαροπλάστες και την γαλλική κοινωνία είναι ένα «στολίδι».. που μόλις το δοκιμάσετε, ο ουρανίσκος σας θα πλημμυρίσει «απόλαυση»! Και όσοι έχουμε την τύχη να βρεθούμε στη Γαλλία έστω και περαστικοί, κάνοντας μία βόλτα στις βιτρίνες διαπιστώνουμε ότι το «κεφάλαιο macaron» είναι ανεξάντλητο… Ο συνδυασμός γεύσεων και τα χρωμάτων είναι απλά χωρίς όρια.. Συνδυασμοί που σε καθηλώνουν καθότι μπορείτε να βρείτε το πιο απλό και λιτό όπως αυτό του βουτύρου έως με σοκολάτα, μέλι, ελαιόλαδο, οποιοδήποτε φρούτο, εσάνς λουλουδιών ή μυρωδικών και μπαχαρικών μέχρι macaron ξεχωριστά με φύλλο χρυσού και σαμπάνιας…

Τι σχέση έχει με την Ελλάδα και τη Νάξο; Ε… όλοι οι ζαχαροπλάστες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο macaron και στη Νάξο, στο ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» ο Σταμάτης Ξενάκης (μαζί με την Καλλίτσα Φραγκίσκου διατηρούν το εν λόγω ζαχαροπλαστείο) έχει αναδείξει το macaron σε ένα γευστικό αριστούργημα που θα μετανιώσεις εάν δεν το δοκιμάσεις..  Και το πόσο καλός είναι στη δουλειά του πιστοποιήθηκε πρόσφατα στον μεγάλο διαγωνισμό που πραγματοποιείτε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με θέμα «το καλύτερο macaron». Κίνηση που έρχεται μέσω του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2018» (4η χρονιά) με πρωτοβουλία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του πρώτου ελληνογαλλικού macaron. Ενέργεια που έρχεται με σκοπό να εορταστεί η γαστρονομία σε όλον τον κόσμο, κι έτσι η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του macaron.

Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις και πλέον έχουμε μπει στην τελική  ευθεία όπου οι τέσσερις καλύτεροι, δύο από Αθήνα και δύο από Θεσσαλονίκη θα παλέψουν στις 19 Μαρτίου για τον τίτλο του κορυφαίου… Μάχη που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και θα έχει όχι απλά άρωμα Αιγαίου αλλά και Νάξου… Κι αυτό γιατί όπως αναφέραμε νωρίτερα, η αγάπη και το πάθος του Σταμάτη Ξενάκη για τη ζαχαροπλαστική τον έφερε σε θέση ισχύος… Παρουσίασε το macaron με άρωμα Αιγαίου (με γλυκάνισο και ανθό αλατιού) ενώ μαζί του θα βρίσκεται και η Χρυσή Μουράτ που παρουσίασε macaron ganache με πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια… Από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν η Αγγελική Αγάθου που παρουσίασε macaron (με Kuquat – σοκολάτα) και η Ευθυμία Νανέρη με macaron που είχε παντζάρι, κρέμα Ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά (!!!)

Ποια η ανάρτηση του Ναξιώτη ζαχαροπλάστη που θα παλέψει στις 19 Μαρτίου στον μεγάλο τελικό απέναντι σε τρεις κυρίες; «Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μας σήμερα. Η πρόκριση μας στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό macaron, επισφραγίζει την προσπάθεια, τον κόπο, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, το μεράκι και την αγάπη που τόσα χρόνια απλόχερα προσφέρουμε σε αυτό που ονομάζουμε υψηλή ζαχαροπλαστική τέχνη. Ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή γιατί δεσμεύομαι προσωπικά πως τα καλύτερα έρχονται….Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια».

Όλοι οι δρόμοι λοιπόν οδηγούν στις 19 Μαρτίου στη Ambassade de France en Grece – πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.  Τι θα δούμε εκεί; Με βάση το πρόγραμμα οι τέσσερις φιναλίστ θα πρέπει να ετοιμάσουν 500 macaron στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα από το Σάββατο 17 έως την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, υπό την επίβλεψη των σεφ.

– Τα κριτήρια επιλογής είναι: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του macaron, η γενική του όψη, καθώς επίσης και η τεχνική προετοιμασίας τους.

– Οι 4 φιναλίστ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα macaron διαφορετικό από εκείνο που ετοίμασαν για τον πρώτο γύρο, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχει ένα ελληνικό άρωμα, μια ελληνική γεύση.

-Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής θα κατανείμει στο σύνολο 50 βαθμούς μεταξύ των 4 φιναλίστ. Κάθε καλεσμένος στην βραδιά θα διαθέτει επίσης από έναν βαθμό που θα απονείμει στο macaron της προτίμησής του.

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού :

Πρόεδρος της επιτροπής :

– Jean-Marie Hoffmann, Σεφ στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Αθήνα

Επίτιμος Πρόεδρος :

– Φίλιππος Χρονόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Palais Royal, Παρίσι

Επιτροπή :

– Γιώργος Αυγέρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική

– Jean-Louis Capsalas, Σεφ στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα

– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis , Αθήνα

– Πόπη Χρυσανθίδου, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

– Δημήτρης Χρονόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting

– Ανδρέας Λαγός, Nomad Σεφ, Ελλάδα

– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Σεφ στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα

– Ντίνα Νικολάου, Σεφ στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι

– Nικόλας Νικολακόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα

– Δημήτρης Παμπόρης, Σεφ στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

– Στέλιος Παρλιάρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα

– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος, Ιππότης Αγροτικής Αξίας, Αθήνα

Τα Βραβεία

Βραβεία για όλους τους υποψήφιους :

· Μια ποδιά κουζίνας της « Clément Design »

· Μια βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

· Μια πρόσκληση για δύο άτομα για τον τελικό της 19ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Βραβεία των νικητών του Τελικού :

– 1ο βραβείο :

· Επίσημο Μακαρόν της Πρεσβείας της Γαλλίας στα διάφορα κοκτέιλ που παραθέτει

· Ένα Blixer 3D της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 2500€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »

– 2o, 3o και 4ο βραβείο:

· Ένα Ραβδομπλέντερ της « ROBOT COUPE » αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ

· Ένα σακάκι κουζίνας της « Clément Design »


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου

Το Σάββατο 30 Αυγούστου στον χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Νάξου

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.