Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

ΠΝΑΙ: Με γεύσεις Αιγαίου πηγαίνει ο σεφ Κουγιός στη Βαρκελώνη (video)

|

O 20χρονος σεφ από Ρόδο, Σπύρος Κουγιός ετοιμάζεται να διεκδικήσει το τίτλου του καλύτερου νέου σεφ στην Ευρώπη για το 2017 και ανοίγει ήδη τα χαρτιά του παρουσιάζοντας το πιάτο της νίκης «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» 

Με τις καλύτερες προοπτικές θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στη Βαρκελώνη, ο Σπύρος Κουγιός για να εκπροσωπήσει την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κατ΄επέκταση τη χώρα μας, στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου σέφ της Ευρώπης  για το 2017, στο πλαίσιο του διαγωνισμού European Young Chef Award.

Ο μόλις 20 ετών νέος σέφ από τη Ρόδο ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους διαγωνιζόμενους ήταν ο νικητής της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στα όρια της περιφέρειάς μας, και πλέον θα πάρει μέρος στον πανευρωπαϊκό  διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.                                                       

Ο Σπύρος Κουγιός που βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του, θα παρουσιάσει τον άλλο μήνα στην Ισπανική πόλη, το πιάτο με το οποίο αναδείχτηκε νικητής. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Τα νησιά του Αιγαίου σε… ένα πιάτο» αφού μέσα του «έκλεισε» όλα τα νησιά με θαλασσινά που χρησιμοποίησε από το κάθε ένα. Έβαλε για παράδειγμα φούσκα, νυχάκι, πατελίδες, γαριδάκι αλλά και φύκια που τα… πάντρεψε με λάδι, ευκάλυπτο, αγγούρι, χυμό λεμονιού και θαλασσινό νερό, όλα από τον τόπο μας.

Για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκπροσώπηση της περιφέρειας στη διοργάνωση European Young Chef Award, πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε ο νικητής πλαισιωμένος από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου και τον κάτοχο του περσινού τίτλου Σταμάτη Μισομικέ, που είναι στην ουσία ο μέντοράς του σε αυτή την προσπάθεια.

 «Οι τοπικοί διαγωνισμοί που διοργάνωσε η περιφέρεια σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς και ο τελικός που διεξήχθη στη Σύρο το Σάββατο όπου αποφασίστηκε να είναι νικητής ο Σπύρος Κουγιός από τη Ρόδο.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τη λέσχη που είναι ο στρατηγικός μας συνεργάτης στην προσπάθεια που κάνει η περιφέρεια να καταστήσει την περιοχή μας στη συνείδηση των επισκεπτών και ως γαστρονομικό προορισμό, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και τους νικητές που αναδείχτηκαν τοπικά δηλαδή τον Άκη Τσουκαλά από την Κω, το Σπύρο Κασελούρη από τη Σαντορίνη και τον Αντώνη Φουστάνια από την Τήνο.

Επίσης τις επιχειρήσεις που διέθεσαν τους χώρους τους για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Είμαι σίγουρος στη Βαρκελώνη θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο που έχουμε θα τον υπερασπιστούμε και πιστεύω ότι ο Σπύρος Κουγιός ένα νέο παιδί που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου που ήταν και ο πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής ( τα υπόλοιπα μέλη ήταν από την Πάρο, τη Σύρο και τη Μύκονο) μιλώντας για το νικητή  είπε : «συγχαίρω το Σπύρο για τη νίκη του γιατί ήταν μία νίκη ανάμεσα σε ισάξια παιδιά.

Ο Σπύρος έχει την τύχη ή την ατυχία να πρέπει να προασπίσει τον τίτλο… γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις τον τίτλο παρά να τον προασπίσεις. Η προσπάθεια τώρα είναι διπλή, όμως ευελπιστούμε πως με την καθοδήγηση του Σταμάτη, ο Σπύρος να τα καταφέρει και να πάρει και πάλι τον τίτλο.

Ήταν μία επίπονη προσπάθεια εκ μέρους της λέσχης για τη διοργάνωση των διαγωνισμών για να αναδείξουμε το νικητή λόγω της νησιωτικότητας, όμως τελικά τα καταφέραμε και κέρδισε ο καλύτερος».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος μιλώντας για το πιάτο που παρουσίασε ο Σπύρος Κουγιός και το οποίο κέρδισε το διαγωνισμό είπε τα εξής: «το πιάτο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά χρήζει βελτίωσης και έχουμε περιθώριο ένα μήνα για να το πετύχουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με το Σπύρο για να το βελτιώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι στηρίζεται στην παράδοση του νοτίου Αιγαίου, είναι πολύ δυνατό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι πολύ σίγουρος για το Σπύρο».

Τέλος ο νικητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο της επιτροπής και το Σταμάτη Μισομικέ λέγοντας τα εξής: «ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό. Το πιάτο περιλάμβανε θαλασσινά από όλο το Αιγαίο, εκπροσωπούσε όλα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, υπήρχαν συγκεκριμένα θαλασσινά από Ρόδο, Καστελλόριζο, Σύμη, Μύκονο προερχόμενα από την παράδοση και ανάλογα με την ιστορία του κάθε νησιού προσθέσαμε και μία πινελιά στο πιάτο».

Όπως είπε του αρέσει να ασχολείται με τη μαγειρική, σπουδάζει στη σχολή του Θέρμαι, και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Δύο χρόνια κάνω πρακτική στο Elysium φέτος έχω την τιμή να είμαι στο Noble όπου είναι σεφ ο Σταμάτης και αυτό ήταν μεγάλη τιμή για εμένα» κατέληξε ο νικητής του διαγωνισμού.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Χριστοφόρου συμπλήρωσε ότι  ο Σπύρος Κουγιός ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. « Είναι μόλις 20 χρονών, και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Είναι σχεδόν 6 χρόνια μικρότερος από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τέλος μιλώντας για την κατάκτηση του περσινού τίτλου ο Σταμάτης Μισομικές υπογράμμισε ότι: «Ένας τίτλος βοηθά, σου δίνει αναγνωρισιμότητα στη δουλειά σου αλλά το σημαντικό στην εστίαση είναι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα πόσο καλοί είμαστε στους πελάτες μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Οι διαγωνισμοί και οι τίτλοι μένουν, αλλά μετά πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα