Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠαρουσιάστηκαν τα 100 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά η Νάξος απούσα…

Παρουσιάστηκαν τα 100 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά η Νάξος απούσα…

|

Ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε λαμπρή τελετή στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, τα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας – Εντυπωσιακή τιμή για το «Θαλασσάκι» στην Τήνο (βραβεύτηκε ως το καλύτερο με ελληνική κουζίνα) σάρωσαν τα εστιατόρια της Μυκόνου αλλά η Νάξος απούσα… 

Γαστρονομία… Ένα είδος τουρισμού που αναπτύσσεται συνεχώς και προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδείξει όχι μόνο τα προϊόντα που παράγει αλλά και την δημιουργία που έχουν μέσα της οι Έλληνες σεφ αλλά και οι επιχειρηματίες που σε μία δύσκολη οικονομική στιγμή στηρίζουν τις επενδύσεις τους… Και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορείς να δεις όμορφα εστιατόρια που σε προκαλούν να καθίσεις και να απολαύσεις το φαγητό. Και μάλιστα; Διαφορετικές κουζίνες. Πόσο μάλλον στις Κυκλάδες όπου τα νησιά που συνθέτουν το Νομό έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν διαφορετικά είδη φαγητού. Ακόμη και μέσα στα ίδια τα νησιά, ο τρόπος παρασκευής του ίδιου πιάτου είναι διαφορετικός…

Και φτάσαμε την περασμένη Τρίτη να δούμε σε μία λαμπρή τελετή (στη Τεχνόπολη, στο Γκάζι) την απονομή των 100 καλύτερων εστιατόριων της Ελλάδας τα οποία ψήφισαν 100+ επώνυμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, του lifestyle και της γαστρονομίας. Και μας έκανε εντύπωση… Όχι γιατί οι Κυκλάδες δεν είχαν την τιμητική τους, αλλά γιατί η Νάξος ήταν απούσα. Από τη μία το περιμέναμε. Αλλά από την άλλη βλέποντας καθημερινά να ανοίγουν νέα εστιατόρια αλλά και να ανανεώνονται συνεχώς ακόμη και τα πιο παλιά, είχαμε την κρυφή ελπίδα να δούμε έστω κι ένα στα 100 καλύτερα…Το γιατί δεν μπαίνουν; Μπορεί να είναι θέμα δημοσίων σχέσεων.. Μπορεί να είναι θέμα ικανοτήτων…

Γιατί λόγω της εσωστρέφειας που έχουμε θεωρούμε ως άλλες κουκουβάγιες ότι έχουμε καλά εστιατόρια αλλά οι ξένοι να μην το αντιλαμβάνονται… Είναι ένα ζήτημα αυτό. Το γιατί η Ναξος είναι απούσα όταν το παρών δίνουν εστιατόρια από την Κιμωλο, την Σίφνο ή την Σύρο και την Τήνο (2)… Μήπως κάτι δεν κάνουμε τελικά καλά; Η έχουμε μείνει στο σκεπτικό “εμείς είμαστε οι καλύτεροι” και αυτό λειτουργεί αρνητικά στην αγορά; Και συν τοις άλλοις; Αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια γιατί η Νάξος δεν απέκτησε ένα εστιατόριο – κράχτη σε όλες τις Κυκλάδες; Μήπως γιατί μείναμε στη λογική “το φαγητό της μαμάς είναι το καλύτερο; και να σκεφτεί κανείς ότι εστιατόρια όπως το “Νησάκι” ή το “Αντάμωμα” ή το “Apostolis”, το “Τυπογραφείο” ή το “Δουκάτο” και τόσα άλλα εντός κι εκτός χώρας έχουν πολύ καλό όνομα.. Η και βέβαια ενώ έχουμε βραβευμένους σεφ, δεν έχουμε καλά εστιατόρια; Μάλλον κάτι γίνεται λάθος… 

Πως ψήφισαν οι κριτές; Με βάση αυτό που διαβάζουμε «ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε ευχάριστες εκπλήξεις στο τελικό αποτέλεσμα». Και κορυφαίο εστιατόριο ανακηρύχτηκε το «Funky Gourmet» στον Κεραμεικό, το εστιατόριο που στεγάζει τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου, όπου με καλοδουλεμένα conceptual μενού συστήνουν το μοντέρνο προφίλ της ελληνικής γαστρονομίας. Και στην δεκάδα είδαμε το Vezene, το Varoulko Seaside, το Cookoovaya, τη Σπονδή, το

Aleria, το Nolan, τη Σελήνη, τη Ratka και το Matsuhisa  Athens

Ανάμεσα στα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2017, βραβεύσεις απέσπασαν τόσο gourmet όσο και casual εστιατόρια από κάθε γωνιά της χώρας: από το Funky Gourmet, το Varoulko Seaside και το Botrini’s, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και το Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης, το Θαλασσάκι της Τήνου, το Omega3 της Σίφνου, το Μεζέν του Βόλου και τον Θωμά του Σκλήθρου Φλώρινας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί από τους επώνυμους foodies της εκατονταμελούς κριτικής επιτροπής ενώ τη λαμπρή βραδιά παρουσίασαν σε «αντίστροφη μέτρηση» η Madame Ginger και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος. Σημειώνουμε ότι τα Restaurant 100 είναι μια λίστα φτιαγμένη από foodies για foodies: πλουραλιστική και δημοκρατική, με γαστρονομικές προτάσεις που ταιριάζουν σε κάθε budget και κάθε περίσταση εξόδου. Τα βραβεία διοργάνωσε το Hotel & Restaurant της Boussias Communications.

Ας δούμε τα εστιατόρια των Κυκλάδων που βρίσκονται στα 100 καλύτερα…

Θέση Ονομα         Νησί

8.       SELENE      ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

12.     ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ

15.     ΚΟΥΚΟΥΜΑΒΛΟΣ ΑΘΗΝΑ/ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

25.     BILL & COO         ΜΥΚΟΝΟΣ

27.     OMEGA3     ΣΙΦΝΟΣ

34.     MATSUHISA MYKONOS          ΜΥΚΟΝΟΣ

46.     ΑΛΛΟΥ ΓYΑΛΟΥ    ΚΙΝΙ – ΣΥΡΟΣ

48.     ΜΑΡΑΘΙΑ    ΤΗΝΟΣ

57.     KENSHO     ΜΥΚΟΝΟΣ

70.     ΤΟ ΚΥΜΑ    ΚΙΜΩΛΟΣ

73.     MARIO ΝΑΟΥΣΑ   ΠΑΡΟΣ

74.     KIKU CAVO TAGOO       ΜΥΚΟΝΟΣ

77.     KIKI’S RESTAURANT     ΜΥΚΟΝΟΣ

81.     KATRINE’S  ΜΥΚΟΝΟΣ

84.     FTELIA RESTAURANT   ΜΥΚΟΝΟΣ

90.     NAMMOS MYKONOS     ΜΥΚΟΝΟΣ

92.     BARBAROSSA      ΠΑΡΟΣ

99.     ORIZONTES LYCABETTUS      ΑΘΗΝΑ/ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί από τους επώνυμους foodies της εκατονταμελούς κριτικής επιτροπής των βραβείων, μεταξύ των οποίων και οι: Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Γιώργος Παπαλέξης, Μύρωνας Στρατής, Μαριάντα Πιερίδη, Αλεξ Κάβδας, Πάνος Ιωαννίδης, Νεκτάριος Ντάλλας , Φωτεινή Πιπιλή, Λόλα Νταϊφά, Νάντια Γεραζούνη και Νάσος Ντότσικας.

Την «φρέσκια» τους άποψη περί γευστικής απόλαυσης κατέθεσαν τα Restaurant 100 μέσα από τη βράβευση του Aris’ Deal Closer του εστιατορίου Vezene στην κατηγορία Best Dessert, του ceviche Leche de la Pantera Negra στην κατηγορία Best Ethnic Dish, αλλά και μέσα από κατηγορίες όπως:

Top Newcomers, με πρώτο της σχετικής δεκάδας το Nolan

Top Summer Restaurants, την πρωτιά της οποίας απέσπασε το Matsuhisa Mykonos,   

Top Casual Restaurants, με το Zonars στην πρώτη θέση και

Top Hidden Gems, με το Rouan Thai στην κορυφή.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή του τίτλου Best Female Chef στη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και του τίτλου Best New Chef στον Σωτήρη Κοντιζά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Κυκλάδες είχαν τη πρώτη θέση στο 

Top 10 Greek & Regional Cuisine Restaurants

1. ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ

2. ΘΩΜΑΣ ΣΚΛΗΘΡΟ

3. ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

4. ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

5. ΜΕΖΕΝ ΒΟΛΟΣ

6. PESKESI ΗΡΑΚΛΕΙΟ

7. ΚΥΜΑ ΚΙΜΩΛΟΣ

8. ΑΥΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟ

9. ΜΟΥΡΓΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

10. ΓΕΥΣΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ

Και στο

Top 10 Summer Restaurants

1. MATSUHISA ΜΥΚΟΝΟΣ

2. GB ROOF GARDEN ΑΘΗΝΑ

3. VAROULKO SEASIDE ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ

4. ISLAND ΒΑΡΚΙΖΑ

5. ΙΘΑΚΗ ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

6. ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ – ΟΡΜΟΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ

7. FUGA ΑΘΗΝΑ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

8. GH ATTIKOS RESTAURANT ΑΘΗΝΑ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ

9. MOORINGS ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

10. HYTRA ΑΘΗΝΑ – ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν