ΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

Με τις καλύτερες προοπτικές θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στη Βαρκελώνη, ο Σπύρος Κουγιός για να εκπροσωπήσει την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κατ΄επέκταση τη χώρα μας, στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σέφ της Ευρώπης  για το 2017, στο πλαίσιο του διαγωνισμού European Young Chef Award.

Ο μόλις 20 ετών νέος σέφ από τη Ρόδο ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους διαγωνιζόμενους ήταν ο νικητής της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειάς μας, και πλέον θα πάρει μέρος στον πανευρωπαϊκό  διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.                                                       

Ο Σπύρος Κουγιός που βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του, θα παρουσιάσει τον άλλο μήνα στην Ισπανική πόλη, το πιάτο με το οποίο αναδείχτηκε νικητής. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» αφού μέσα του «έκλεισε» όλα τα νησιά με θαλασσινά που χρησιμοποίησε από το κάθε ένα. Έβαλε για παράδειγμα φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι αλλά και φύκια που τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, όλα από τον τόπο μας.

Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκπροσώπηση της περιφέρειας στη διοργάνωση European Young Chef Award, πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε ο νικητής πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου και τον κάτοχο του περσινού τίτλου Σταμάτη Μισομικέ, που είναι στην ουσία ο μέντοράς του σε αυτή την προσπάθεια.

 «Οι τοπικοί διαγωνισμοί που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς και ο τελικός που διεξήχθη στη Σύρο το Σάββατο όπου αποφασίστηκε να είναι νικητής ο Σπύρος Κουγιός από τη Ρόδο.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τη λέσχη που είναι ο στρατηγικός μας συνεργάτης στην προσπάθεια που κάνει η περιφέρεια να καταστήσει την περιοχή μας στη συνείδηση των επισκεπτών και ως γαστρονομικό προορισμό, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και τους νικητές που αναδείχτηκαν τοπικά δηλαδή τον Άκη Τσουκαλά από την Κω, το Σπύρο Κασελούρη από τη Σαντορίνη και τον Αντώνη Φουστάνια από την Τήνο.

Επίσης τις επιχειρήσεις που διέθεσαν τους χώρους τους για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Είμαι σίγουρος στη Βαρκελώνη θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο που έχουμε θα τον υπερασπιστούμε και πιστεύω ότι ο Σπύρος Κουγιός ένα νέο παιδί που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου που ήταν και ο πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής ( τα υπόλοιπα μέλη ήταν από την Πάρο, τη Σύρο και τη Μύκονο) μιλώντας για το νικητή  είπε : «συγχαίρω το Σπύρο για τη νίκη του γιατί ήταν μία νίκη ανάμεσα σε ισάξια παιδιά.

Ο Σπύρος έχει την τύχη ή την ατυχία να πρέπει να προασπίσει τον τίτλο… γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις τον τίτλο παρά να τον προασπίσεις. Η προσπάθεια τώρα είναι διπλή, όμως ευελπιστούμε πως με την καθοδήγηση του Σταμάτη, ο Σπύρος να τα καταφέρει και να πάρει και πάλι τον τίτλο.

Ήταν μία επίπονη προσπάθεια εκ μέρους της λέσχης για τη διοργάνωση των διαγωνισμών για να αναδείξουμε το νικητή λόγω της νησιωτικότητας, όμως τελικά τα καταφέραμε και κέρδισε ο καλύτερος».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος μιλώντας για το πιάτο που παρουσίασε ο Σπύρος Κουγιός και το οποίο κέρδισε το διαγωνισμό είπε τα εξής: «το πιάτο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά χρήζει βελτίωσης και έχουμε περιθώριο ένα μήνα για να το πετύχουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με το Σπύρο για να το βελτιώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι στηρίζεται στην παράδοση του νοτίου Αιγαίου, είναι πολύ δυνατό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ σίγουρος για το Σπύρο».

Τέλος ο νικητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο της επιτροπής και το Σταμάτη Μισομικέ λέγοντας τα εξής: «ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό. Το πιάτο περιλάμβανε θαλασσινά από όλο το Αιγαίο, εκπροσωπούσε όλα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, υπήρχαν συγκεκριμένα θαλασσινά από Ρόδο, Καστελλόριζο, Σύμη, Μύκονο προερχόμενα από την παράδοση και ανάλογα με την ιστορία του κάθε νησιού προσθέσαμε και μία πινελιά στο πιάτο».

Όπως είπε του αρέσει να ασχολείται με τη μαγειρική, σπουδάζει στη σχολή του Θέρμαι, και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Δύο χρόνια κάνω πρακτική στο Elysium φέτος έχω την τιμή να είμαι στο Noble όπου είναι σεφ ο Σταμάτης και αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμένα» κατέληξε ο νικητής του διαγωνισμού.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου συμπλήρωσε ότι  ο Σπύρος Κουγιός ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. « Είναι μόλις 20 χρονών, και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Είναι σχεδόν 6 χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τέλος μιλώντας για την κατάκτηση του περσινού τίτλου ο Σταμάτης Μισομικές υπογράμμισε ότι: «Ένας τίτλος βοηθά, σου δίνει αναγνωρισιμότητα στη δουλειά σου αλλά το σημαντικό στην εστίαση είναι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα πόσο καλοί είμαστε στους πελάτες μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Οι διαγωνισμοί και οι τίτλοι μένουν, αλλά μετά πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια».