Οι 50 αποχρώσεις της... κουζίνας του Αιγαίου

Πενήντα νησιά με πενήντα τοπικές κουζίνες που αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητά τους, το πέρασμά τους στο χρόνο. Πλούσιες γεύσεις, προϊόντα ποτισμένα από την αλμύρα του Αιγαίου Αρχιπελάγους, το φως του ήλιου. Αυτές οι δύο ευεργετικές επιρροές είναι κατ’ ουσίαν η ειδοποιός διαφορά των προϊόντων του Αιγαίου.

Μικρές παραγωγές, με ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, αλλιώτικη γεύση. Οι συνταγές? Χάνονται πίσω στο χρόνο. Από τη νεολιθική εποχή χρονολογείται η κακαβιά, το… κονσομέ του αιγαίου που σε κάθε νησί υπάρχει είτε μια παραλλαγή είτε ένα «μυστικό» στην διαδικασία παραγωγής. 

Το παστέλι, μελεκούνι στη Ρόδο, απαραίτητο συνοδευτικό σε γάμους και βαπτίσεις, δένει τα μυστήρια όπως το μέλι δένει το σουσάμι. Το μέλι, θυμαρίσιο… το νέκταρ του Ποσειδώνα που του δίνει δύναμη να ελέγχει τα κύματα του αρχιπελάγους. Τα βότανα, μοναδικά αυτοφυή, ιδιαίτερα, τα απαραίτητα συστατικά της γαστρονομικής επιτυχίας των μαμάδων και των γιαγιάδων του Αιγαίου.

Ο γαστρονομικός πλούτος των 50 νησιών ανεξάντλητος, όπως το ανεξάντλητο μπλε που τυλίγει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, το dna της πατρίδας μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στοχευμένα τον αναδεικνύει τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνώς, προάγοντας την τοπική οικονομία και επενδύοντας σταθερά στην ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς.

Και βέβαια να σημειώσουμε εδώ ότι οι Αμερικανοί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποκλίθηκαν στις γεύσεις του Νοτίου Αιγαίου… Η είσοδος στον «ναό της γαστρονομίας» το James Βeard House, πριν από έναν μήνα συνοδεύτηκε από την απόλυτη επιτυχία και με γυναίκες (συνεργασία με την ‘Dames d’Escoffier’, κλειστό κλαμπ γυναικών, οι οποίες είναι σεφ και ασχολούνται με την διατροφή) να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή τη χρονιά΄… Και έκλεψαν την παράσταση: Σαλατούρι, Φάβα, Χτυπητή, Ντοματοσαλάτα με Φουσκωτή, Κακαβιά, Ρεβυθάδα, Χταπόδι με μέλι, Αρνάκι Φρικασέ, Γιουβέτσι Μπρούσκο, Ελληνικό Μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού… Κάθε πιάτο είχε πίσω του ιστορία αιώνων…

Και βέβαια να προσθέσουμε εδώ ότι η ΠΝΑΙ θα συμμετέχει σε μια μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Μεγάλη Βρετανία 22 και 23 Απριλίου στο Λονδίνο, ενώ από τον Μάιο και μετά, θα ξεκινήσουν μια σειρά από γιορτές και γαστρονομικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά μας. Και όπως τονίζει η επικεφαλής της Επιτροπής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη, «Η Γαστρονομία είναι Πολιτισμός, προάγει την Παράδοσή μας και είναι πολύ σημαντική προβολή των νησιών μας αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν προορισμό σύμφωνα με το φαγητό».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr