Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με ... μπακαλιάρο...

ΠΝΑΙ: Η νίκη στην Κω για τον Φλάσκο ήρθε με … μπακαλιάρο σκορδαλιά

|

Με μία νέα μορφή του γνωστού πιάτου “Μπακαλιάρος σκορδαλιά” ο Ηλίας Φλάσκος πήρε το εισιτήριο από τη Κω για τον τελικό της Σύρου (22/09)  – Οι επόμενοι διαγωνισμοί σε Μύκονο (20/09) και Νάξο (21/09) – Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου για τον διαγωνισμό European Young Chef 2018

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε γκουρμέ έκδοση… Ο Ηλίας Φλάσκος, ο νικητής του δεύτερου διαγωνισμού για τον τίτλο European Young Chef 2018 που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Κω, έδειξε πως ένα από τα πλέον διάσημα πιατά της ελληνικής κουζίνας μπορεί να γίνει ανάρπαστο… Αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. 

Και επικράτησε… Αντίπαλος στη τελική φάση όπως αποδείχτηκε το πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι.  Και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου κος Νίκος Χριστοφόρου σχολιάζοντας τη μεγάλη μάχη των δέκα υποψηφίων του 2ου διαγωνισμού που έγινε στη Κω ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ” Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρει : ” Με μεγάλη συμμετοχή νεαρών δημιουργών της γαστρονομίας, συνεχίστηκε στην Κω, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποψηφίου European Young Chef 2018 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νικητής αναδείχθηκε ο Ηλίας Φλάσκος ο οποίος θα διαγωνιστεί στη Σύρο, 22/09/18, με τους υπόλοιπους νέους που αναδεικνύονται νικητές των ημιτελικών διαγωνισμών στα νησιά Ρόδος, Νάξος, Μύκονος.

Οι υποψήφιοι νέοι σεφ, ηλικίας 18-26 ετών που συμμετείχα, ήταν οι:

  • Φλάσκος Ηλίας,
  • Πιμενίδης Γιώργος,
  • Ματθαίου Κώστας,
  • Ρενάτο Δημήτρης,
  • Βδουκάκη Ελευθερία,
  • Καραδημητρίου Δέσποινα,
  • Κριστιάν Νεντάι,
  • Γονιδάκη Κατερίνα,
  • Ζωγραφάκης Νικογιώργης,
  • Πάχος Ραφαήλ.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι σεφ: Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κουλλιάς, Horizon Beach Resort, Μιχάλης Χονδρομπίλιας, More Meni Residence Kos, Aνδρέας Μπόσμος, Robinson club. Παραβρέθηκαν στη διαδικασία οι σεφ  Μιχάλης Ποταμούσης Πρόεδρος του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός», και Ανδρέας Γκολφινόπουλος, Lakitira Hotels, Χρυσάκης Βαλάντης και Καρίκης Γιώργος, Diamond Deluxe hotel, Μάρθας Μιχάλης, Aqua Blue Luxury Boutique Hotel Suites, Μιχάλης Κοντίτσης,  Mastichari Bay Hotel, Στέφανος Γαλαθρής, Caravia Beach Μαρμάρι Κως.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, του Συλλόγου Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» και φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου.

Νικητής αναδείχθηκε ο Φλάσκος Ηλίας από την Κάλυμνο με το πιάτο «Μπακαλιάρος σκορδαλιά». Ένα ελληνικό πιάτο που αντιπροσωπεύει μία από τις δύο χαρμόσυνες ημέρες της Σαρακοστής. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος κονφί σε ελαιόλαδο, αποτιμημένη κακαβιά (ψαρόζουμο με αμπελόφυλλο, κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι), αυγολέμονο σε espuma Κακαβιάς παντρεμένη με αυγό κονφί στους 65 βαθμούς και πατζάρι παναρισμένο σε σουσάμι. Χρησιμοποίησε σε όλα τα στοιχεία νέες τεχνικές, ήταν πολύ σωστά δομημένο, έδωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πιάτο, ήταν μια ολοκληρωμένη παρουσία. Ο νικητής ξεκίνησε πριν τρία  χρόνια την μαγειρική αλλά κατάλαβε αμέσως ότι αυτό είναι το επάγγελμα που θέλει να κάνει. Τώρα θα «δουλέψει» τις ιδέες του για το καλύτερο αποτέλεσμα στον τελικό στη Σύρο.

Ενδιαφέρον είχε και το 2ο πιάτο της Γονιδάκη Κατερίνας, ο «Διονυσιακός Polypus». Χταπόδι μαγειρεμένο σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί με διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια σοταρισμένο σε γλίνα, η οποία αποτελεί ιστορική λαογραφία όχι μόνο της Κω αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ονομάστηκε «Διονυσιακός» από το κρασί και τα συνοδευτικά, αμπελλόφυλο και κρασοτύρι. Ανάλογα σε έμπνευση ήταν και τα υπόλοιπα πιάτα.

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, έχουν μάθει να πειραματίζονται με τα τοπικά προϊόντα, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον του τόπου και της τοπικής παραγωγής. Η εμπνευσμένη γαστρονομική πρόταση που υποβάλλεται από κάθε υποψήφιο είναι μια παραλαγή παραδοσιακού πιάτου με τοπικά προϊόντα».

Η Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυδίκη Νάκη, παρουσίασε τη διαδικασία του διαγωγισμού και τους στόχους διεκδίκησης. Έφερε παράδειγμα την περισυνή επιτυχία του σεφ Σπύρου Κουγιού που έλαβε την 3η θέση στον τελικό διαγωνισμό αλλά κέρδισε την καρδιά όλων και τους ταξίδευσε με τις γεύσεις που μετέφεραν τα αρώματα, τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, στην πρότασή του. Η δράση είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, ευχαρίστησε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενθάρρυναν τους νεαρούς σεφ να συμμετέχουν ενώ ακόμη η τουριστική σαιζόν είναι σε υψηλή περίοδο και η πίεση στους χώρους εργασίας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι  μεγάλη. Θύμησε ότι «στο ελληνικό πρωινό η Κως ήταν από τις πρώτες ενώσεις που υπέγραψε το σύμφωνο με το ΞΕΕ. Μία από τις συνταγές που προτάθηκαν στο Ελληνικό πρωινό της Κω περιείχε  κρασοτύρι και γλυκό του κουταλιού ντοματάκι σε μαρμελάδα, εμπευσμένα από τους σεφ Δημήτρη Κουλλιά και  Μιχάλη Ποταμούση. Σήμερα αυτή η συνταγή συναντιέται σε πολλά εστιατόρια στο νησί.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κως έχει επενδύσει στο γαστρονομικό προϊόν με στόχο να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και να «παντρέψει» τον τριτογενή με τον πρωτογενή τομέα. Με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε υπερήφανοι γι αυτά που διαθέτει ο τόπος μας».

Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για μια ακόμη φορά να στηρίζει τις δράσεις γαστρονομίας στο νησί της Κω. Με μεγάλη εμπειρία και γνώση στα θέματα, δήλωσε «Γαστρονομική ταυτότητα έχουμε αρχίσει να αποκτούμε το πιο σπουδαίο όμως είναι η γαστρονομική κουλτούρα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και σ’ αυτό. Είμαστε όλοι ενωμένοι, πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προβάλλουν το νησί τους σε μια δύσκολη περίοδο, με την τουριστική σαιζόν να τρέχει, γι’ αυτό αξίζουν ευχαριστίες στους ξενοδόχους μέλη που στηρίζουν τη συμμετοχή τους».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο είναι έτοιμο για κατασκευή

Προεγκρίθηκε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

Πάρος: Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι εργάτες για την χθεσινή φωτιά

Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι για τη χθεσινή φωτιά στην Πάρο - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο

Υπουργείο Ναυτιλίας απαντά σε Κασσελάκη: “Αναβαθμίζεται συνεχώς η ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών”

Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε για πρόβλημα στην σύνδεση των νησιών

Blue Star Ferries: Ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Πως διαμορφώνονται τα σημερινά δρομολόγια της Blue Star Ferries λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Χατζηδάκης: Nομοθετική παρέμβαση για μείωση 50% στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS

H μείωση αφορά σε ποσά έως 10 ευρώ - Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Fast Ferries: Τροποποιήσεις δρομολογίων “Θεολόγου Π” και “Αικατερίνη Π” ελέω καιρού

Διαμόρφωση των δρομολογίων του "Θεολόγος Π" και του "Αικατερίνη Π" το διήμερο 23 και 24 Απριλίου , λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Blue Star Chios: Αναχώρηση από Ρόδο στις 2 το μεσημέρι για Κυκλάδες – Πειραιά

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το Blue Star Chios θα αναχωρήσει από Ρόδο για την επιστροφή στον Πειραιά στις 2 το μεσημέρι

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Επίσκεψη στην Αμοργό, ανέβηκε στην Χοζοβιώτισσα (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην Αμοργό - Η παρουσία του απέναντι σε φορείς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και η επίσκεψη στην Παναγία Χοζοβιώτισσα (video)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....